REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio reikalų viceministras Rolandas Kriščiūnas rugpjūčio 22 dieną Vilniuje vykusiame susitikime su Baltarusijos ambasadoriumi Lietuvoje Vladimiru Dražinu paragino Baltarusiją laikytis tarptautinių įsipareigojimų ir Astrave vykdant atominės elektrinės projektą siekti konstruktyvaus bei korektiško dialogo.

REKLAMA
REKLAMA

„Negalima daryti kompromisų branduolinės saugos sąskaita. Pastaruoju metu prasidėjusi nepaaiškinama skuba yra netoleruotina, o tarptautinių įsipareigojimų, visų pirma, Espo konvencijos įgyvendinimas Baltarusijos atominės elektrinės atveju negali būti tik formalus, – teigė R. Kriščiūnas.

REKLAMA

Viceministras pabrėžė, kad pagrindinis Lietuvos keliamas tikslas yra ir bus šio objekto Baltarusijoje saugumas, kurio bus nuosekliai siekiama, nes projekto vykdymas gali turėti įtakos ne tik Baltarusijos, bet ir Lietuvos piliečiams, jų teisei į saugią aplinką.

„Kviečiu susilaikyti nuo vienašališkų veiksmų, neatitinkančių tarptautinių reikalavimų, o vietoj to teikti išsamią informaciją pagal Jungtinių Tautų konvencijos dėl poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste (Espo konvencijos) nuostatas ir Espo konvencijos Įgyvendinimo komiteto išvadas“, – paragino viceministras.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos įsitikinimu, tarptautinių organizacijų ir visuomenės dėmesys Baltarusijos atominės elektrinės projektui yra naudingas ir Baltarusijai bei atitinka šios šalies interesus jėgainę statyti saugiai.

2013 m. balandžio 15 d. Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetas, įvertinęs Baltarusijos pateiktus dokumentus, konstatavo, kad Baltarusija nepateikė reikiamos poveikio aplinkai vertinimo informacijos Lietuvai dėl Baltarusijos atominės elektrinės projekto ir tokiu būdu pažeidė Espo konvenciją. Komitetas atkreipė dėmesį, kad konsultacijos yra vertingos tik tuo atveju, kai yra pateikta prašoma informacija. Vis dėlto, Baltarusija 2013 m. birželio mėn. atsiuntė į lietuvių kalbą išverstą Lietuvai 2011 metų poveikio aplinkai ataskaitą, dėl kurios jau buvo pareikšta neigiama Espo komiteto išvada, ir priėmė vienašališką sprendimą surengti viešą pristatymo renginį Astrave.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų