• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Auksui atėjo blogi laikai. Nuo šių metų kovo pradėjus smukti metalo rinkai, su ja pradėjo ristis ir aukso vertė. Pasaulio aukso tarybos duomenimis paklausa auksui antrajame šių metų ketvirtyje krito 12 procentų. Liepą kainos šiek tiek atgijo. Už tai reikia dėkoti kinų potraukiui pirkti fizinį auksą, rašo „Quartz“.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį ketvirtį Kinija nusipirko daugiau aukso luitų ir monetų nei bet kuri kita šalis ir buvo antra didžiausia juvelyrinių dirbinių pirkėja.

REKLAMA

Tai atspindi ne tik Kinijos dydį, bet ir jos sparčiai išaugusį apetitą auksui. Šiemet Kinija nusipirko 125 proc. daugiau aukso luitų bei monetų nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Juvelyrikos darbų įsigyta 36 proc. daugiau, o jų vertė siekia 35 mlrd. JAV dolerių. Tai reiškia, kad kinų namų ūkiai įsigijo apie 27 proc. viso antrą ketvirtį mažmeninėje rinkoje parduoto aukso.

Tokia aukso karštinė Kinijoje turi pagrindą. Visų pirma, Kinijos vyriausybė šalies ūkio augimą skatina nuolatiniu skolinimu, kas gali sukelti infliaciją. Kadangi Kinijoje yra ribojamos užsienio valiutos kaupimas, auksas tampa populiariausia priemone ginantis nuo infliacijos. Ginklų nuo infliacijos kinams reikia dėl to, kad vyriausybė nustatė nepagrįstai žemas indėlių palūkanų normas, tai reiškia, kad dažnai indėlininkai gauna neigiamas palūkanas.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, uždara Kinijos kapitalo rinka labai apsunkina galimybes kinams investuoti pinigus už šalies ribų. Dėl to jie turi nedaug taupymo alternatyvų. Vidaus rinka yra pažeidžiama bei nepatraukli, o nekilnojamojo turto kainos išsipūtusios. Tai skatina kinus investuoti į netikėčiausius objektus, kaip menas, arbata ar pašto ženklai. Tačiau vidurinei klasei tokie investavimo objektai nepasiekiami. Tad Kinijoje gimė vadinamas „Kinijos tetulių“ fenomenas. Šis terminas skirtas apibūdinti aukso karštinę, kilusią tarp vyresnių Kinijos moterų.

Pasak „China Daily“ jos per 10 dienų nupirko 300 tonų aukso. Net jeigu šis kinų dienraštis truputį „persūdė“, žinia sukėlė aukso, ypač juvelyrinių dirbinių, pirkimo karštinę tarp kitų kinų. Dėl to už aukso kainos atsigavimą turėtume būti dėkingi Kinijos tetulėms.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų