• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gražiausios Europos pakrantės: kur ieškoti žydrųjų urvų

Erdvus bei tamsus pakrantės urvas, kurį apšviečia žaismingi saulės spinduliai, besiskverbiantys pro žydrą mirguliuojantį jūros vandenį – tokį gamtos suformuotą šviesos efektą galima išvysti ne vienoje pakrantėje. Kur ieškoti saulės žaismo vandenyje? – klausia kelioniumanija.lt.

REKLAMA
REKLAMA

 

Kaprio sala, Italija

Viena įspūdingiausių ir žymiausių Europoje grotų – Kaprio saloje susidariusi Žydroji grota (Grotta Azzurra), kurią pasiekti galima plaukiant laiveliu. Pro siaurą plyšį valtele patenkama į erdvią grotą, kurią saulės spinduliai, skverbdamiesi pro jūros mėlį, iš apačios apšviečia efektinga melsva spalva. Įspūdį sustiprina valteles lydinčių vietinių italų dainavimas, mat erdvi ir vėsi grota pasižymi ir puikia akustika. Kaprio sala (Capri) – tai 10 kv. km sala, esanti ties Italijos krantais tarp Neapolio ir Salerno įlankų. Saulėtosios salos pakrantės uolėtos ir aukštos, čia gausu grotų, urvų, arkų. Ekskursijos laiveliais organizuojamos iš pagrindinio salos uosto, Marina Grande.

REKLAMA

Biševo sala, Kroatija

Biševo saloje esanti Žydroji grota, kroatų kalba vadinama Modra špilja, yra viena įspūdingiausių Kroatijos pakrantėje. Į šį Dalmatijos regione esantį urvą šviesa patenka tik prasiskverbdama pro žydrą Adrijos jūros vandenį. Sako, jog geriausias metas stebėti Žydrosios grotos grožį yra apie vidudienį, kuomet vandens žydrumas yra ryškiausias, o visi grotoje esantys žmonės ir daiktai nusidažo sidabro spalva. Grota yra palyginti erdvi – jos aukštis siekia 15 m, o patenkama į ją plaukiant valtele pro 1,5 m aukščio skylę.

REKLAMA
REKLAMA

Juodkalnija

Žydrasis urvas, esantis uolėtoje Adrijos jūros pakrantėje yra vienas įspūdingiausių Juodkalnijos gamtos stebuklų. Lušticos pusiasalyje gamta suformavo urvą, pavadintą Plava Špilja. Įplaukus valtele į šį urvą pro nedidelę angą atsiduriama požeminėje karalystėje, kurią apšviečia per vandenį patenkanti saulės šviesa. Saulės spinduliai žaismingai nutvieskia palyginti erdvų urvą, kurio aukštis siekia iki 9 m.

 

Malta

Maltos saloje natūraliai susiformavusi Žydroji grota lankytojus taip pat žavi povandeninio pasaulio ir žydro vandens atspindžiais. Iš Wied iz-Zurrieq plaukiančiais laiveliais galima aplankyti net kelias įspūdingo grožio grotas. Be to, plaukiant laiveliu galima dar ir nuostabiomis pakrantėmis pasigrožėti bei išvysti Filfos salą, kuri britų valdymo laikais buvo naudojama karinėms pratyboms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų