REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šveicarijoje V. Urbono nesustabdys nė trauma

Didžiausius ir aukščiausiai esančius pasaulio gėlavandenius ežerus vieną po kito šturmuojantis ultratriatlonininkas Vidmantas Urbonas kraunasi lagaminus kelionei į Šveicariją.

Didžiausius ir aukščiausiai esančius pasaulio gėlavandenius ežerus vieną po kito šturmuojantis ultratriatlonininkas Vidmantas Urbonas kraunasi lagaminus kelionei į Šveicariją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kraunasi lagaminus

Kai Lietuvoje tikintieji švęs Žolinę, sportininkas nusiteikęs perplaukti Maironio apdainuotąjį Keturių kantonų ežerą. Šis plaukimas – paskutinis V. Urbono sumanytos ekologinės akcijos „Vanduo – tai gyvybė“ etapas.

REKLAMA

Per pastaruosius penketą metų panevėžietis įveikė penkis ežeras įvairiuose žemynuose. Tačiau pirmą kartą sportininkas per telkinį plauks ne skersai, bet išilgai, lydimas apie šimto penkiasdešimt plaukikų, bent poros dešimčių laivų. Plaukimą gali apsunkinti po traumos dar nesugijęs skaudantis rankos pirštas.

Muziką pakeis poezija

Jau sekmadienį V. Urboną lydinčios komandos autobusas pajudės iš Panevėžio ir po poros dienų kelionės pasieks Šveicariją. O rugpjūčio 15-ąją panevėžietis startuos Fluelene – mieste ant Keturių kantonų ežero kranto. Iki kitame krante esančios Liucernos plaukikas planuoja per bangas įveikti 35 kilometrus.

REKLAMA
REKLAMA

Nors vanduo turėtų būti šiltas, apie 14–16 laipsnių, V. Urbonas svarsto, kad plaukti gali būti sunkoka. Prieš kurį laiką sportininkui trūko rankos piršto sausgyslė.

„Įtvaras jau nuimtas, bet pirštas tebėra ištinęs. Plaukiant nedidelius atstumus skauda“, – traumos pasekmes jaučia sportininkas.

Liucerną V. Urbonas ketina perplaukti per 11–12 valandų, kas 3,5 km maždaug porai minučių sustojant atsikvėpti ir pasistiprinti.

Šį kartą su panevėžiečiu per bangas irsis dar maždaug 150 plaukikų, taip paminėsiančių Šveicarijos gelbėjimo tarnybos 75-metį. Tačiau ruožus įveikę plaukikai keisis, o V. Urbonas vienintelis nusiteikęs nuplaukti nuo vieno kranto iki kito. Šventės proga į Keturių kantonų ežerą leisis ir bent 15 laivų. Per visą plaukimą V. Urboną laive lydės nuolatinė jo palaikymo komanda – žmona Rita, gydytojai Irena Brogaitė ir Dainius Peldžius, už sportininko mitybą atsakingas Gintaras Kanapickas, „Sekundės“ fotografas Andrius Repšys. Pirmą kartą prie komandos prisijungti planuoja ir sportininko sūnus Rokas Urbonas – restoranų tinklo virtuvės šefas Klaipėdoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujus iššūkius kasmet sau iškeliantis V. Urbonas nesiryžta prognozuoti, ar žygis bus sėkmingas. Anot jo, kiekvienas ežeras yra gyvas organizmas, kurį reikia mokėti prisipratinti.

„Nežinau, kaip Keturi kantonai mane priims“, – atsargus sportininkas.

Plaukdamas didelius atstumus V. Urbonas yra išbandęs ir muzikos terapiją – klausęsis klasikos kūrinių. Šį kartą panevėžietis nusiteikęs atiduoti duoklę poezijai ir mintyse kartoti Maironio eilėraštį „Ežeras ant Keturių kantonų“.

Naujas iššūkis – Antarktida

Per viešnagę Šveicarijoje V. Urbonas ir jo bendražygiai numatę susitikimus su vietos lietuvių bendruomene. Jiems panevėžiečiai ruošia lauktuvių – lietuviškų suvenyrų ir naminės duonos. Paties sumanytos ekologinės akcijos metu V. Urbonas per aukščiausiai jūros lygio esančiais pasaulio gėlavandeniais ežerais iš viso nuplaukė 170 kilometrų.

REKLAMA

2009-aisiais Pietų Amerikoje telkšančioje Titikakoje įveikė 37 km, po metų – 16 km Jeloustouno, esančio Šiaurės Amerikoje, 2011 m. įveikė 47 km Baikalo, 2012 m. perplaukė 21 km Tasmanijo ežeru Australijoje, o šių metų sausį – 49 km Tanos ežere Afrikoje.

Baigęs ekologinę akciją V. Urbonas planuoja jau kitus plaukimus. Tarp jų – įveikti jau keliskart šturmuotą, bet dėl itin didelių bangų nenugalėtą Lamanšo sąsiaurį. Taip pat panevėžietis užsimojęs išbandyti savo galimybes Antarktidoje – plaukti nedėvint nuo šalčio apsaugančio kostiumo.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų