REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV karys Bradley Manningas (Bredlis Maningas) išdavė savo šalį, perduodamas įslaptintus failus "informacijos anarchistams" portale "WikiLeaks" ir žinodamas, kad tarptautinis teroristų tinklas "al Qaeda" tuos dokumentus galės rasti internete, ketvirtadienį jo bylos prokuroras pareiškė baigiamojoje kalboje.

JAV karys Bradley Manningas (Bredlis Maningas) išdavė savo šalį, perduodamas įslaptintus failus "informacijos anarchistams" portale "WikiLeaks" ir žinodamas, kad tarptautinis teroristų tinklas "al Qaeda" tuos dokumentus galės rasti internete, ketvirtadienį jo bylos prokuroras pareiškė baigiamojoje kalboje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kariniam tribunolui dėl įtariamo B.Manningo šnipinėjimo įžengus į galutinę stadiją, prokurorai paprašė teisėjos pripažinti jį kaltu dėl "pagalbos priešui", nors gynyba kaltinamąjį vaizdavo kaip naivų, bet geranorišką paslapčių viešintoją.

REKLAMA

"Jis buvo ne susirūpinusi jauna siela, o ryžtingas karys, turintis žinių, gebėjimų ir noro pakenkti Jungtinių Valstijų karinėms pastangoms, - vyriausiasis prokuroras majoras Ashdenas Feinas (Ašdenas Feinas) sakė teismui. - Jūsų kilnybe, jis nebuvo viešintojas, jis buvo išdavikas."

Dirbdamas žvalgybos analitiku Irake, B.Manningas buvo davęs priesaiką saugoti vyriausybei priklausančią opią informaciją, bet "piktam panaudojo ir sugriovė šį pasitikėjimą", teigė A.Feinas.

REKLAMA
REKLAMA

25 metų B.Manningas jau yra prisipažinęs, kad nutekino šimtus tūkstančių įslaptintų diplomatinių depešų ir karinės žvalgybos pranešimų vyriausybių paslaptis viešinančiam "WikiLeaks".

Tačiau karys neigė kitus kaltinimus, įskaitant patį sunkiausią - jog jis sąmoningai padėjo "al Qaeda".

Už tokį nusikaltimą gali būti skirtas laisvės atėmimas iki gyvos galvos, o pilietinės laisvės organizacijos perspėjo, kad B.Manningo kaltę pripažįstanti nutartis gali kaip šaltas dušas paveikti negerovių vyriausybės sistemoje viešintojus ir žurnalistinius tyrimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rodydamas nuotrauką, kurioje B.Manningas šypsosi ir atrodo "džiugus", esą padarytoje po to, kai jis pradėjo siųsti informaciją "WikiLeaks", A.Feinas sakė, kad karinio tribunolo įrodymai byloja, jog karys siekė sukelti chaosą.

B.Manningo "nedomino priesaikos", tvirtino prokuroras. "Jam rūpėjo išgarsėti", - pridūrė jis.

Dirbdamas karinėje žvalgyboje Irake, B.Manningas iš savo išsilavinimo žinojo, kad "teroristai" naudojasi internetu, rinkdami informaciją, reikalingą atakoms prieš Jungtines Valstijas, aiškino A.Feinas.

B.Manningas žinojo, kad "WikiLeaks" įvardijo tris karinės žvalgybos ataskaitas kaip galimai keliančias grėsmę nacionaliniam saugumui, kai portalas ruošėsi paviešinti įslaptintą medžiagą, nurodė prokuroras.

REKLAMA

Kaltintojas vaizdavo B.Manningą kaip "WikiLeaks" agentą, nes jis susirašinėjo su šios organizacijos įkūrėju Julianu Assange'u (Džulianu Asandžu) ir kitais jos veikėjais.

Nuo 2009 metų lapkričio iki gruodžio B.Manningas "ieškojo temų, susijusių su viena misija - surasti ir atskleisti tai, ko pageidavo "WikiLeaks", sakė A.Feinas.

Tarp B.Manningo nutekintos medžiagos buvo vaizdo įrašas, padarytas iš JAV atakos sraigtasparnio "Apache", kurioje matomas 12 žmonių, tarp jų dviejų naujienų agentūros "Reuters" darbuotojų, gyvybes.

A.Feinas sakė, kad B.Manningas elgėsi neatsakingai, nutekindamas tą vaizdo įrašą, ir tai padarė, nes manė, jog bus "šaunu" perduoti tokią informaciją "prieš vyriausybę nusistačiusių aktyvistų ir informacijos anarchistų šutvei".

REKLAMA

Viename internetiniame pokalbyje B.Manningas savo dokumentų nutekinimo poveikį apibūdino kaip "gražų ir šiurpinantį dalyką", sakė prokuroras.

"Tai ne humanisto, o anarchisto žodžiai", - tvirtino jis.

B.Manningo gynyba savo baigiamąją kalbą paskelbs penktadienį. Tuomet teisėja pulkininkė Denise Lind (Denis Lind) paskelbs nutartį - galbūt jau ateinantį savaitgalį, praėjus trejiems metams po B.Manningo arešto Irake.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų