• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mindaugas LAURINAITIS Praėjusį penktadienį buvo patvirtintas Šiaulių miesto savivaldybės vietos bendruomenių tarybų (VBT) programos šių metų prekių, paslaugų ir darbų sąrašas. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansuojama programa turėtų skatinti vietos bendruomenių veiklą. Bet už trečdalį milijono litų, kaip ir praėjusiais metais, bus daromi tie darbai, kuriuos pagal pirmines funkcijas turėtų vykdyti pati savivaldybė.

REKLAMA
REKLAMA

Paskirstė lėšas

Šiaulių mieste iš viso buvo suformuotos septynios VBT, kurių nariai bendru sutarimu turėjo teikti sąrašus, kokiems darbams ar paslaugoms norėtų panaudoti iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos gautas lėšas. Kaip ir pernai, šiemet šiauliečiams skirta panaši suma – trečdalis milijono litų. Trečdalis šios sumos septynioms VBT padalinta po lygiai, likusi dalis – proporcingai pagal gyventojų skaičių. Dienraštis „Šiaulių naujienos“ ne kartą rašė, kad per šią programą valdininkai galimai tik imituoja savivaldą, o ministerijos afišuojamas siekis skatinti vietos bendruomenių veiklą įgauna priešingą rezultatą. Praėjusiais metais už šias lėšas buvo pristatyta vaikų žaidimų aikštelių. Šiemet pageidavimų sąrašas kiek kitoks, tačiau vis tiek neapsieita be kuriozų.

REKLAMA

Skuba įgyvendinti

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos vadovų žodžiais, šis sąrašas galutinis ir dabar bus vykdomi viešieji pirkimai. Valdininkai baiminasi, kad gali nespėti įsisavinti visų lėšų, nes viešieji pirkimai užtrunka ilgai. Neva praėjusiais metais visas procesas vyko sparčiau – pageidavimų sąrašas jau buvo sudarytas mėnesiu anksčiau, nei šiemet, o ir daug galvos sukti nereikėjo – beveik visos VBT pageidavo įrengti vaikų žaidimo aikšteles.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet darbai numatyti skirtingi, tačiau į akis krenta iki galo neišbaigtas sąrašas. Galima suprasti, kad darbai užtruks ten, kur bus įrengiama infrastruktūra. Dalis bendruomenių pageidavo sutvarkyti krepšinio ar tinklinio aikšteles, tad reikės kloti naują dangą, pastatyti stovus, aptverti aikšteles tvoromis. Darbų sumos siekia nuo tūkstančio iki dešimties tūkstančių litų.

Nesuvokiami kuriozai

Bet atrodo keista, kad kai kurios bendruomenės gautas lėšas panoro panaudoti... smėliui. Prašoma ne tik įrengti smėlio dėžes vaikams žaisti, bet ir į esamas atvežti smėlio. Kiek tai kainuos, darbų sąraše kažkodėl nurodoma ne visur, bet, pavyzdžiui, Dainų-Gytarių VBT trys kubiniai metrai smėlio ir smėlio dėžių įrengimas kainuos keturiolika tūkstančių litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet tai tik menka dalis, koks sąrašas buvo sudarytas. Sunku suprasti, ką valdininkai turėjo mintyje prie kultūrinės ir švietimo programos įrašę benzininės žoliapjovės pirkimą (tokio pirkinio pageidavo Centro-Gubernijos-Kalniuko VBT, kuriai šiemet atiteko per aštuoniasdešimt tūkstančių litų). Arba kaip valdininkai įsivaizduoja vaikų ir jaunimo užimtumą įrengdami vaizdo stebėjimo kamerą, kuri bus prijungta prie jaunimo mokyklos esamos stebėjimo sistemos. Nors gal nereikėtų stebėtis, nes jaunimo ir vaikų padarytų nusikaltimų statistika jau seniai kelia nerimą.

REKLAMA

Perima darbus

Kai kurios bendruomenės pageidavo gautas lėšas panaudoti kultūrinei veiklai. Tai įvairios pažintinės kelionės po Lietuvą, švenčių organizavimas. Taip pat dalis lėšų bus skirta įvairios koncertinės aparatūros įsigijimui bendruomenių organizuojamiems renginiams, kurie sutelkia bendruomenės narius.

Bet kiti numatyti darbai pagal vietos savivaldos funkcijas priklausytų pačiai savivaldybei. Medelyno seniūnijoje už daugiau nei trylika tūkstančių litų bus įrengtas šaligatvis, ženklinimas su gatvių pavadinimais. Zokniuose už daugiau nei dešimt tūkstančių bus lopomos duobės įvažiavimuose į konkrečių daugiabučių kiemus. Savivaldybė analogiškiems darbams buvo numačiusi lėšų, bet tenka pripažinti – dėl skylėto biudžeto padaroma ne viskas, tad tenka prasimanyti lėšų kitur.

REKLAMA

Įgyvendinama chaotiškai

Sudarinėjant šių metų VBT buvo užfiksuota, kad kai kurie nariai buvo išrinkti jiems nedalyvaujant susirinkime. Neapsieita ir be kitokių nesklandumų. Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Aivaras Tušas raštu į Šiaulių apskrities bendruomenių konfederacijos kreipimąsi birželio pabaigoje atsakė, kad susirinkime nedalyvaujantis kandidatas turėtų pateikti raštišką sutikimą dalyvauti VBT veikloje, o susirinkimai ir sprendimai turėtų būti priimami viešai.

Taip pat atkreiptas dėmesys, kad praėjusiais metais sudarytų VBT kadencija baigėsi ir šiemet tarybos turėtų būti renkamos iš naujo. Šiauliečiai pastebėjo, kad šiais metais renkant VBT kai kur nariai iš esmės nesikeitė. Beje, nariai dirba visuomeniniais pagrindais. „Kyla realus klausimas, kam reikalinga savivaldybė, jei aplinką susitvarko daugiabučių gyventojai, aikšteles įrengia visuomenininkai? Tai gal verta pagalvoti apie savivaldybės kaip institucijos panaikinimą ?“, - svarstė dienraščio „Šiaulių naujienos“ kalbinti visuomenininkai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų