REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos teismas tenkino Generalinės prokuratūros prašymą išduoti Vilniuje sulaikytą Interpolo ieškomą Maskvos gyventoją Dmitrijų Ustinovą.

REKLAMA
REKLAMA

Klausant nutartį į Vilniaus apygardos teismą neatvyko advokatai. Vienas jų atostogauja, kitas nutarė nutartį atsiimti vėliau. Pats Dmitrijus Ustinovas į teismo nutartį deportuoti jį į JAV reagavo ramiai, o jo iš Maskvos atvykęs sūnus kiek sunerimo.

REKLAMA

Per septynias dienas nutartį galima apskųsti, tačiau ar advokatas tai darys, neaišku.

Rusijos pilietį Dmitrijų Ustinovą JAV teisėsaugininkai kaltina prekyba prietaisais, kurie Amerikoje priskiriami prie ginkluotės. Prokurorai, vykdantys arešto orderio procedūrą teigė nematantys kliūčių perduoti Rusijos pilietį, nes Lietuva yra pasirašiusi tarptautinio teisinio bendradarbiavimo sutartį ir įsipareigojusi perduoti sulaikytus įtariamuosius.

REKLAMA
REKLAMA

D. Ustinovo advokatai tikina, kad jų ginamasis yra nekaltas, ir reikalavo jį išleisti namo: „Vyras internetu pirko nuotolinio ir naktinio matymo prietaisus, todėl negalėjo žinoti, kad tai yra ginkluotė. Be to, Rusijoje jų prekyba nėra draudžiama, todėl D. Ustinovas negalėjo žinoti, jog prekyba yra draudžiama. Niekas jo apie tai neįspėjo.“

Pats kaltinamasis tikino esąs nekaltas ir prašo neperduoti jo JAV teisėsaugai. Jis tikina nieko neįtaręs, kai medžioklės reikmėms pirko prietaisus.

D. Ustinovas buvo sulaikytas, kai atvyko į Vilniaus oro uostą, kur turėjo susitikti su verslo partneriais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Ustinovas sužinojo, kad jo ieško JAV teisėsaugininkai ir kad jam pareikšti įtarimai dėl veikimo bendrininkų grupėje ir neturint leidimo kėsinimosi išvežti iš JAV prietaisus, kurie yra priskiriami ginkluotei. Anot JAV teisėsaugininkų, D. Ustinovas ketino prietaisus išvežti kontrabandos būdu ir pirko juos norėdamas legalizuoti kriminaliniu būdų įgytus pinigus.

Bylos duomenimis, Maskvos gyventojas dar prieš dvejus metus viename interneto portale užsakė naktinio matymo prietaisus ir juos pirko internetu. Nustatyta, kad D. Ustinovo pirkinių krepšelį sudarė šiluminis monokuliarinis matymo prietaisas L3, šiluminiai vaizdoskopai, nakties optikos D-740, D-760 naktinio optinio matymo prietaisai bei PVS-14 vaizdo intensyvinimo 3-ios kartos prietaisas. Be to, įtariama, D. Ustinovas mėgino nelegaliai eksportuoti keturias infraraudonųjų spindulių nuotolinio matymo šiluminio vaizdo kameras „Tau 640“ – šie prietaisai yra laikomi XII kategorijos gynybos prietaisais JAV Gynybos ginkluotės sąraše. Šios kategorijos prietaisai yra vaizdo intensyvinimo ir kitokie naktinio matymo prietaisai arba sistemos, sukurtos, modifikuotos arba pritaikytos kariniam naudojimui. Pirkdamas prietaisus D. Ustinovas pervedė internetu apie 200 tūkstančių JAV dolerių ir prekę gavo paštu. JAV pareigūnai kolegoms iš Lietuvos nurodė, kad D. Ustinovas bendrininkui už draudžiamus prietaisus pervedė beveik 160 tūkstančių JAV dolerių. Draudžiamus prietaisus rusas gaudavo paštu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų