• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais metais bendru Lietuvos ir Šveicarijos sutarimu nusprendus paskelbti papildomą kvietimą, Lietuvos jauniesiems tyrėjams suteikiama papildoma galimybė teikti paraiškas stažuotėms Šveicarijoje. Finansavimą mokslinėms stažuotėms Šveicarijos mokslo ir studijų institucijose gali gauti visų mokslo sričių jaunieji tyrėjai – Lietuvos mokslo ir studijų institucijų doktorantai ir jauni mokslininkai, turintys daktaro laipsnį, pranešė Lietuvos mokslo taryba.

REKLAMA
REKLAMA

Per penkerius programos įgyvendinimo metus Lietuvos jauniesiems tyrėjams Šveicarijos stipendijų fondas (Sciex-NMSch) numato skirti beveik 9 mln. litų. Lietuvos mokslo jaunimui tai tikrai didelė suma, suteikianti puikią progą stiprinti savo gebėjimus, plėtoti idėjas ir pasiekti naujų mokslo rezultatų.

REKLAMA

Skelbiama, kad jauni Lietuvos mokslininkai Šveicarijos mokslo ir studijų institucijose gali stažuotis nuo pusės iki pusantrų metų, doktorantai – iki 2 metų. Laimėjus konkursą taip pat finansuojamos stažuotojų ir jų vadovų kelionės ir dalyvavimas mokslo renginiuose. Paraiškos nuo 2013 m. rugsėjo 1 d. iki lapkričio 1 d. teikiamos programą Šveicarijoje administruojančiai Universitetų rektorių konferencijai (CRUS).

Per trejus programos įgyvendinimo metus 19 jaunųjų Lietuvos mokslininkų jau paskirta daugiau nei 4 mln. litų parama. Finansavimas buvo skirtas 10 doktorantų ir 9 mokslų daktarams iš šių institucijų: 7 stažuotojams iš Vilniaus universiteto, 3 iš Kauno technologijos universiteto, 2 iš Mykolo Romerio universiteto, 2 iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, 2 iš Vytauto Didžiojo universiteto, 1 iš Vilniaus Gedimino technikos universiteto, 1 iš VMTI Fizinių ir technologijos mokslų centro ir 1 iš VMTI Inovatyvios medicinos centro.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal šią programą Šveicarijoje jau stažavosi arba netrukus stažuosis 12 fizinių ir biotechnologijos mokslų srities ir 7 socialinių ir humanitarinių mokslų srities jaunieji tyrėjai iš Lietuvos. Daugiausiai jų stažuotėms pasirinko Ciūricho universitetą ir Ženevos universitetą.

Lyginant ankstesnių metų ir šiais metais vykusio kvietimo rezultatus, paraiškų teikėjų skaičius šiais metais išaugo beveik dvigubai.

Lietuvai skirtas Šveicarijos stipendijų fondas (Sciex-NMSch)yra viena iš Lietuvos Respublikos ir Šveicarijos Konfederacijos bendradarbiavimo programos, kuria siekiama sumažinti ekonominius ir socialinius skirtumus išsiplėtusioje Europos Sąjungoje, finansuojamų priemonių. Šiam tikslui per penkerius metus Lietuvai skiriama iš viso apie 200 mln. litų, arba apie 40 mln. litų kasmet, sakoma LMT pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų