REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atostogos Egipte su demonstrantų šūkiais po langais

Panevėžietis džiaugiasi laimingai ištrūkęs iš lietuvių atostogų rojaus

Už savaitę poilsio egiptietiškąja Palanga vadinamoje Hurgadoje sumokėjęs 1700 litų J. Miltinio dramos teatro aktorius ir Panevėžio tarybos narys Laimutis Sėdžius ironizuoja už tą pačią kainą gavęs visą paslaugų komplektą: ir atostogas, ir adrenalino dozę. Turisto įspūdžiais iš neramumų purtomo Egipto domėjosi Inga Kontrimavičiūtė.

Viskas įskaičiuota: ir poilsis, ir adrenalinas

Už savaitę poilsio egiptietiškąja Palanga vadinamoje Hurgadoje sumokėjęs 1700 litų J. Miltinio dramos teatro aktorius ir Panevėžio tarybos narys Laimutis Sėdžius ironizuoja už tą pačią kainą gavęs visą paslaugų komplektą: ir atostogas, ir adrenalino dozę.

Egipto prezidento M. Mursio oponentų demonstracijas iš viešbučio balkono stebėjęs panevėžietis pats įsitikino, kad nuo šalies sostinės Kairo už 600 km esančioje Hurgadoje nėra taip ramu, kaip viešai skelbia kelionių agentūros.

REKLAMA
REKLAMA

„Neatsakingai agentūros elgiasi, skelbdamos, kad kurorte nėra jokio pavojaus. Matyt, specialiai, kad neatbaidytų klientų, nutylima apie ten vykstančius neramumus. Turistų Hurgadoje pilna, viešbutis perpildytas, visi kambariai buvo užimti. Jei ne tie įvykiai, tikrai būtų buvusios labai smagios atostogos“, – perspėja turistus L. Sėdžius.

REKLAMA

Naktį pažadino demonstrantai

Aktoriaus atostogos prasidėjo neramiai dar lėktuve. Besileidžiant į Hurgados oro uostą pilotas pranešė keleiviams, jog dėl virš oro uosto skraidančių karinių lėktuvų pereinama į laukimo režimą. Atostogauti nusiteikusius turistus iš Lietuvos atskraidinęs lėktuvas buvo priverstas dar gerą pusvalandį sukti ratus virš dykumos, kol sulaukė leidimo leistis.

„Nei mes tada žinojom, kad gresia perversmas, nei buvom girdėję apie kažkokius neramumus. Lėktuve tik susižvalgėme nustebę, kas gi čia atsitiko“, – „Sekundei“ pasakojo L. Sėdžius.

REKLAMA
REKLAMA

Su žmona aktorius apsigyveno pačiame Hurgados centre, keturių žvaigždučių viešbutyje.

Anot L. Sėdžiaus, pirmosios atostogų dienos buvo tokios, kokių ir tikėjosi pirkdami kelionę: nors termometro stulpelis rodė 40-ies laipsnių karštį, dėl tenykščio klimato jis nebuvo varginamas, poilsiautojai deginosi, pramogavo, nardė Raudonojoje jūroje, grožėjosi delfinais. Kol penktąją atostogų naktį apie 23 val. viešbutyje turistus pažadino didžiulis triukšmas iš gatvės.

„Buvome ką tik užmigę, kai staiga išgirdome už lango šūkius, mušant būgnus, signalizuojant automobilius. Priešais viešbutį buvo išsirikiavusi minia su vėliavomis, perbrauktomis prezidento nuotraukomis. Nustebome, kad naktį prasidėjo kažkokia demonstracija“, – pasakojo L. Sėdžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turistus paliko nežinioje

Anot aktoriaus, miniai pražygiavus stojusi ramybė truko vos valandą. Paskui – nauja demonstrantų banga po nuo miego alpėjančių turistų langais.

Kas vyksta gatvėje, aktoriaus teigimu, niekas neaiškino. Viešbutyje apsistojusioms trims šeimoms iš Lietuvos teliko raminti vienai kitą ir karštligiškai pačioms ieškoti informacijos.

Kad Egipte prasidėjo neramumai, poilsiautojai sužinojo ne iš jų saugumu turėjusios pasirūpinti kelionių agentūros, o televizijos kanalų rusų kalba.

Turistų nerimą dar labiau sustiprino žinios apie Egipto valdančiosios Musulmonų brolijos ir prezidento Mohamedo Mursio oponentų susirėmimus, šaliai gresiantį pilietinį karą, sužeistuosius ir pirmuosius žuvusius demonstrantus. Užuot pramogavę poilsiautojai užgniaužę amą viešbutyje sekė naujienų agentūrų pranešimus apie Egipte prasidėjusią suirutę. Labiausiai stebino ir piktino, kad per visus televizijos kanalus sklido informacija, neva Egipto kurortuose, tarp jų ir Hurgadoje, ramu, nors turistai už viešbučio langų matė visai ką kita.

REKLAMA

Laukė bent trumpųjų žinučių

Naktinės demonstracijos pasirodė buvusios tik savotiška repeticija. Kitos dienos, birželio 30-osios, pavakare, M. Mursiui minint prezidentavimo metines, Hurgados gatves užtvindė jo valdymu nepatenkinti protestuotojai.

Minios žmonių iškėlę plakatus ar jais apsiklijavę galvas, mojuodami vėliavomis sustodavo prie viešbučio, pašūkaudavo, parėkaudavo, ant gatvės pasikloję valstybines vėliavas suklupę pasimelsdavo ir triukšmingai žygiuodavo tolyn.

Demonstracijose važiavo mašinos, prigrūstos tiek žmonių, kad, anot L. Sėdžiaus, atrodė, tuojau sprogs, vyrai ir moterys demonstracijose ėjo atskirai.

Kas vyksta centrinėje Hurgados gatvėje, iš balkono stebėję Sėdžiai matė, kaip keli viešbučio darbuotojai trumpam išbėgę į gatvę keletą metrų ėjo palaikydami demonstrantus ir vėl spruko atgal į savo darbo vietą.

REKLAMA

L. Sėdžių stebina, kad tokioje suirutėje poilsiautojai buvo palikti be jokios informacijos, kas vyksta šalyje ir kaip jiems derėtų elgtis.

„Su kitais viešbučio gyventojais pasitarėme, kad geriau į gatvę kojos nekelti. Nors parduotuvės veikė, Hurgadoje gyvenimas virė, bet negali nuspėti, kuo baigsis tokios demonstracijos. Žinių kanalai pranešinėjo, kad paskelbtas perversmas, o mes, turistai, buvome palikti vieni – jokios informacijos iš Lietuvos negavome. Apie įvykius Egipte neperspėjo nei konsulatas, nei „Novaturas“. Net trumposios žinutės į telefoną negavome. Kiek žinau, tuo metu Egipte ilsėjosi 180 turistų iš Lietuvos. Negi ambasadai būtų buvę sudėtinga visiems išsiųsti žinutę, kas vyksta ir kaip elgtis“, – kalbėjo aktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsikvėpė tik lėktuve

Dar labiau L. Sėdžių stebina, kad maždaug po savaitės, jau grįžus į Lietuvą, kelionių agentūros paskelbė pirmuosius pranešimus, esą Lietuvos turistų pamėgtoje Hurgadoje saugu ir ramu, dėl neramumų laikinai atsisakančios tik ekskursijų į Kairą.

L. Sėdžius pats įsitikino, kad yra kitaip, nei pateikiama viešai.

Aktorius pasakojo su žmona nusiraminę tik lėktuvui pakilus iš Hurgados oro uosto skristi į Lietuvą.

„Lėktuve visi lengviau atsikvėpėme: pagaliau išskrendame. Tuo pačiu lėktuvu iš Lietuvos į Hurgadą buvo atskraidinta 180 turistų. Juos matydami stebėjomės, kad net pačiame kurorte vykstant tokiems neramumams, agentūros vis tiek organizuoja keliones“, – pasakojo L. Sėdžius.

Aktorius pripažįsta po kelionės nebandęs susisiekti su „Novaturu“ ir išsakyti savo pastabas. Panevėžietis džiaugiasi laimingai ištrūkęs iš lietuvių atostogų rojaus.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų