REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Specialiai Balsas.lt iš katastrofos zonos: Taibėjuje siautė uraganas Soulik

Ekonomistė A. Maldeikienė iš taifūno siaubiamos Taivanio sostinės: buvo labai baisu (atnaujinta 17:35)

(Atnaujinta 17:35) 

(Atnaujinta 17:35) 

REKLAMA

Taifūnas "Soulik", šeštadienį atnešęs į Taivaną smarkias liūtis bei vėjus, pareikalavo dviejų žmonių gyvybių, o dar per šimtas žmonių buvo sužeista.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo kai kurių namų buvo nuplėšti stogai, gatvėse riogsojo nuolaužos ir išverti medžiai, o kai kurias vietas apsėmė potvyniai.

REKLAMA

Smarkūs lietūs ir vėjai, kaip prognozuojamą, tęsis visą šeštadienį, o pareigūnai perspėjo dėl galimų žemės nuošliaužų ir naujų potvynių.

Viename miestelyje Taivano centrinėje dalyje pranešama apie "išplitusias" žemės nuošliaužas, o potvynio lygis kai kur siekė iki antro aukšto.

Daugiau nei 8 tūkst. žmonių buvo evakuoti iš savo namų prieš atslenkant taifūnui - daugiausiai iš pietinių regionų, kuriuose neretai įvyksta žemės nuošliaužų.

REKLAMA
REKLAMA

Kariai buvo pasiųsti į teritorijas, kurioms gresia didžiausias pavojus, o visa saloje buvo paskelbta "padidintos parengties zona".

Sostinėje Taibėjuje vienas 50-metis policininkas žuvo, kai ant jo užkrito taifūno nuplėštos plytos, pranešė Centrinis krizių operatyvinis centras.

Centro duomenimis, kita auka tapo 54 metų moteris iš centrinio Miaoli rajono, kuri žuvo nukritusi nuo savo namo stogo. Taip pat pranešama, kad Taičungo mieste be žinios dingo vienas vyras, įkritęs į upę.

Preliminariomis žiniomis, buvo sužeisti 104 žmonės, daugiausia Taičunge. Dauguma nukentėjo nuo virstančių medžių arba vėjo nešamų nuolaužų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie 16 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku "Soulik" smogė Kinijos pietryčių provincijai Fudzianui, nešdamas vėjus, kurių greitis siekė 118 kilometrų per valandą, nurodė Nacionalinis meteorologijos centras.

Buvo evakuoti daugiau nei 300 tūkst. žmonių, o 5 500 karių buvo pasiųsti į Kinijos pietrytinę pakrantę padėti gelbėtojams, pranešė valstybinė naujienų agentūra "Xinhua".

Apie uraganą, kuris siaubia Taivanio sostinę Taibėjų, gyvai, iš įvykio vietos, portalui balsas.lt  pasakoja žinoma Lietuvos ekonomistė ir apžvalgininkė Aušra Maldeikienė.

REKLAMA

(Atnaujinta 07.23)

Apie uraganą, kuris atakavo Taivanio sostinę Taibėjų, gyvai, iš įvykio vietos,portalui balsas.lt pasakojusi žinoma Lietuvos ekonomistė ir apžvalgininkė Aušra Maldeikienė dalinasi ir įspūdžiais stichijai pasitraukus.

„Viskas uždaryta dar vis (Taivanyje vidurdienis - balsas.lt) Mano biblioteka neveikia. Kaip ir visos valstybinės įstaigos. Pilnos gatvės šakalių. Kažkodėl (pirmą kartą tai girdžiu) labai dažnai laksto pagalbos mašinos su signalizacija. Prei mano namų išvartyti dviračiai, gėlių puodynės, šakos, lapai. Na betvarkė tokioje švaros ir tvarkos oazėje. Bet jie (taivaniečiai, - balsas.lt) tuoj viską sudėlios. Labai preciziški", - portalui balsas.lt pasakoja A. Maldeikienė.

REKLAMA

BBC praneša, kad dar prieš užgriūnant stichijai iš įvairių vietų buvo ecakuoti keli tūkstančiai žmonių, nuo penktadienio popietės uždarytos mokyklos ir daugelis įstaigų. Parengtyje budėjo 50 000 karių. Taiva nį 2009 metais nuvo užgriuvęs uraganas Morakot, kurio metu žuvo šimtai žmonių.

Dabar pranešama apie išrautus medžius, elektros tiekimo sutrikimus, sutraiškytas mašinas. Pranešama, kad žuvo 1 žmogus, 21 buvo sužeistas.

Baisu, bet panikos nebuvo

"Aš Taibėjuje, kur prieš pusvalandį atslinko taifūnas. Be humoro baisu. O Dieve, purto. Na, aš labai to taifūno norėjau. Dabar jau niekada nebenorėsiu. Jei rimtai - baisu", - sako A. Maldeikienė (uragano metu bendraujame socialinio tinklo "Facebook' paskyroje).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Viskas aplink skraido? Aukų yra?

- Dėl aukų... jos būna kaimo vietovėse prie kalnų dėl nuošliaužų. Vidury didelio miesto, tarp dangoraižių tiesiog baisu. Bus aišku ryte. Dabar naktis 2 val.

- Dabar kokia padėtis ten? Tebesiaučia kažkas? Panikos daug?

- Na, kokia čia panika. Visi sėdi užsidarę. Šalis tvarkinga. Viskas pastatyta kapitaliai. Bet tikrai baisu. Kai užeina šuoras (rašo apie 170 km per val. vėjas) - atrodo namas bus išrautas su pamatais. Na, neišraus, ne pirmas kartas. Bet... miegoti nerealu. Nebent labai jau išgėrus.

REKLAMA

- Bet pati gyvenate sostinėje, gerame name?

- Gerame name, miesto centre ir realiai man niekas negresia, bet lauke labai baisu. Akivaizdu, kad į gatvę niekas neišeitų. O jei vis dėlto išeitų — neštų jį be sustojimo. Ryt galėsiu plačiau... Na, labai nejauku. Reikia įprasti nuo vaikystės. Man pirmas kartas.

- Tai gatvės tuščios? Žmonių nėr? Pačios saugumo jausmas, kaip matau, ne 100 procentų?

- Kokie žmonės? Čia taifūnas - tie žmonės ir žingsnio nežengtų.

- Ką siūlo radijas, televizija? Ka sako valdžia? Būti namie, kažkur kreiptis? Koks ten pas jus 112 ar 911 pagalbos numerių atitikmuo?

REKLAMA

- Na jie turi sistemas. Jau prieš parą pranešė. Visi tik pyko, kad vėl taifūnas savaitgalį. Sako, gal valdžia taip sutvarko... Tada nėra išeiginės. Šiandien per pietus uždarė visas įstaigas.

- Tai pro langą matyti kas ar pro jį nedrąsu žiūrėti?

- Tamsu. Bet matosi. Gerai matosi pro balkono didelį langą (visa siena). Nejauku ir žiūrėti, kai dideli medžiai lankstosi iki žemės ir lietus stiprus, kuris sukasi baisiais šuorais. Labai įspūdinga. Bet baisu tada, kai užeina šuoras. Tada namas dreba kelias sekundes ir, atrodo, jį išraus. Tada tikrai labai labai nejauku. Namie saugu. Tik tie šuorai, na, nekas. Miegoti būtų labai problematiška. Bent pirmą kartą. Aš negaliu miegoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kaip veikia komunikacijos? Įmanoma susiseikt su saviškiais, tarnybomis, medija veikia?

- Na kaip matai. Čiki čiki. Tokia šalis. Nerealiai tvarkinga.

***

Uraganas Soulik, anksčiau buvo klasifikuotas, kaip "super uraganas", vėliau jo jėga sumažinta iki vidutinio lygio uragano. Nepaisant to, anot BBC, jo greitis penktadienio rytą turėjo siekti 173 km per val. Uraganai pietryčių Aziją aplanko vasarą, kur drėgnas, šiltas oras ir žemas slėgis yra palankus formuotis tropiniams ciklonams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų