• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stumbrams ieško pirkėjų

Panevėžio miškų urėdija guodžiasi nerandanti pirkėjo keturiems stumbrams. Esą skelbtuose jau dviejuose aukcionuose girių gražuolių parduoti nepavyko dėl per ankstyvos vasaros ir užplūdusių karščių.

Panevėžio miškų urėdija guodžiasi nerandanti pirkėjo keturiems stumbrams. Esą skelbtuose jau dviejuose aukcionuose girių gražuolių parduoti nepavyko dėl per ankstyvos vasaros ir užplūdusių karščių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Generalinė urėdija aiškina Panevėžio krašto pasididžiavimą pardavinėjanti, mat numačiusi į jų vietą aptvare įleisti laisvėje besiganančius galiūnus. Stumbryno prižiūrėtojams tokie valdžios užmojai atrodo abejotini, mat jau dabar aptvare stumbrams darosi ankšta.

REKLAMA

Sutrukdė karštis

Pašilių stumbryno aptvare iš 24-ių besiganančių stumbrų su keturiais numatyta atsisveikinti. Stumbryno priežiūros komisijos nario, generalinio miškų urėdo pavaduotojo Petro Kanapienio teigimu, naujų šeimininkų galiūnams ieškoma dėl Panevėžio ir Kėdainių krašto ūkininkų ramybės. Mat vietoje parduotųjų stumbrų į aptvarą Pašiliuose ketinama įleisti keletą laisvėje gyvenančių galiūnų.

Pavaduotojo teigimu, šiuo metu Panevėžio ir Kėdainių miškuose galėtų gyventi jau iki 100 tokių gražuolių. „Stumbrai – bandos gyvūnai. Kai tokia apie toną sveriančių žvėrių banda aptinka patinkančius pasėlius, daugiau juos išklampoja nei nuėda. Ūkininkų pasipiktinimas didžiulis“, – keliais stumbrais sušvelninti žemdirbių pyktį viliasi urėdijos atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Keturis atrinktus ir veterinarijos specialistų patikrintus stumbrus – 1–4 metų patiną ir tris pateles bandyta parduoti jau du kartus.

Panevėžio miškų urėdijos miško apsaugos inžinieriaus Kornelijaus Aleknos teigimu, nors susidomėjusiųjų būta, tačiau pirkėjo nesulaukta. K. Aleknos nuomone, abu aukcionai neįvyko dėl oro sąlygų. Esą potencialius pirkėjus atbaidė prasidėję karščiai, netinkami transportuoti gyvūnams. Aukciono paskelbti anksčiau urėdija teigia nespėjusi, mat tam reikėjo įveikti aibę procedūrų.

Kaina gali kristi

Kas domisi Panevėžio krašto stumbrais, urėdijos darbuotojai neįvardija. Neoficialiais duomenimis, juos įsigyti pageidauja viena Kauno įmonė, tarpininkaujanti gyvūnų augintojams iš Kazachstano.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atvėsus orams urėdija planuoja skelbti trečiąjį aukcioną. Kiek urėdija ketina užsiprašyti už stumbrus, neatskleidžiama. Jos atstovai taip pat nesako, ar du kartus nepardavus stumbrų trečiuoju bandymu kaina už žvėris bus mažinama. „Trečiajame aukcione gali vedėjas sumažinti kainą, bet pagal aukciono taisykles nustatoma minimali. Tie stumbrai bus įmitę per vasarą ir kaina nustatoma iš naujo“, – aiškino K. Alekna.

Suaugusio stumbro kaina vidutiniškai siekia 10 tūkst. Lt.

Anot urėdijos atstovo, gyvūnų augintojų labiausiai pageidaujamos jaunos, 2–3 metų, patelės. „Visi nori perspektyvios patelės, kuri dar atsives jauniklių. Iš patino naudos maža, tik trofėjus – ragai“, – stumbryno augintinių paklausą mato miškininkas.

REKLAMA

Aptvaruose darosi ankšta

Nors Panevėžio urėdija guodžiasi bergždžiai bandanti parduoti žvėris, miškininkai pirkėjų kol kas plačiai nė neieškojo. „Kol kas apie pardavimą labai toli neskelbėme, tarptautinėse rinkose neieškojome, gal dėl to neatsiranda pirkėjų“, – pripažįsta P. Kanapienis.

Generalinės urėdijos atstovo nuomone, panevėžiečiams iš tokios prekės daug tikėtis neverta. Esą stumbrais susigundyti galėtų nebent Rytų Europos šalys. Tačiau be kazachų, Lietuvoje besižvalgančių stumbrų privačiam medžioklės ūkiui, Panevėžio stumbryno augintiniais domisi ir olandai. Pastarieji siūlo mainus – už stumbrus duoti kitų žvėrių. Toks pasiūlymas Lietuvos miškininkų nevilioja.

REKLAMA

„Dabar labiau reikia parduoti nei mainyti, nes pavasarį vėl bus galvos skausmas dėl išmindžiotų ūkininkų pasėlių“, – teigė P. Kanapienis. Stumbryno prižiūrėtojas Rytas Papšys prisipažino negirdėjęs apie valdžios ketinimus kelis aptvarų gyventojus iškeisti į pagautuosius laisvėje. Anot jo, dabartiniame 50 ha aptvare galiūnams jau darosi ankšta. Tokio dydžio rezervate geriausiai jaustųsi ne daugiau nei 15-iolika suaugusių stumbrų. Šiuo metu tokių 19-iolika, su jais ganosi dar 5-i šįmet gimę stumbriukai. Pasak R. Papšio, iš laisvės į aptvarą gali būti įleidžiami kuo jaunesni stumbrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rusijoje nuo mamos atimami mėnesio sulaukę stumbriukai – dirbtinai bandomi mokyti savarankiškumo“, – „Sekundei“ pasakojo stumbrininkas.

Susilaukė palikuonių

Paskutinį kartą Pašilių stumbryno banda atnaujinta 2010-aisiais. Iš Niepolomicos miškų urėdijos, esančios už Krokuvos, į Pašilių stumbryną atvežtas penkerių metų patinas Pozorantas ir trejų metų patelė Polalfa. Mainais lenkams atiduoti trejų metų patinas Giriukas ir dvejų metų patelė Gina.

Iš Lenkijos atvežti galiūnai jau papildė stumbryno bandą. Pozorantas Pašiliuose šįmet pirmą kartą tapo tėčiu – aptvare laksto penki jo palikuonys. Polalfa pernai tapo mama nuo Pašilių stumbryno senbuvio Giriaus. Per keturis dešimtmečius Pašilių stumbryno aptvaruose gimė per 140 jauniklių.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų