REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos pareigūnai padėtį Baltarusijoje, kur sparčiai plinta afrikinis kiaulių maras, vertina kaip labai pavojingą ir prašys Europos Komisijos (EK) apie 3,5 mln. eurų (12 mln. litų) paramos kovai su užkratu.

REKLAMA
REKLAMA

Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius BNS patvirtino, kad EK buvo preliminariai informuota, jog Lietuva oficialiai prašys europinės paramos. Jis mano, kad prie tokio prašymo prisijungs ir Lenkija bei Latvija - netoli jos sienų Baltarusijos Vitebsko rajone užfiksuotas naujas kiaulių maro židinys.

REKLAMA

Pasak J.Miliaus, dėl plintančios kiaulių ligos Rusija grasina uždaryti sienas.

"Kalbėjau su Rusijos kolegomis - jie žada, kad jeigu bent vienoje Europos Sąjungos šalyje bus nustatytas užkratas, Rusija sustabdys importą iš visų ES šalių. Dabar visos ES šalys jaučia nerimą, kai afrikinio kiaulių maro atvejai buvo užfiksuoti palyginti netoli Lietuvos ir Latvijos sienų", - BNS sakė J.Milius.

Jo teigimu, Vyriausybės planuojamų skirti apie 750 tūkst. litų Lietuvai pakaktų neilgam - maždaug porai mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA

"Prevencijos tikrai nepakaks nei kelioms savaitėms, nei keliems mėnesiams. Jau turime galvoti ir apie žiemą, kaip tuomet dezinfekuosime transporto priemones kai viskas, taip pat ir dezinfekavimo priemonės, šąla. Jeigu Europos Komisija sutiks mums skirti reikiamą paramą, planuojame statyti du angarus, kad galėtume nupurkšti automobilius, įsigyti reikalingų medžiagų. Vyriausybei taip pat siūlysiu galvoti apie rinkliavas iš verslo, nes vien valstybės biudžetui tokia finansinė našta bus nepakeliama", - BNS sakė J.Milius.

Pasak Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo, Lietuva turi 16 kelių su Baltarusija, o judėjimas jais yra didelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Miliaus teigimu, situacija Baltarusijoje yra nevaldoma - dabar nustatyta, kad arčiau Latvijos sienos, Vitebsko rajone aptiktas afrikinis kiaulių maras 19 tūkst. kiaulių komplekse.

Maisto ir veterinarijos tarnyba kol kas nepaskelbė konkurso pasienyje reikalingai dezinfekavimo įrangai pirkti, nes Vyriausybė dar nepriėmė sprendimo dėl pažadėtų 750 tūkst. litų skyrimo. Pasak J.Miliaus, su Viešųjų pirkimų tarnybos vadovo Žydrūnu Plytniku preliminariai yra sutarta, kad pirkimas bus supaprastintas - iš vienintelio tiekėjo.

Lietuvos veterinarijos tarnyba nuo praėjusio penktadienio sugriežtino kontrolę pasienyje su Baltarusija, kuri pranešė apie netoli sienos užfiksuotą agresyvaus afrikinio kiaulių maro protrūkį.

REKLAMA

Tarnybos vadovo įsakymu, pasienio zonose uždraustos mugės ir kiti renginiai, kuriuose būtų kiaulių, taip pat uždrausta prekyba gyvomis kiaulėmis turgavietėse rajonuose, kurie ribojasi su Baltarusija ir Rusija. Lietuvos pasienyje automobiliai neįleidžiami į šalį, jei vairuotojai negali pateikti dokumento, kad jų transporto priemonė buvo dezinfekuota ir išvalyta po paskutinio gyvūnų iškrovimo.

Paprastai afrikinio kiaulių maro židiniai naikinami, medinius pastatus su gyvuliais sudeginant, mūriniai pastatai taip pat dezinfekuojami ugnimi.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų