• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Jungtinės Valstijos yra „didžiausias piktadarys“ pasaulyje kalbant apie IT šnipinėjimą, sekmadienį paskelbė Kinijos oficialioji žiniasklaida, pasirodžius naujiems įtarimams dėl šnipinėjimo Kinijoje.

REKLAMA
REKLAMA

"Tai, drauge su ankstesniais įtarimais, yra aiškiai susirūpinimą keliantys ženklai", - sakoma naujienų agentūros „Xinhua“ komentare po naujų buvusio JAV šnipo Edwardo Snowdeno (Edvardo Snoudeno) pareiškimų Honkongo laikraščiui “Sunday Morning Post“.

REKLAMA

"Jie pademonstruoja, kad Jungtinės Valstijos, kurios ilgą laiką bandė vaizduoti save nekaltomis, kaip kibernetinių atakų auką, pasirodo esančios didžiausias mūsų amžiaus piktadarys“, - nurodo „Xinhua“.

Agentūra pažymi, kad JAV dabar bando siekti oficialaus E.Snowdeno, kuris, kaip pranešama, iš Honkongo per Maskvą išskrido į Venesuelos sostinę Karakasą, išdavimo.

"Tačiau kitoms šalims Vašingtonas pirmiausia turėtų pasakyti visą teisybę apie savo veiklą. Jis taip pat skolingas paaiškinimą Kinijai ir kitoms šalims, kurias, kaip įtariama, šnipinėjo. Jis turi informuoti pasaulį apie savo slaptų įsilaužimo programų diapazoną, mastą ir tikslus", - sakoma komentare.

REKLAMA
REKLAMA

Naujausi buvusio JAV Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) kontraktininko pareiškimai, kuriuos paskelbė “Sunday Morning Post“, rodytų, kad NSA šnipinėjo Kinijos mobiliųjų telefonų kompanijas, kad gautų duomenis iš milijonų SMS žinučių.

E.Snowdenas sakė, kad tarp šimtų NSA taikinių Honkonge ir Kinijoje yra Činghua (Tsinghua) universitetas, kur yra viena iš šešių didelių šalies pagrindinės teritorijos tinklo atramų, iš kurių galima surinkti milijonų šalies piliečių internetinius duomenis, ir „Pacnet“, kuriai priklauso vienas didžiausių Azijos ir Ramiojo vandenyno regione optinių kabelių tinklų, būstinė Honkonge.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir JAV, ir Kinija yra kompiuterinių įsilaužimų aukos ir turi drauge dirbti šiuo klausimu, nurodė „Xinhua“.

Tačiau komentare pabrėžiama: "Dabar turi veikti Vašingtonas. JAV vyriausybė verčiau imtųsi žingsnių kitų šalių susirūpinimui sumažinti".

JAV nacionalinio saugumo agentūra (NSA) vykdo daugiau nei 61 tūkst. kibernetinio šnipinėjimo operacijų pasauliniu mastu, sakė E.Snowdenas duodamas interviu Kinijos dienraščiui "South China Morning Post" leidžiamam Honkonge anglų kalba.

"Turime įsilaužimų tinklo atramas - iš esmės tai tarsi didžiuliai interneto maršrutizatoriai - kurios suteikia mums prieigą prie šimtų tūkstančių kompiuterių ryšių, todėl nereikia įsilaužinėti į kiekvieną iš jų", - nurodė svarbią įslaptintą informaciją apie JAV kibernetinės žvalgybos programas žiniasklaidai nutekinęs ekspertas, kuris taip pat yra dirbęs pagal kontraktą su NSA.

REKLAMA

E.Snowdenas taip pat sakė laikraščiui, kad NSA šnipinėja kompiuterius Honkonge ir Kinijoje nuo 2009 metų ir kad tarp agentūros taikinių yra Kinijos universitetas Honkonge, pareigūnai, verslo įmonės ir studentai šiame mieste.

Pasak jo, tai atskleidžia "JAV vyriausybės veidmainystę, kai ji tvirtina, jog nesitaiko į civilinę infrastruktūrą - kitaip nei jos priešininkas".

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų