REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad šiandien Baltarusijos vyriausiojo valstybinio veterinarijos inspektoriaus pavaduotojas A. Kucko pranešė VMVT direktoriui Jonui Miliui, kad Baltarusijoje, Gardino srityje, Ivjevsko rajone esančiame Čiapun kaime, nustatytas afrikinis kiaulių maras.

REKLAMA
REKLAMA

 

Afrikinis kiaulių maras įtartas, viename šeimos ūkių nugaišus kiaulei. Mėginius iš ūkio nusiuntus į Balrusijos referentinę laboratoriją ligos diagnozei, 2013 m. birželio 21 d. čia oficialiai patvirtinta, kad mėginiuose nustatytas afrikinio kiaulių maro virusas.

REKLAMA

 

Pasak Baltarusijos kompetentingos institucijos atstovo, imtasi visų būtinų priemonių siekiant likvidavimui afrikinio kiaulių maro židinį ir išvengti ligos viruso plitimo į gretimus ūkius.

 

,,Ši žinia kelia itin didelį susirūpinimą Lietuvos veterinarijos specialistams ir kiaulių laikytojams, nes nėra žinoma apie afrikinio kaulių maro viruso paplitimą Baltarusijoje. Kadangi afrikinio kiaulių maro protrūkio židinys yra šalia Lietuvos Respublikos sienos, apie galimą riziką informavome veterinarijos inspektorius ir pasienio rajonų kiaulių laikytojus. Nepaisant to, kad kiaulių ir jų produktų iš Baltarusijos į Lietuvos teritoriją neįvežama, sustiprinta veterinarinė kontrolė pasienio veterinarijos postuose bei iš Baltarusijos atvykstančių keleivių rankinio bagažo ir krovinių kontrolė”, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

REKLAMA
REKLAMA

 

Direktoriaus teigimu, nors afrikinis kiaulių maras Lietuvoje niekuomet nebuvo užregistruotas, tačiau rizika ligai plisti yra labai didelė, nes įprastinių kontrolės priemonių jai sustabdyti dažnai nepakanka. Afrikinio kiaulių maro virusas ilgai išlieka gyvybingas kraujyje, išmatose ir audiniuose, be to jį gali platinti erkės (Ornithodorus). Norint sustabdyti ligos plitimą, neretai deginamos ne tik kiaulės, bet ir pastatai, kuriose buvo laikomi gyvūnai, nes juose išlieka viruso nešiotojos - erkės. „Būtina dar kartą priminti Lietuvos kiaulių laikytojams ypatingai griežtai laikytis biosaugos reikalavimų, atidūs turėtų būti ir medžiotojai. Jie turėtų atkreipti dėmesį į šernų sveikatos būklę, o pastebėjus bent menkiausius užkrečiamosios ligos požymius, nedelsiant informuoti teritorinę valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą“, - pabrėžė J. Milius.

 

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba seka informaciją apie tolimesnius Baltarusijos atsakingų tarnybų veiksmus lokalizuojant pavojingos ligos židinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų