• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta JANKUVIENĖ

Šiauliuose rengiamasi sekti Klaipėdos pavyzdžiu ir apmokestinti automobilių statymą miesto centro kiemuose. Dienos metu jie užkišti automobiliais. Bet tektų mokėti ne tik atvykėliams, bet ir nuolatiniams gyventojams, verslo įmonėms.

REKLAMA
REKLAMA

Išvaduos kiemus

Miesto centre kiemai seniai yra atsidūrę automobilių gniaužtuose. Ne vienas, atvažiavęs į miesto centrą su reikalais, dairosi vietos kiemuose užuot statęs automobilį mokamose vietose gatvėje.

REKLAMA

Vakar pusiaudienį į kiemą iš Vasario 16-osios gatvės per minutę įsuko net keturi automobiliai. Tuo tarpu gatvėje mokamoje vietoje automobilį pastatė tik viena vairuotoja.

Vladas Damulevičius, Savivaldybės administracijos direktorius, teigia, jog siūlymas apmokestinti automobilių statymą kiemuose – reakcija į centro gyventojų prašymus spręsti problemą.

„Sumažintume ir verslo invaziją į kiemus, nes kiemus automobiliais užstato pirmuosiuose aukštuose įsikūrusių įmonių verslininkai ir jų klientai“, – sakė direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Mokės ir nuolatiniai gyventojai

Tačiau teks mokėti ir gyventojams už savo kieme pastatytą automobilį. Taip pat verslininkams, valdantiems nuosavybės teise name negyvenamąsias patalpas.

Nuolatiniams gyventojams ir tokiems verslininkams siūloma nustatyti 10 litų mokestį per metus, bet tik už vieną automobilį.

„Dar spręsime, kiek turėtų mokėti gyventojai, jeigu šeima turi du automobilius, ar verslininkai už antrą automobilį“, – sako V. Damulevičius.

Miesto infrastruktūros skyriaus parengtame projekte apie „antrą automobilį“ nėra nė žodžio. Bet siūloma miesto centre, kuris įvardijamas žaliąja zona, už įrengtą rezervuotą vieną vietą kiemuose nustatyti 100 litų rinkliavą per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visur kitur mieste – vadinamojoje baltojoje zonoje – kiemuose viena rezervuota vieta mėnesiui kainuotų 80 litų.

Ar tiek turės mokėti patys gyventojai ir įmonės, jeigu kieme rezervuos vietą ne vienam automobiliui?

V. Damulevičius prisipažįsta, jog pačiam klausimų kelia parengtas sprendimo projektas: „Diskutuosime Tarybos komitetuose, bus siūlymų, išsiaiškinsime.“

Kaip būtų sprendžiama namo gyventojų svečių ar kartu negyvenančių artimųjų, atvykusių apsilankyti, problema, taip pat neaišku.

Nemokamai kiemuose automobilius būtų galima statyti nuo 17 valandos.

Tegu moka tik „svetimi“

Savivaldybės administracija siūlo miesto Tarybai klausimą svarstyti jau birželio 27 dieną. Tarybos komitetuose kitą savaitę jis bus pradėtas nagrinėti.

REKLAMA

Tarybos Miesto ūkio ir plėtros komiteto pirmininkas Algimantas Beinoravičius abejoja, ar reikėtų, kad ir simboline rinkliava apkrauti namo gyventojus.

„Manau, tikrai neturėtų mokėti tie gyventojai, kurie yra įsiteisinę savo daugiabučių sklypus pagal patvirtintus detaliuosius planus, – sako A. Beinoravičius. – Bet daug namų jų neturi, o tuos planus turi rengti pati Savivaldybė.“

Panašios nuomonės laikosi ir „Šiaulių krašto“ kalbinti miestiečiai. Sutuoktinių pora, savo automobilį pastačiusi kieme, o ne mokamoje vietoje, teigė: „Jeigu kiemus apmokestins, ką darysi mokėsime, tačiau namo gyventojai neturėtų mokėti – tik svetimi.“

REKLAMA

Į kiemą jiedu įsuko automobilio statyti, nes į miesto centrą atvažiavo trumpam.

„Per 15 minučių reikalus sutvarkysime, – sakė sutuoktiniai. – Mokamoje vietoje reikia mokėti už valandą.“

„Nesąmonė būtų, jeigu namo gyventojams reikėtų mokėti už savo automobilius, – sakė šiaulietė Sigita, atvykusi į įmonę miesto centre. – Bet ir verslo įmonės taip pat kažkur turi statyti savo automobilius. Namo gyventojai pyksta, bet tuomet gali rinktis gyventi ne centre.“

Klaipėdoje įvesta su triukšmu

Šiauliuose kiemų apmokestinimas inicijuojamas, atsižvelgus į Klaipėdos patirtį.

Klaipėdoje nuo šių metų yra apmokestintas automobilių statymas kiemuose. Rinkliava nuolatiniams gyventojams ir verslo įmonėms už pirmąjį automobilį nustatyta 5 litų už antrąjį – 250 litų per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl šios tvarkos Klaipėdoje protestavo ir gyventojai, ir verslininkai. Rengė piketus. Senamiesčio verslininkai tikino neteksiantys klientų, o verslui našta tik didėja.

Klaipėdoje įmonei kitų automobilių laikymas kainuos po 1000 ir daugiau litų per metus. Klaipėdiečiai, dirbantys senamiestyje bandė atkreipti dėmesį, jog didės jų išlaidos ir brangs darbo vietos.

Tačiau Klaipėdos savivaldybė nė neslėpė, jog kiemus apmokestindama siekia, jog gyventojai daugiau važinėtų visuomeniniu transportu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų