REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viename Vilniaus bute atlikę kratą pareigūnai jo balkone aptiko naikinti parengtus dokumentus, kurie buvo slepiami po vandeniu.

REKLAMA
REKLAMA

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) viršininkas Kęstutis Jucevičius surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad Italijos piliečiai plovė pinigus Lietuvoje prisidengę dviem įmonėmis, kurios skelbėsi besiverčiančios spalvotųjų metalo supirkimu ir prekyba.

REKLAMA

„Sulaikyti du Italijos piliečiai, kurie gyveno Užupyje ir ten vykdė virtualų pinigų plovimo verslą. Abu įtariamieji perduoti Italijos teisėsaugininkams, toje šalyje pradėtas tyrimas dėl nusikalstamos jų veikos“, – teigė K. Jucevičius.

Anot jo, nusikaltėliai spėjo išgryninti Lietuvoje 1,2 milijono litų: „Kadangi jie veikė beveik metus, atidarė banko sąskaitas, į kurias plaukė piniginės lėšos iš Bulgarijos.“

Gavusi Mokesčių inspekcijos signalą, kad dvi įmonės grynina tūkstantines sumas, FNTT pradėjo operatyvinės veiklos operaciją, per kurią sužinota, kad du Italijos piliečiai įkūrė dvi fiktyvias įmones, kuriose netgi vedė netikrų lėšų apskaitą, rengė fiktyvius lėšų apskaitos dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent juos per kratą viename Užupio mikrorajono bute aptiko pareigūnai. „Dokumentai buvo slepiami balkone inde su vandeniu ir prislėgti akmeniu: „Popieriai turėjo būti sunaikinti, mat italai pajuto, kad yra sekami.“

Iš pradžių užsieniečiams buvo atsisakyta gryninti pinigus bankuose, vėliau užblokavus sąskaitą jie negalėjo to padaryti ir per bankomatus.

 K. Jucevičius pažymėjo, kad Lietuvoje buvo greičiausiai atskleistas italų sukčiavimo mechanizmas: „Pasaulyje jis vadinamas „Karuseliniu“, kai įkurtos fiktyvios įmonės vykdo tarpvalstybinį prekių tiekimą dingusiam arba neegzistuojančiam ūkio subjektui, perkančiam prekes be PVM pagal ES teisės aktus. Prekės toliau tiekiamos kitam pirkėjui šalies viduje, o dingęs ūkio subjektas iš vietinės mokesčių inspekcijos pareikalauja grąžinti PVM ir biudžetas negauna pajamų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paprastai kalbant, sakė FNTT vadovas, dvi įmonės nemokėjo valstybei mokesčių, kas sukėlė įtarimų: „Lietuvoje nusikaltėliai išplovė mažiausiai lėšų. Labiausiai nukentėjo Bulgarija, kur buvo išgryninta daugiau kaip trisdešimt milijardų eurų“.

Dešimt tūkstančių eurų aptikta ir per kratą Vilniuje. Pastarieji buvo išgryninti per kelis bankomatus. FNTT nustatė, kad bendrai per visus tinklus išplautų pinigų suma siekė 150 milijonų eurų,

Spaudos konferencijoje kalbėjęs Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas sakė, kad Italų nusikaltėliu sukurta schema siejama su šalyje veikiančios mafijos veikla: „Kokia grupuotė ar mafijos dalis tai darė, kol kas mums nepasakė. Tačiau aišku, kad toks karuselinis sukčiavimo metodas populiarus visame pasaulyje“.

REKLAMA

Pinigų plovimas padaro milžinišką žalą valstybėms: „Lietuvos biudžetui nebuvo sumokėta apie tris šimtus tūkstančius litų PVM“.

Anot D. A. Barakausko, visi pasaulio bankai stebi pinigų gryninimo operacijas: „Jeigu nuimama suma viršija nustatytą normą, apie tai generatoriaus dėka pranešama ir kitiems bankams, o pastarieji privalo informuoti teisėsaugininkus“.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI), kuri pirmoji suprato, kad vykdoma nusikalstama veika, viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas sakė, kad įtarimų sukėlė tai, kad abiejų įmonių vadovai nesistengė atgauti PVM, kaip tai daro kitos oficialią veiklą vykdančios įmonės: “Prekės ar paslaugos pirkėjas sumoka PVM pardavėjui, o paskui susidarius skirtumui tarp PVM, įmonė jį atgauna iš valstybės biudžeto“.

REKLAMA

Pasak jo, tai pastebėjusi VMI pradėjo aiškintis, kuo dvi užsieniečių įkurtos įmonės verčiasi ir pastebėjo, kad abi atlieka įtartinas bankines operacijas: „Tai ir išdavė sukčius. Neveltui sakoma, kad godumas žudo“.

Italijos piliečiai šiuo metu laikomi viename Sicilijos miesto kalėjime.

Pasibaigus spaudos konferencijai D.A. Barakauskas apdovanojo operacijoje dalyvavusius FNTT operatyvininkus ir tyrėjus bei ir Vilniaus apygardos prokuratūros pareigūnus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų