• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausios pasaulyje laivų kapinės

Afrikos vakaruose esančios Mauritanijos uostas Nuadibu (Nouadhibou) yra prie pat Mauritanijos ir Maroko sienos.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, galbūt reiktų sakyti, kad Mauritanijos uostas Nuadibu yra prie Mauritanijos ir Vakarų Sacharos sienos, nes nėra vieningos nuomonės, ar Vakarų Sachara yra Maroko dalis, ar atskira Sacharos Arabų Demokratinė Respublika. Šiuo metu teritorija okupuota Maroko, bet dalis valstybių nepripažįsta šios okupacijos. Tačiau šis straipsnis ne apie geografiją ir ne apie politiką. Nuadibu, kuriame gyvena 90 000 gyventojų, yra didžiausios pasaulyje laivų kapinės. Čia prieglobstį rado apie 300 laivų. Niekam nereikalingų laivų yra visur – grupelėmis po kelis seklumose, surišti ir palikti vandenyje, didesni po vieną ilsisi smėlėtuose krantuose.

REKLAMA

Pirmieji laivai čia atsirado 1980-aisiais. Juos Nuadibu pakrantėse paliko Mauritanijos žvejai, kai žvejyba nebedavė reikiamų pajamų ir pelno. O tada prasidėjo nebevaldomas procesas – Nuadibu valdžia į kairę ir į dešinę dalijo leidimus tiems laivų savininkams, kurie norėjo atsikratyti savo senais nurašytais laivais. Dalijo dėl vienos paprasčiausio priežasties – laivo nurašymas ir supjaustymas yra brangi ir ilga procedūra, o Mauritanijos uoste Nuadibu – viskas keliasdešimt ar kelis šimtus kartų pigiau, tereikia pamaitinti korumpuotus valdininkus ir laivą galima numesti ir palikti.

REKLAMA
REKLAMA

Mauritanijos valdžia į tai žiūrėjo pro pirštus (o gal ir pasiimdavo savo dalį), tad dabar Nuadibu turi tai, ką turi – didžiausias pasaulyje laivų kapines ir tragišką ekologinę situaciją: iš laivų teka teršalai, laivai rūdija, griūna. Ganėtinai kraupus vaizdelis atsiveria Nuadibu priartinus su „Google Maps“ programa: žiūrint į padidintą palydovo nuotrauką labai gerai matosi įvairiose lagūnos vietose išbarstyti laivai.

Nuadibu, nepaisant to, kad įsikūręs pakrantėje su gražiais smėlio pliažais, laikoma viena prasčiausių vietų gyventi ne tik Afrikoje, bet ir matuojant visos planetos mastu.

Prieš kelerius metus Europos Sąjunga susirūpino šios pakrantės būkle ir pasiūlė projektą, kaip utilizuoti Nuadibu uoste paliktus laivus, net nusprendė tam skirti 350 mln. eurų. Tačiau kol kas gražioje Nuadibu pakrantėje laivai ir toliau rūdija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų