REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Eglė Merkytė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Penktadienį Liuksemburge įvyko paskutinė Airijos vadovaujama Energetikos taryba. Toliau – Lietuvos eilė. Kaip vieną iš pagrindinių pirmininkavimo prioritetų Lietuva išsikėlė energetinį saugumą ir tikisi paspartinti ambicingą projektą – energetikos vidaus rinkos sukūrimą.

REKLAMA
REKLAMA

Būsimo pusmečio darbus pristatydamas Lietuvos energetikos ministras žadėjo aktyviai tęsti ne vienerius metus puoselėjamą Europos Komisijos idėją – 27 skirtingas valstybių elektros ir dujų sistemas sujungti į vieną bendrą vidaus rinką.

REKLAMA

Šiuo klausimu Lietuva Taryboje ieškos bendro sutarimo dėl reikalingų teisės aktų. Jie turi įsigalioti iki kitų metų pabaigos, o dar po metų, kai bus pastatytos jungtys, Europos Sąjungoje turėtų nebelikti energetinių salų.

Be Lietuvos, energetinę izoliaciją patiria dar šešios valstybės. Penktadienį posėdyje Airijos ministras perdavė savo įgaliojimus būsimai pirmininkei.

„Noriu visiems padėkoti už bendradarbiavimą ir palinkėti kolegoms iš Lietuvos didžiausios sėkmės. Jei reikėtų kokios pagalbos, bus malonu jums padėti“, – sakė Airijos energetikos ministras Patas Rabbitte`as.

REKLAMA
REKLAMA

„Be abejo, yra tam tikras jaudulys, tai yra neeilinis iššūkis tiek man, tiek ir visai ministerijai. Bet manome, kad esame gerai pasirengę, turime gerą komandą, kuri turi nemažą įdirbį, daug patirties ir iš tikrųjų, kiek teko iš partnerių girdėti, atrodome visai neblogai“, – teigė Lietuvos energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

Pirmininkaudama Lietuva sieks, kad Europos Sąjungos šalys vienu balsu kalbėtų su trečiosiomis šalimis, pavyzdžiui, Rusija, nuo kurios energetikos išteklių Europa yra stipriai priklausoma. Dabar kiekviena šalis vykdo savo atskirą politiką, o tai leidžia Rusijai taikyti skirtingas dujų tiekimo sąlygas ir kainas.

Gruodžio mėnesį Lietuva Tarybai turės pateikti ataskaitas dėl pažangos kuriant bendrą vidaus rinką ir bendravimo su Bendrijai nepriklausančiomis šalimis. Tikimasi, kad pradėjus veikti Europos Sąjungos energetikos vidaus rinkai, sumažės dujų bei elektros kainos ir bus užtikrinamas energetinis žemyno saugumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų