• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Geriausias pasieniečių tarnybinis šuo yra vokiečių aviganė Fandra, kuri tarnauja Lazdijų rinktinėje, pasienyje su Baltarusija. Kasdieniniame darbe saugant sieną Fandrai labiausiai patinka sekti pėdsakais ir ieškoti įkalčių.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį ji paskelbta XV tarptautinio Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) tarnybinių šunų meistriškumo čempionato nugalėtoja. Veisiejų regioninio parko direkcijos stadione vykusios nugalėtojų apdovanojimo ceremonijos metu su Fandra ant aukščiausio nugalėtojų pakylos laiptelio kopė ir jos šeimininkas, VSAT Lazdijų rinktinės kinologas Valdas Dumbliauskas.

REKLAMA

Fandra apdovanota medaliu, taure, šunų ėdalu ir skanėstais. V. Dumliauskui šią pergalę irgi primins gauti prizai - medalis, taurė, diplomas, kuprinė. Vokiečių aviganei - devyneri metai, o šunų gyvenimo masteliais tai yra nemažai.

Ši garbinga pergalė buvo visus šiuos metus Fandros palaikomos geros formos, tarnybinės šuns patirties ir kinologo V. Dumbliausko įdėto triūso dirbant su avigane rezultatas. Pasak Fandros šeimininko, labiausiai ji mėgsta sekti pėdsakais ir ieškoti įkalčių. Net tada, kai vokiečių aviganė po sunkios tarnybos dienos ar varžybų pavargsta, gavusi komandą atlikti vieną iš minėtų dviejų užduočių ji akimirskniu atgyja ir pagyvėja bei entuziastingai vėl imasi darbo.

REKLAMA
REKLAMA

Fandros kasdienybė – tarnyba Lietuvos pasienyje su Baltarusija, mat V. Dumbliauskas tarnauja šią sieną saugančioje Kapčiamiesčio užkardoje.

Antrą vietą čempionate asmeninėje įskaitoje užėmė Ignalinos rinktinės kinologo Algirdo Zinkevičiaus ir vokiečių aviganio Brio Brento duetas. Treti buvo Pagėgių rinktinėje tarnaujantys belgų aviganis Coco ir jo šeimininkas Žydrūnas Baltrušaitis.

Komandinėje įskaitoje nugalėjo Pagėgių rinktinės atstovai Ž. Baltrušaitis ir Coco, bei Artūras Kochtovas su belgų aviganiu Armo. Antrą vietą užėmė Ignalinos rinktinės komanda, trečią – Lazdijų rinktinės atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tris dienas trukusiame čempionate varžytasi keturiose rungtyse. Vietovės apieškoje stipriausi buvo Ž. Baltrušaitis ir Coco. Žmogaus paieškos rungtyje nugalėjo V. Dumbliauskas su Fandra. Pėdsekystėje neprilygstami buvo A. Zinkevičius su Brio Brentu. Šuns elgsenos rungtyje triumfavo Užsieniečių registracijos centre tarnaujantys vokiečių aviganis Mori ir kinologas Vladislavas Mastianic.

Pasieniečių šunų meistriškumo čempionate, kuris vyko Kapčiamiesčio užkardos saugomame sienos su Baltarusija ruože bei Veisiejuose, varžėsi keturkojai iš Ignalinos, Vilniaus, Varėnos, Lazdijų, Pagėgių, Pakrančių apsaugos ir Ignalinos atominės elektrinės apsaugos rinktinių bei VSAT Užsieniečių registracijos centro. Tai buvo geriausi iš geriausių VSAT tarnaujančių šunų, kurie atrankos varžybose gegužę buvo pripažinti nugalėtojais savo padaliniuose.

REKLAMA

Svečių teisėmis čempionate dalyvavo Latvijos, Lenkijos ir Baltarusijos pasieniečių su savo geriausiais tarnybiniais šunimis komandos.

Kiekvieną komandą sudarė 2 kinologai ir jų keturkojai sienos sargai. Prieš ketvirtadienio popietę Veisiejų regioninio parko direkcijos stadione vykusią čempionato nugalėtojų apdovanojimo ceremoniją VSAT kinologai ir jų augintiniai visuomenei surengė parodomąją programą. Jos metu buvo demonstruojama, ką sugeba tarnybiniai pasieniečių šunys. Pasirodymą surengė ir Lazdijų rinktinės Specialiosios paskirties užkardos pareigūnai – jie pademonstravo kovinius veiksmus, imitavo nusikaltėlių sulaikymo operaciją. Renginio dalyviai vaišiti pasienietiška koše ir arbata.

REKLAMA

Iš viso Lietuvos valstybės sienos apsaugoje šiuo metu tarnauja apie 140 tarnybinių šunų.

Jie yra nepamainomi pagalbininkai sulaikant sienos pažeidėjus, kontrabandininkus ir kitus nusikaltėlius, taip pat aptinkant narkotines ir kitas draudžiamas medžiagas. Labai dažnai VSAT keturkojų pagalbos prireikia dingus žmonėms ar aiškinantis vagystes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų