REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viso pasaulio žiniasklaida 1953 metais birželio 2-ąją gręžėsi į Jugtinę Karalystę. Čia Elizabetha Alexandra Mary Windsor tampa šalies valdove. 60 metų soste esanti Elžbieta II rūpinasi ne tik savo valstybe, tačiau ir Antigva ir Barbuda, Australija, Bahamais, Barbadosu, Belizu, Kanada, Grenada, Jamaika, Naująja Zelandija, Papua Naująja Gvinėja, Sent Kitsu ir Nevio, Sent Lusija, Sent Vinsenta ir Grenadinais, Tuvalu ir Saliamono salomis rašo dailyail.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Karaliene ji tapo sulaukusi vos 27 –erių. Taip tapdama ir Sandraugos valstybių, Anglikonų bažnyčios galva, Jungtinės Karalystės ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vade ir Meno salos lorde. Elžbieta II sostą paveldėjo 1952 metų vasario 6 dieną, po savo tėvo, Karaliaus Jurgio VI, mirties.

REKLAMA

Taip tapdama ir seniausiai valdančia valstybės vadove Europoje, Amerikoje, Afrikoje ir Australijoje. Ir antra pasaulyje po Tailando karaliaus Ramos IX. Karūnavimo ceremoniją iš viso prie televizijos ekranų stebėjo 27 milijonai žmonių.

Ji karalienė net 129 milijonams žmonių visame pasaulyje. Per jos valdymą laikotarpį pasikeitė dešimt Didžiosios Britanijos ministrų pirmininkų, ir daugelis ministrų pirmininkų kitose šalyse, kurių valstybės galva yra Elžbieta II. O nuo 1952 m. karalienė įteikė daugiau kaip 387 700 apdovanojimų.

REKLAMA
REKLAMA

1947 metais ji ištekėjo už leitenanto princo Filipo, su kuriuo susilaukė 4 vaikų. Filipui teko pasiaukoti dėl savo žmonos: kad galėtų vesti tuometinę Britanijos princesę teko atsisakyti Graikijos ir Danijos princo titulo bei atsiversti iš graikų ortodoksų į anglikonų tikėjimą.

1960 m., gimus princui Andrew, karalienė tapo pirmąja vaikų susilaukusia valdančia monarche po karalienės Viktorijos, kuri 1857 m. susilaukė savo jaunėlės – princesės Beatričės.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų