REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bostono kriminalas: kodėl FTB agentas nušovė čečėną I. Todaševą?

Jis nebuvo islamistas ir svajojo apie sportininko karjerą

 FTB agento nušauto Ibrahimo Todaševo, kuris buvo pažįstamas su vienu iš Bostono teroro akto organizatoriumi Tamerlanu Carnajevu, giminaičiai netiki tuo, kad jis galėjo prisidėti prie sprogdinimų organizavimo ar kitų nusikaltimų, kadangi jis nebuvo fanatikas islamistas ir svajojo apie sportininko karjerą. Tuo tarpu specialiosios tarnybos įtaria jį ir T. Carnajevą triguba žmogžudyste 2011 metais, rašo newsru.com.

REKLAMA
REKLAMA

Nušautojo žmona Rene Manukian papasakojo, kad jos vyras visiškai nesidomėjo politika. „Mes gyvenome savo gyvenimą. Jis užsiiminėjo sportu. Jis svajojo apie MMA (organizacija, užsiimanti mišriais kovų menais – newsru.com pastaba) ir norėjo toliau kilti karjeros laiptais. Dirbau aš ir mudu išlaikiau aš – jis užsiiminėjo kovomis. Jis buvo susikoncentravęs į kovas. Jam sporto salė, kasdieninės treniruotės. Jis fiziškai nebūtų galėjęs dirbti. Man tai buvo normalu“, - pasakė I. Todaševo žmona.

REKLAMA

„Islamo fanatikas jis niekada nebuvo. Laikėsi visko, bet fanatizmo ir beprotybės nebuvo“, - sakė žuvusiojo žmona interviu radijo stočiai „Golos Rossii“.

R. Manukian papasakojo, kad T. Carnajevą jos vyras pažinoti tai pažinojo, bet nebuvo jo draugas. Anot jos, jie treniruodavosi vienoje salėje ir bendraudavo kaip paprasti pažįstami. „Jie pažinojo vienas kitą, kadangi Amerikoje yra maža čečėnų bendruomenė. Tai normalu, kad jie visi vienas kitą pažįsta. Bet tai nereiškia, kad jie buvo draugai. 2010 metais, kai mes susituokėme, jis išvažiavo iš Bostono. Jis pažinojo jį, kadangi jie vaikščiodavo į vieną sporto salę. Bet salėje visi žino, kad jie niekada nebuvo draugai. Nebendravo. Tik „sveikas“ ir „kaip laikaisi“, - sakė I. Todaševo žmona.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrėjai tikrino informaciją dėl I. Todaševo galimo prisidėjimo prie trigubos žmogžudystės, įvykdytos 2011 metais Masačusetse. Būtent per apklausą šioje byloje jį nušovė FTB agentas po to, kai I. Todaševas „įsiuto“ ir jį užpuolė. Kai kuriais duomenimis jis buvo pasirengęs prisipažinti duodamas parodymus“.

R. Manukian papasakojo, kad nieko nežino apie trigubą žmogžudystę, kuria buvo įtariamas jos vyras. „Nieko apie tai negirdėjau. Netgi kada tai nutiko 2011 metais, negirdėjau apie tai nei per televizorių, niekur, ir vyras nieko nesakė. Visose tiek mano, tiek jo apklausose, o aš buvau apklausiama ne vieną kartą, netgi klausimų nebuvo apie šią žmogžudystę. Visi klausimai buvo apie Tamerlaną Carnajevą, kadangi jis jį pažinojo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

I. Todaševo tėvas pareiškė, kad jo sūnų FTB pakišo, teigia „Los Angeles Times“. „Aš atsisakau tikėti, kad mano sūnus galėjo užpulti policininką, tiksliau, keletą policininkų“, - pasakė jis. Todaševas vyresnysis taip pat papasakojo, kad jo sūnus studijavo anglų kalbą Grozno universitete, kai jam pasitaikė proga vykti į Jungtines Valstijas pagal kultūrinių mainų programą. „Jis pamilo Ameriką nuo pat pirmos dienos“, - tvirtina nužudytojo tėvas.

Anot I. Todaševo tėvo, jo sūnus susidraugavo su Tamerlanu Carnajevu, kadangi jie abu turėjo čečėniškų šaknų, tačiau Ibrahimas nebuvo įtariamo teroristo artimas draugas ir niekada apie jį nepasakodavo. Iš esmės jis apibūdino savo nužudytąjį sūnų kaip nuosaikų musulmoną, labai patenkintą gyvenimu JAV.

REKLAMA

Beje, vienas iš jo kolegų, treniravęsis toje pačioje sporto salėje, imtynininkas Damienas Tritesas, sako, kad T. Carnajevas ir I. Todaševas turėjo kai ką bendro: abu čečėnai, abu treniravosi vienoje sporto salėje, prieš treniruotę atlikdavo namazą, rengdavosi „madingais europietiško stiliaus drabužiais“. Tačiau T. Carnajevas mėgo bendrauti, o I. Todaševas buvo rimtas ir santūrus. Ir vis dėlto, D. Tritesas abejoja, kad I. Todaševas galėjo įvykdyti trigubą žmogžudystę, kadangi jis negalėjo turėti motyvų, teigia „The Wall Street Journal“.

JAV valdžios duomenimis 27 metų peiliu ginkluotas Ibrahimas Todaševas apklausos metu užpuolė FTB bendradarbį ir buvo nušautas iš pistoleto. Jis buvo apklausiamas ieškant žmonių, su kuriais ryšius palaikė T. Carnajevas, o taip pat tiriant trigubos žmogžudystės bylą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų