REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant E. Kusaitės bylos atomazgai, Lietuvos teisėsauga kaltinama pataikaujanti Rusijos FSB

Politikos apžvalgininkas: ar NATO šalies vyriausybė įsipareigojo saugoti Rusijos karines bazes?

Artėjant laikui, kai bus skelbiamas nuosprendis Eglės Kusaitės byloje, penktadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje Nepriklausomybės Akto signataras Algirdas Endriukaitis, Seimo narys Rytas Kupčinskas ir politikos apžvalgininkas Kastytis Stalioraitis pareiškė, kad jų netenkina tai, kaip Lietuvos teisėsaugos institucijos bendradarbiauja su Rusijos FSB.

Artėjant laikui, kai bus skelbiamas nuosprendis Eglės Kusaitės byloje, penktadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje Nepriklausomybės Akto signataras Algirdas Endriukaitis, Seimo narys Rytas Kupčinskas ir politikos apžvalgininkas Kastytis Stalioraitis pareiškė, kad jų netenkina tai, kaip Lietuvos teisėsaugos institucijos bendradarbiauja su Rusijos FSB.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

N. Sadūnaitė: konservatoriai pasislėpė krūmuose

Anot R. Kupčinsko, „grėsmę ir pavojų kelia tai, kaip neatsakingai įvairių institucijų pareigūnai sutinka vardan teisingumo bendradarbiauti su šia organizacija“, kuri yra KGB, vykdžiusios žiaurias represijas Lietuvoje, teisių perėmėja.

REKLAMA

„Mes turime atidžiai žiūrėti, kad nebūtų pažeistas Lietuvos suverenitetas ir nepadaryta grėsmingos ir pavojingos įtakos valstybės institucijų veiklai“, – teigė konservatorius R. Kupčinskas, pabrėžęs, kad atstovauja ne partiją, o Lietuvos sąjūdį.

Jis leido suprasti, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys domkratai nuo šių klausimų nusišalino, o sesuo Nijolė Sadūnaitė iš salės replikavo, kad „partija nuėjo į krūmus“.

REKLAMA
REKLAMA

K.Stalioraitis: nuo kada NATO šalies vyriausybė įsipareigojo saugoti Rusijos karines bazes?

Spaudos konferencijos dalyviai piktinosi Lietuvos teisėsaugos institucijų pozicija E. Kusaitės byloje. Nepriklausomybės Akto signataro Algirdo Endriukaičio teigimu, Lietuvos generalinė prokuratūra, dar prieš 25 dienas iki Eglės Kusaitės sulaikymo informavo Rusijos FSB, užuot ją toliau stebėjusi. A. Endriukaitis taip pat vardijo kitus bendradarbiavimo bei informacijos teikimo atvejus ir teigė, kad VSD „neturi pagrindo bendrauti su FSB“. Jis taip pat piktinosi, kad Lietuva teikia Rusijai įvairius duomenis. „Viską, ko rusai paprašo, kepurę nuima ir pateikia“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Endriukaitis piktinosi, kad buvęs teisingumo ministras Remigijus Šimašius Maskvai teiktame rusiškame tekste nutylėjo, kad E. Kusaitė buvo apklausta kaip liudininkė. Tačiau kai jis su E. Kusaite norėjo susipažinti su tuo dokumentu, jo negalėjo gauti. „Dabar su E. Kusaite nuėjome pas Juozą Bernatonį (dabartinis teisingumo ministras), o jis sako „tai jūs galite pasižiūrėti, jeigu reikia“.

Politikos apžvalgininkas Kastytis Stalioraitis teigė, kad oficiali Lietuvos vadovų politika Čečėnijos klausimais Rusijai priimtina ir klausė: „Nuo kada NATO šalies vyriausybė įsipareigojo saugoti Rusijos karines bazes? Tokios sutarties nėra, o prokuroras Mindaugas Dūda pasirėmė Baudžiamuoju kodeksu – kad nepranešti apie rengiamą nusikaltimą taip pat yra nusikaltimas“.

REKLAMA

A. Endriukaitis: Lietuva keliaklupsčiauja prieš Rusiją

Nepriklausomybės Akto signataras Algirdas Endriukaitis spaudos konferencijoje pasakojo, kad buvo kreiptasi į Valstybės gynimo tarybą, Užsienio reikalų ministeriją klausiant, kas koordinuoja Lietuvos teisėsaugos institucijų bendradarbiavimą su Rusijos FSB, jeigu, anot jo, „kiekviena institucija savo nuožiūra sprendžia, kaip reikia bendrauti su FSB“.

Priminęs, kad po Aleksandro Litvinenkos nužudymo Didžioji Britanija paskelbė, kad su Rusija terorizmo klausimais nebendraus, jis klausė, ar Lietuva parems Didžiosios Britanijos poziciją.

REKLAMA

„Į Britanijos poziciją Lietuvos institucijos nereaguoja. Jeigu Rusijos federacija dėl Sausio 13-osios, Medininkų bylos nebendradarbiauja su mumis, ir neturi noro prisidėti tiriant šias bylas, tai mes kūlvirsčiais vykdome viską, ko tik jie paprašo“, – sakė A. Endriukaitis. Jis pabrėžė, kad Lietuvoje nėra politikos Rusijos FSB atžvilgiu.

„Teisėjai rezoliucijas deda, duomenis į Maskvą siunčia, E. Kusaitę naikina. Tai kas yra Lietuvos valstybė, kokiais principais mes elgiamės? Kas ką nori, tą su Rusija daro, ir niekas nieko nežino“, – piktinosi A. Endriukaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Be esminės teismų reformos nieko nebus. Kelia didelį susirūpinimą, kad Lietuvos valdžios atstovai daro didelių klaidų (...) Matyt yra pakankamai aktyviai veikiama skiriant į svarbiausius teisėsaugos postus tam tikrus žmones, o labiausiai kvalifikuoti žmonės iš tų pareigų išstumiami“, – pridūrė R. Kupčinskas.

Spaudos konferencijoje A. Endriukaitis taip pat informavo, kad jie pasirašė kreipimąsi į Prezidentę bei kitas Lietuvos valdžios institucijas dėl Lietuvos pozicijos E. Kusaitės byloje ir dėl Lietuvos teisėsaugos institucijų bendradarbiavimo su Rusijos FSB.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų