• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

10 neįprastų būdų panaudoti šaldytuvą

Šaldytuvas – nepamainomas namų ūkio prietaisas, kurį galite naudoti ne tik maisto produktams saugoti: būtent jis gelbsti sprendžiant daugybę buitinių problemų. Siūlome jums net 10 būdų, kaip išmintingai pasinaudoti šaldytuvo vėsa.

Šaldytuvas – nepamainomas namų ūkio prietaisas, kurį galite naudoti ne tik maisto produktams saugoti: būtent jis gelbsti sprendžiant daugybę buitinių problemų. Siūlome jums net 10 būdų, kaip išmintingai pasinaudoti šaldytuvo vėsa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Prailginti žvakės „gyvenimą“. Įdėkite naują žvakę mažiausiai dviem valandoms į šaldiklį, tuomet ji degs kur kas ilgiau. Šaldiklis taip pat leis grąžinti gerą išvaizdą jau panaudotoms, bet ne visiškai sudegusioms žvakėms. Palaikykite jas nors porą valandų šaldiklyje – nuvarvėjęs vaškas lengvai nusilups, o žvakė vėl bus lyg nauja.

REKLAMA

2. Atskirti sulipusias nuotraukas. Nemažai žmonių turi didžiulį nuotraukų archyvą, tad visoms nuotraukoms albumų nepakanka ir jas tenka laikyti sudėtas dėžutėse. Viena negatyvių pasekmių – nuotraukos sulimpa. Jei mėginsite jas atskirti, galite sugadinti. Jei norite to išvengti, sulipusias nuotraukas įdėkite į šaldiklį, o vėliau lengvai, be jokių skaudžių pasekmių aštriu peiliu jas atskirsite. Neskubėkite, jei nuotraukos neatsiklijuoja, palaikykite jas šaldiklyje dar pusvalandį. Šis metodas puikiai tinka ir kitiems daiktams (pavyzdžiui, pašto ženklams) atskirti.

REKLAMA
REKLAMA

3. Sutaupyti spragėsių. Namuose spraginant kukurūzus kartais į neviltį varo neišsprogstantys grūdeliai, kurie vėliau susimaišo su paruoštais spragėsiais, o neatsargiai patekę burnon gali nulaužti dantį. Jei norite, kad išsproginėtų daugiau grūdelių, saugokite juos šaldiklyje, o į keptuvę berkite nė neatitirpinę.

4. Išvengti nemalonaus kvapo. Sena knyga prisigėrė nemalonaus pelėsių ir dulkių kvapo, o plastikinis indelis prasmirdo žuvimi? Palikite juos nakčiai šaldiklyje. Šitaip nemalonų aromatą galima panaikinti nuo bet kokio nedidelio daikto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Pašalinti prie drabužių prilipusią kramtomąją gumą. Visiems žinoma, kad nukrapštyti kramtukę nuo apdarų – labai sudėtinga. Įdėkite drabužį į šaldiklį kelioms valandoms, vėliau peiliu nuskuskite gumą ir išplaukite likusią dėmę. Gumos neliks nė žymelės. Taip pat galite nuvalyti nuo drabužių ar staltiesės ir vaško lašelius.

6. Pailginti pėdkelnių dėvėjimo laiką. Naujas kojines ar pėdkelnes galima įdėti kelioms valandoms į šaldiklį, tuomet jas dėvėsite ilgiau, šios bus patvaresnės. Tik prieš rengdamiesi šiek tiek palaikykite jas kambaryje, kad neperšaltumėte.

REKLAMA

7. Išvengti paakiuose ratilų ir patinimų. Šaldiklyje laikykite du metalinius arbatinius šaukštelius. Atsiradus maišeliams paakiuose, prie jų kelioms sekundėms ar minutei priglauskite ledinius šaukštelius.

8. Padidinti kosmetikos efektyvumą ir galiojimo laiką. Daugumą kosmetinių priemonių rekomenduojama laikyti šaldytuve (bet ne šaldiklyje!): tonikus, kremus, losjonus ir kaukes. Šviesa ir šiluma išardo antibakterines medžiagas, įeinančias į kosmetikos sudėtį, todėl bakterijos dauginasi greičiau. Žema temperatūra pailgins naudingų savybių galiojimą iki dviejų ar trijų mėnesių. Jeigu jūsų kosmetika naudojosi kitas žmogus, galite ją apsaugoti – įdėkite į šaldiklį kelioms valandoms. Beje, šaldytuve laikomus kontūrinius akių ir lūpų pieštukus lengviau nudrožti, jie ne taip greitai lūžta.

REKLAMA

9. Pratempti naują avalynę. Jeigu reikia pratempti naują arba mažoką avalynę, į vidų įdėkite kietų polietileno paketų, įpilkite vandens ir batą su vandens pūsle užšaldykite. Po tokios procedūros avalynė gali padidėti net puse dydžio ir daugiau nebeverš, nebespaus.

10. Išsaugoti kavos aromatą. Jei norite išsaugoti kavą ne ilgiau nei savaitę, ypatingų priemonių imtis nereikia. Bet kad ji, atidarius pakelį, išliktų aromatinga keletą savaičių ar mėnesį, geriausia sumaltas pupeles laikyti šaldytuve. Kavos nesuvartosite per mėnesį? Tuomet galite dalį įdėti į šaldymo kamerą. Šaltis sulėtina chemines reakcijas, dėl kurių genda kava, išlaiko aromatą, todėl pupeles galite užšaldyti ilgesniam laikui. Jei šaldėte sveikas kavos pupeles, prieš malimą galite jų neatitirpinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šaldytuvo taisyklės

Kaip sutvarkyti šaldytuvą, kad jis būtų ne tik švarus, patogus, bet ir išpildytų jūsų troškimus? Nustatykite griežtas šaldytuvo vidaus taisykles!

Karas bakterijų plitimui. Higienos normos šiuo atveju griežtos: termiškai neapdoroti ir švieži produktai šiukštu negali atsidurti vienoje lentynoje – tik taip išvengsite bakterijų plitimo. Dar blogiau, jei žalią mėsą nuolat dedate ant viršutinės šaldytuvo lentynos – iš jos prasisunkusios sultys gali nutekėti žemyn ir užteršti visą šaldytuvą.

Apsaugokite produktus nuo kvapų. Ne paslaptis, kad kai kurie šaldytuve laikomi maisto produktai palieka savo aromatą, o kiti produktai, pavyzdžiui, pienas, itin gerai sugeria kvapus. Tad pasirūpinkite, kad „kvapieji“ produktai į šaldytuvą keliautų tik sandariai uždaryti arba įsukti į maisto saugojimo plėvelę.

REKLAMA

Dažniausiai naudojamus – į priekį. Į geriausiai pasiekiamas šaldytuvo lentynas sudėkite tuos produktus, kuriuos naudojate dažniausiai. Taip bus ne tik patogiau, bet ir saugiau kitiems produktams, kurie naudojami ne kasdien: jų neteks nuolat išiminėti siekiant grietinės indelio ar mėgstamo salotų padažo, todėl rečiau naudojamų produktų galiojimo laikas nesutrumpės.

Skirkite vieną lentynėlę vaikams. Be abejo, ji neturėtų būti aukštai, kad mažieji galėtų lengvai pasiekti savo mėgstamus valgius ir užkandžius. Įkurdinkite šioje lentynėlėje keletą patraukliai išdėliotų sveikų maisto produktų ar patiekalų, į dailius indelius kasdien pripjaustykite daržovių ar vaisių. Kai mažieji galės patys pasiimti užkandėlių, jausis suaugę ir galbūt dažniau rinksis tai, kas sveikiau.

REKLAMA

Sveikų užkandžių lentynėlė. Rūpinatės šeimos narių sveikata ar svajojate sulieknėti? Skirkite šaldytuve patogią erdvę sau. Jei kasdien paruoštumėte sveikų užkandžių, būtų mažiau pagundos čiupti tai, kas greita ir nesveika. Daržovių vėrinėliai, vaisių salotos, varškės užtepas ir riekelėmis pjaustyta viso grūdo duona – tai tik keletas galimybių, kurių sąrašą galite nuolat papildyti.

Iškrovos diena. Kartą per mėnesį išvalykite šaldytuvą, patikrinkite, ar nėra užsilikusių sugedusių, pasibaigusio galiojimo maisto produktų. Taip pat atlikite maisto atsargų reviziją: galbūt ką nors jau panaudojote, tad laikas atnaujinti šaldytuvo asortimentą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išsirinkite tinkamas šaldytuvo dėžutes. Patogiausia naudoti skaidrias permatomas stiklines ar plastikines dėžutes su sandariai uždaromu dangteliu, tada nereikės aklai spėlioti, kas vienoje ar kitoje sudėta. Jei naudojatės neskaidriomis dėžutėmis, būtų puiku jas papuošti lipdukais su užrašais ar piešinėliais, ką į kurį indelį dėsite – juk vis tiek turite tradicinį, nuo šeimos priklausantį produktų ir patiekalų sąrašą.

Parengė Laura Mureikaitė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų