REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Recesijos ištiktos Europos lyderiai per trečiadienio susitikimą rengiasi suduoti naują smūgį mokestiniam sukčiavimui ir vengimui mokėti mokesčius, kurie atsieina po trilijoną eurų per metus, tačiau neatrodo, kad jiems pavyks įtikinti Austriją ir Liuksemburgą padėti savo parašus.

Recesijos ištiktos Europos lyderiai per trečiadienio susitikimą rengiasi suduoti naują smūgį mokestiniam sukčiavimui ir vengimui mokėti mokesčius, kurie atsieina po trilijoną eurų per metus, tačiau neatrodo, kad jiems pavyks įtikinti Austriją ir Liuksemburgą padėti savo parašus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos Sąjungoje (ES) didėjant nedarbui ir lėtėjant augimui, ir dėl to stiprėjant euroskeptikų pozicijoms, buvo vilčių, kad per šį vienos dienos viršūnių susitikimą bus susitarta dėl visos ES "kryžiaus žygio" prieš vengimą mokėti mokesčius ir dėl to, kad būtų užtikrintas bloko apsirūpinimas energija.

REKLAMA

"Didelio biudžetų suvaržymo ir išlaidų mažinimo laikais kova su mokestiniu sukčiavimu ir vengimu mokėti mokesčius yra daugiau nei mokestinio sąžiningumo klausimas", - kvietime bloko lyderiams rašė ES viršūnių susitikimui pirmininkausiantis ES prezidentas Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompėjus).

Kova už mokestinį skaidrumą "tapo būtina politiniam ir socialiniam fiskalinės konsolidacijos priimtinumui", pažymėjo jis.

Tačiau per finansų ministrų derybas praėjusią savaitę Austrija ir Liuksemburgas atsisakė pasirašyti visos ES mokesčių surinkimo planą, kuris apėmė valstybių dalijimąsi duomenimis apie bankus.

REKLAMA
REKLAMA

Liuksemburgo premjeras Jeanas-Claude'as Junckeras (Žanas Klodas Junkeras) perspėjo, kad naujas susitarimas "trečiadienį Briuselyje nėra įmanomas".

Europos lyderiai Belgijos sostinėje susirinks 10 val. Grinvičo (13 val. Lietuvos) laiku, o pats viršūnių susitikimas įvyks per vėlyvus darbo priešpiečius, kurie turi baigtis 15 val. Grinvičo (18 val. Lietuvos) laiku.

"Esame arti sprendimo" dėl mokesčių, antradienį sakė vienas ES diplomatas, kuris nesutiko skelbti savo pavardės. "Tačiau dar yra abejonių iš šalių, kurios priklauso nuo bankininkystės slaptumo", - pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vietoje to, kad pasirašytų 2008 metų planą valstybėms dalytis informacija apie bankų sąskaitas, Austrija ir Liuksemburgas reikalavo, kad Europos Komisija derėtųsi dėl naujų skaidrumo normų su bankininkystės "rojais" Šveicarija, Andora, Monaku, San Marinu ir Lichtenšteinu.

Tačiau ES pareigūnai tvirtina, kad tie du klausimai - visos ES susitarimas dėl mokesčių ir ES susitarimas su minėtais penkiais "rojais" - yra atskiri.

"Svarbu, kad (Austrija ir Liuksemburgas) pademonstruotų kompromiso ženklų per šį viršūnių susitikimą, kad ES galėtų kitą mėnesį į G-8 ("Didžiojo aštuoneto") derybas Airijoje vykti su bendra pozicija dėl vengimo mokėti mokesčius", - sakė vienas pareigūnas.

REKLAMA

Italijos premjeras Enrico Letta (Enrikas Leta) tuo tarpu antradienį skundėsi dėl "neįtikėtinos veidmainystės Europos lygiu" kalbant apie kovą su mokestiniu sukčiavimu.

"Daugelis iškėlė klausimą dėl mokesčių "rojų" ir aš visiškai sutinku, kad reikia padaryti daugiau, (bet) ... problema yra ta, kad esama neįtikėtinos veidmainystės Europos lygiu", - sakė E.Letta Italijos aukštiesiems parlamento rūmams.

Augimą paskatinti labai norintys lyderiai taip pat sieks susitarti dėl bendros energetikos politikos susidūrus su JAV vadovaujama skalūnų dujų "revoliucija", kuri gali palikti Europą nuošalyje.

REKLAMA

"Europa rizikuoja tapti vieninteliu žemynu, priklausančiu nuo importuojamos energijos", - praėjusią savaitę perspėjo H.Van Rompuy.

Tačiau viršūnių susitikimo išvadų projekte skalūnai tiesiogiai neminimi, tik kalbama apie Europos Komisijos planus "įvertinti vietinius energijos šaltinius turint omenyje jų saugų ir tvarų eksploatavimą".

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų