• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irena BUDRIENĖ

Šiaulių miesto savivaldybė susizgribo, kad iš keturiasdešimties buvusio „Elnio“ teritorijoje veikiančių įmonių, tik šešios civilizuotai tvarko nuotekas. „Dėl kitų įmonių kyla klausimų“, – pripažino Administracijos direktoriaus pavaduotojas Vaclovas Vingras.

REKLAMA
REKLAMA

Sklypai – privatūs, o tinklai – niekieno

Vaclovo Vingro žodžiais, kai bankrutavusio „Elnio“ fabriko pastatus norėta privatizuoti, apie juos buvo suformuoti tik žemės sklypai, o tinklai palikti likimo valiai. Tik dalis tinklų priklauso vienai iš didžiausių įmonių UAB „TDL Oda“.

REKLAMA

Savivaldybė planuoja sudaryti darbo grupę, inventorizuoti „Elnio“ teritorijoje esančius tinklus ir kreiptis į teismą, kad įrenginius pripažintų bešeimininkiais ir juos būtų galima perimti.

Tikrins nuotekų užterštumą ir kiekį

„Didžiausias darbas – atlikti inventorizaciją ir nustatyti, kas ir kur leidžia nuotekas“, – sakė bendrovės „Šiaulių vandenys“ generalinis direktorius Jonas Matkevičius.

Nuotekos patenka į „TDL Oda“ siurblinę, iš jos – į „Šiaulių vandenų“ valymo įrenginius, todėl bus tikrinamas ir nuotekų kiekis, ir jų užterštumas.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuotekos neišgaruoja, o „TDL Oda“ apmoka tik už jų dalį – tiek, kiek rodo įmonės vandens skaitiklis. Už kitą nuotekų dalį lieka nesumokėta“, – aiškino J. Matkevičius.

„Šiaulių vandenys“ nori įrengti atskirą skaitiklį nuotekoms. Pagrindas yra: gegužės 13 dieną Valstybinė kainų komisija patikslino savo nutarimą, kad pramonės įmonės turi mokėti už faktinę taršą.

„Turime įtarimų, kad odininkai sukčiauja – dalį drenažo vandens naudoja gamybai“, – tvirtino J. Matkevičius.

Ieškos vamzdžio

J. Matkevičiaus teigimu, „Elnio“ teritorijos tinklai yra labai netvarkingi – viskas sumaišyta: drenažas, lietaus nuotekų sistema ir fekalinė kanalizacija. „Įmonės, radusios vamzdį ir sėkmingai leidžiančios į jį savo nuotekas, bus išaiškintos“, – garantavo direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Esą pažeidėjams bus duodamas terminas susitvarkyti.

„Kas gali paneigti, kad esant tokiai netvarkai, odininkų tarša nepatenka ir į ežerą?“ – klausė „Šiaulių vandenų“ vadovas.

Savivaldybei perėmus bešeimininkius tinklus, bet tik valstybės žemėje, juos planuojama perduoti „Šiaulių vandenims“.

„Būtų ekologinė katastrofa“

„Mes nesame prieš, kad nuotekoms būtų įrengtas atskiras apskaitos prietaisas, bet pirma visi kanalizacijos tinklai turėtų būti inventorizuoti ir sutvarkyti“, – sakė „TDL Oda“ direktorius Algimantas Kačiuška.

REKLAMA

Be to, prie Elnio gatvės turėtų būti įrengta paviršinio lietaus vandens kanalizacija, nes lietaus vanduo patenka į įmonės siurblinę.

Įmonei priklauso 1,5 hektaro, o visa „Elnio“ teritorija – apie 15 hektarų. „Lietaus vanduo patenka į įmonės siurblinę iš visos teritorijos, ir norima, kad „TDL Oda“ už viską sumokėtų?“ – stebėjosi A. Kačiuška.

Yra ir daugiau problemų: palijus pakyla upelio lygis, kanalizuojama jo dalis užsikemša, o visa „Elnio“ teritorija patvinsta.

„TDL Oda“ cecho viršininkas Kęstutis Bagvila paaiškino, kad į įmonės siurblinę patenka valymo įrengimuose išvalytos „TDL Oda“ nuotekos ir nevalytos kitų ūkio subjektų nuotekos.

REKLAMA

„Jeigu mes užblokuotume, kad kitų įmonių nuotekos ir lietaus vanduo nepatektų į mūsų siurblinę, įvyktų ekologinė katastrofa“, – sakė A. Kačiuška.

Esą kalbėtasi su „Elnio“ teritorijoje veikiančiais ūkio subjektais, bet buvo teigiančių, kad neturi vandens ir kanalizacija nesinaudoja.

Prieš porą metų būta bandymų rasti kanalizacijos „galus“, bet kai kurie savininkai „Šiaulių vandenų“ tikrintojų neįsileido.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų