• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aštuonmetė šiaulietė Izabelė Navickaitė tapo aštuonmečių šalies čempione – laimėjo septynias kovas iš septynių. Komandinėse šalies varžybose laimėjo penkias partijas iš penkių. Mergaitės treneris Viktoras Čmilis įžvelgia naują žvaigždę šachmatų pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

Forsuotas matas

Treneris Viktoras Čmilis įjungia laikmatį penkioms minutėms. Žaisti šachmatais su aštuonmete Izabele Navickaite nelengva, nes žinai, jog priešininkė yra Lietuvos čempionė.

REKLAMA

Pirmoji eina Izabelė – pastumia pėstininką per du langelius ir atlaisvina kelią savo karalienei. Tai agresyvus žaidimas. Jei pėstininkas šauna per du langelius, šachmatininkų kalba, jis yra aukojamas.Taip žaidžia tie, kurie moka greitai apskaičiuoti tolimesnius veiksmus.

O kas bus, jei aš kartosiu jos ėjimus? „Gerai“, – ramiai taria mergaitė ir žiūri tiesiai į akis. Jos žvilgsnis visiškai neišduoda tolimesnių planų, o spinduliuoja ramų pasitikėjimą savo jėgomis.

REKLAMA
REKLAMA

Dar pora tokių neapgalvotų ėjimų ir... Izabelė duoda mušti žirgą. Privalau mušti, nes jis grasina mano karalienei, o numušus – šachas. Išvengus pavojaus karaliui, prarandamas bokštas, o karalienė įsisuka į priešininko figūras.

Mano katastrofa. Forsuotas matas. Treneris paaiškina, kad mano ėjimas į „f6“ yra standartinė pradedančiųjų klaida.

Laikmatis išgelbėjo nuo mato

Bandome atsukti veiksmą atgal iki lemtingos klaidos. Dar keletas ėjimų. Tenka klausti, kur Izabelė patartų eiti? „Žirgas c6“. O kodėl? „Kad apgintumėte pėstininką“. O kas toliau? „Žirgas f6 – užpulti pėstininką“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patarimai geri ir logiški, tačiau jie menkai gelbsti. Izabelė padarė rokiruotę. Jos karalius dar saugiau pasislėpė už pėstininkų, o bokštas pasiruošė pulti.

Pradedu puolimą, kol ne vėlu. Gal mergaitė pasimes dėl fotografo blykstės ir diktofono? Deja, net ir gana logiški mano ėjimai jos iš pusiausvyros neišmuša. Prarandu vieną figūrą po kitos. Ji lengvai aukoja savąsias, žinodama, kad atsiims dvigubai. Net karalienę paaukos!

Skubotas mušimas, o Izabelės akys suspindi: „Negalimas ėjimas – mušant karalienę, jūsų karaliui – šachas“.

REKLAMA

Tai ką daryti? „Eikite pėstininku, nes jau palietėte“, – ramiai pataria čempionė.

Na, jau ne, aš to nežinojau. Tarkime, kad to taip pat nebuvo. Einu rikiu ir ginuosi. „Gerai“, – vėl ramiai ir taikiai pritaria varžovė.

Juoduosius palengva apima paralyžius. Nuo lentos pasitraukia juodoji karalienė, žirgas. Baigiasi juodųjų laikas, o Izabelė turi dar visas keturias minutes. Nejau lygiosios? „Ne, pralaimi tas, kuriam laikas baigėsi. Dabar jau reikėtų kviesti teisėją“, - paaiškina čempionė.

Paspaudžiu ranką Lietuvos aštuonmečių čempionei ir dėkoju laikmačiui, kad pralaimėjimas nesibaigė katastrofišku matu.

REKLAMA

Norėtų pamatyti Norvegiją

Keletą metų iš eilės yra organizuojami aštuonmečių pasaulio čempionatai. Jų prireikė, nes dauguma stipriausių šachmatininkų treniruotis pradeda nuo šešerių. Tokia pasaulinė praktika. Tiesa, yra daugybė pasaulio didmeistrių, kurie pradėjo nuo dešimties ar vėliau.

Kur šiemet vyks aštuonmečių pasaulio čempionatas? „Kažkur Arabijoje, – atsako jaunoji šachmatininkė, – bet dar tiksliai nežinau, kur tai yra. Ten karšta“.

O kur toliausiai buvo nukeliavusi? „Buvau Latvijoje, Tervetės parke. Ten viskas kaip Lietuvoje. Labai norėčiau aplankyti Norvegiją, nes ten gyvena mano pusseserė. Į čempionatą taip pat labai norėčiau“, – atsako Izabelė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su lėlėmis nežaidžia

Šachmatai – ne vienintelis mergaitės užsiėmimas. Ji beveik metus lanko baseiną. Ar greitai plaukia? Dar laiko nematuoja, tačiau baseiną pirmyn ir atgal turi įveikti aštuonis kartus. Bandome skaičiuoti – aštuonis kartu po 50 metrų – kiek? „Mes to dar nesimokėme“, – gudriai išsisuka Centro pradinės mokyklos antrokė.

O kada žaidžia su lėlėmis? „Nežaidžiu. Penkerius metus šoku baletą, lankau klasikinius šokius“. Čempionė nenorėtų rinktis – viskas jai įdomu ir niekas niekam netrukdo. Šokis, plaukimas ir šachmatai galėtų lydėti visą gyvenimą.

REKLAMA

Treneris V. Čmilis įžvelgia daugybę priežasčių, kodėl Izabelė galėtų būti naująja šachmatų žvaigžde. Jai patinka matematika, mėgsta šachmatus, nebijo jokio varžovo. Nesigraužia pralaimėjusi.

Gal dėl to ji pralaimi vis rečiau ir tik prieš gerokai stipresnius varžovus. Pavyzdžiui, prieš savo vyresnį brolį Ričardą, kuriam šachmatais žaisti taip pat puikiai sekasi.

Treneris taip pat skatina Izabelės veiklas. Jis pats, dar studijuodamas Kūno kultūros institute, boksavosi ir žaidė tinklinį, tačiau gyvenimas nukreipė į šachmatus.

Alvydas JANUŠEVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų