• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo vasario Lietuvoje gyvenantis įtakingas Gruzijos parlamentaras Givi Targamadzė, kurį Rusija kaltinama jų šalyje kursčius neramumus, planuoja grįžti į tėvynę.

REKLAMA
REKLAMA

Jis teigia galįs grįžti namo, nes Interpolas panaikino Rusijos prašymą jį sulaikyti, jo paiešką išėmė iš savo bazės, o Lietuvos generalinė prokuratūra atmetė Rusijos ekstradicijos prašymą. Šį prokurorų sprendimą patvirtino Vilniaus apygardos teismas.

REKLAMA

"Grįšiu į Gruziją. Ir taip tris mėnesius, kurie Gruzijai buvo labai įtempti, praleidau Lietuvoje", - sakė G.Targamadzė.

Gruzijos politikas antradienį per spaudos konferenciją Seime pranešė balandį sulaukęs Interpolo generalinio sekretoriaus Ronaldo Noble (Ronaldo Noublo) rašto, kad Rusijos kreipimasis dėl jo paieškos prieštaravo Interpolo taisyklėms, todėl jo paieška negali būti vykdoma, o informacija apie G.Targamadzę bus pašalinta iš duomenų bazės.

REKLAMA
REKLAMA

Balandžio 17 dieną Lietuvos generalinė prokuratūra taip pat pranešė neigiamai atsakiusi į Rusijos teisinės pagalbos prašymą išduoti jai Gruzijos parlamentarą. Prokurorės Rasos Tunkevičienės teigimu, G.Targamadzei pateikiami kaltinimai nenumato baudžiamosios atsakomybės, todėl ekstradicijos prašymas atmetamas.

Šį Generalinės prokuratūros sprendimą balandžio 27 dieną patvirtino Vilniaus apygardos teismas. Jame, be kita ko, pabrėžta, kad G.Targamadzė Rusijoje gali būti persekiojamas dėl politinių motyvų.

Gruzijos parlamentaras džiaugėsi, kad jam pavyko apsiginti civilizuotais būdais.

"Esu laimingas, kad sukurtas precedentas, jog Rusijos valdžia negali persekioti jiems neįtinkančių žmonių už Rusijos ribų, kad Rusijoje vykdoma teisinė savivalė neplinta į civilizuotą pasaulį", - tvirtino G.Targamadzė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į Seimą Gruzijos politiką pakvietęs opozicinės Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Mantas Adomėnas per spaudos konferenciją pabrėžė, kad šįkart Rusijai nepavyko sugriauti Gruzijos ir Lietuvos pasitikėjimo.

"Noriu pasidžiaugti, kad Lietuvos ir Gruzijos bendradarbiavimo nepavyko grubiu būdu sužlugdyti, pasėti nepasitikėjimo. Jeigu Lietuvoje būtų suimtas vienas iš Gruzijos demokratijos lyderių, be abejo, to pasitikėjimo griovimas būtų neišvengiamas. (...) Reikia tikėtis, kad Lietuva taps iš teisų saugi erdvė demokratijai, kur jos atstovai nesijaus bauginami kitų valstybių slaptųjų tarnybų, kai pasinaudojant demokratiniais metodais kovojama su demokratijos gynėjais. Būtent autoritarinis Maskvos režimas tą bandė daryti, to nepavyko padaryti, tuo reikia pasidžiaugti, bet būti budriems", - sakė M.Adomėnas.

REKLAMA

G.Targamadzė pasakojo į Lietuvą atvykęs vasario 11 dieną ir čia sužinojęs apie paskelbtą jo paiešką Interpolo kanalais. Politikas savo iniciatyva susisiekė su Lietuvos prokuratūra ir pranešė esąs pasirengęs bendradarbiauti.

Visus Rusijos metamus kaltinimus dėl riaušių šioje šalyje organizavimo, finansavimo, bendro veikimo su Rusijos opozicijos veikėjais politikas atmetė.

"Rusijos opozicionierių aš nepažįstu. Nepasitaikė progų su jais susitikti, susipažinti, bet mielai susipažinčiau", - sakė Gruzijos politikas.

Rusijos žiniasklaidos rodomą slaptą įrašą, kur Gruzijos parlamentaras Rusijos opozicijos atstovams esą žada finansiškai remti neramumų kėlimą jų šalyje, G.Targamadzė antradienį per spaudos konferenciją vadino falsifikatu.

REKLAMA

"Tai, ką iš pradžių pateikė Rusijos valstybinės visuomenės informavimo priemonės, o vėliau (Rusijos - BNS) tyrimo komitetas, nuo pradžios iki galo yra padirbta", - teigė jis.

Svečias svarstė, kad tuo siekta suimti vieną iš Rusijos opozicijos lyderių Sergejų Udalcovą.

Kovą interviu BNS G.Tragamadzė teigė atsidūręs Rusijos valdžios taikiny atsidūrė dėl to, kad aštuonerius metus vadovavo Gruzijos Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui.

"Aš aštuonerius metus buvau Gruzijos parlamento Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku. Vyko Gruzijos karas, paskui buvo pokarinėpadėtis. Ir visą tą laiką mano pasisakymai, pozicija Rusijos ir Kremliaus valdžios atžvilgiu buvo labai aštrūs ir, galima sakyti, radikalūs. Todėl Kremliaus politinio persekiojimo motyvas yra tiek aiškus, kad teisiškai taiįrodyti neturi būti sudėtinga", - interviu BNS yra sakęs Gruzijos parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Visuomet turėjau aiškų, radikalų požiūrį į Rusijos karines bazes (...) Jie turi už ką manęs nekęsti", - antradienį samprotavo G.Targamadzė.

Rusija vasario mėnesį paskelbė arešto orderį G.Targamadzei, apkaltinusi jį organizavus ir finansavus masinius neramumus Rusijoje. Jis kaltintas Rusijos opozicijos atstovams pasiūlęs šios valstybės teritorijoje organizuoti masines riaušes ir perdavęs 200 tūkst. JAV dolerių šiai veiklai.

Pernai per protestus į Maskvos gatves buvo išėję apie 100 tūkst. valdžia nepatenkintų žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų