• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alessandro Moreschi – vienintelis daininikas-kastratas, kurio balsas buvo įrašytas į fonografą.

Alessandro Moreschi – vienintelis daininikas-kastratas, kurio balsas buvo įrašytas į fonografą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turint tikslą išugdyti iš berniukų dainininkus, vaikystėje jie buvo kastruojami iki pat XIX amžiaus vidurio. Tokių berniukų balsas nepakisdavo lytinio brendimo laikotarpiu (nevykdavo mutacija). Todėl suaugę jie galėdavo dainuoti soprano partijas (kitaip tariant, išsaugodavo vaikiško balso tembrą).

REKLAMA

1870 metais Katalikų Bažnyčia uždraudė kastraciją dainininkų ugdymo tikslais, o visus likusius kastratus popiežius Leonas XIII subūrė į savo globojamą Siksto koplyčios chorą, kad jie ramiai galėtų baigti jiems skirtą gyvenimą (tuo metu šie žmonės buvo virtę nuolatinių patyčių objektais).

Vienas iš tokių buvo Alessandro Moreschi. Jis koplyčioje ištarnavo 30 metų. 1902 metais A. Moreschi balsas buvo įrašytas į fonografą, todėl mes galime išgirsti, kaip skambėjo tikro dainininko-kastrato balsas. Kai A. Moreschi balsas buvo įrašomas, jam jau buvo 44 metai, ir jo balsas jau buvo praradęs dalį savo žavesio, nors, anot kitų liudytojų, jis niekada ir nebuvo labai „įdomus“ dainininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Mado Robin ir jos „stratosferinė“ koloratūra

Ši nepakartojama prancūzų dainininkė paimdavo vieną iš pačių aukščiausių gaidų klasikinės muzikos istorijoje – ketvirtosios oktavos „rė“, kurią atitinka 2300 Hz dažnis.

Šios dainos paskutinės gaidos skamba taip, kad ... geriau padėkite krištolinius indus į saugią vietą.

Florence Foster Jenkins – pati siaubingiausia dainininkė pasaulyje

Florence Jenkins – unikali dainininkė, išgarsėjusi tuo, kad ... absoliučiai neturėjo muzikinės klausos, ritmo pajautimo ir apskritai kokių nors dainininkės sugebėjimų. „Ji kudakavo ir klykė, trimitavo ir vibravo“, – rašė kritikas Danielis Diksonas (Daniel Dixon). Bet tai netrukdė jai laikyti save neprilygstama vokaliste.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Publikos juoką koncertų metu F. Jenkins vertino kaip pavydo ir nenusimanymo parodymą.

Norite tikėkite, norite – ne, bet šiai dainininkei netgi pavyko surengti solinį koncertą „Carnegie Hall“. Jis sulaukė tokio ažiotažo, kad visi bilietai buvo parduoti prieš kelias savaites iki koncerto.

Stebėtina, bet Florence visada buvo apsupta gerbėjų minios, ir ne vien nieko apie muziką nenusimanančių paauglių – tarp jų kurį laiką buvo net didysis Enriko Karuzo. Trumpai tariant, kad suprastume ir patikėtume, reikia patiems išgirsti, kaip ji dainavo. Įdomu, kad įrašius šią dainą (iš pirmo karto ir nė nerepetavus!), Florence pareiškė savo garso inžinieriui, kad viskas išėjo tiesiog „nuostabiai“ ir antro bandymo nereikia. Kūrinys, skambantis šiame įraše, – W. Mozarto „Nakties karalienės arija“.

REKLAMA

Popiežius Leonas XIII – pirmasis Romos popiežius, įamžintas kino juostoje (1903 m.)

Popiežius Leonas XIII tapo pirmuoju istorijoje Romos popiežiumi, kurio atvaizdas įamžintas kino juostoje. Jis buvo 256-asis popiežius ir valdė nuo 1878 iki 1903 metų.

Numerinės stotys

Numerinių stočių (neaiškios kilmės ir paskirties trumpųjų bangų stočių) signalus girdėjo praktiškai visi radijo mėgėjai nuo pat Pirmojo pasaulinio karo laikų. Apie juos nėra jokių patikimų žinių, tačiau daug kas mano, jog tai užkoduoti šnipų pranešimai.

REKLAMA

Dažniausiai skamba moteriški balsai (nors būna ir vyriškų), perduodantys skaičių, žodžių arba raidžių rinkinius. Kai kada atrodo, kad jie yra visiškai atsitiktiniai, o kai kada galima pastebėti tam tikrą sistemą. Praėjusio amžiaus pabaigoje radijo mėgėjai susekė, kad kai kurie signalai sklinda iš JAV karinės bazės. Šios šalies Federalinė ryšių komisija nuo kokių nors komentarų susilaikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų