REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos teisės departamentas prie Teisingumo ministerijos skeptiškai vertina galimybes atnaujinti derybas su Europos Sąjunga (ES), kad būtų dar pratęstas draudimas Lietuvoje parduoti žemę užsieniečiams.

REKLAMA
REKLAMA

Atitinkamą nutarimo projektą įvertinęs departamentas teikia išvadą, kad stojant į Europos Sąjungą Lietuvai buvo padarytos išimtys dėl laisvo kapitalo judėjimo, tačiau pereinamasis laikotarpis baigėsi ir kito teisinio pagrindo atnaujinti derybas dėl pereinamojo laikotarpio nėra.

REKLAMA

Buvęs žemės ūkio ministras konservatorius Kazys Starkevičius Seime yra pateikęs nutarimo projektą, kuriuo Vyriausybei siūloma atnaujinti derybas su ES dėl žemės pardavimo užsieniečiams draudimo pratęsimo, kol bus suvienodintos tiesioginės išmokos visų Bendrijos valstybių žemdirbiams. Seimas projektui yra pritaręs po pateikimo, toliau jis nagrinėjamas parlamentiniuose komitetuose.

Pažeistų ES veikimo principus

Projektą išnagrinėję Europos teisės specialistai pažymi, kad stojant į ES Lietuvai buvo leista padaryti išimtį dėl laisvo kapitalo judėjimo – galimybė Lietuvai septynerius metus nuo įstojimo dienos toliau taikyti galiojančiuose jos teisės aktuose nustatytas taisykles dėl žemės ūkio paskirties žemės ir miškų ūkio paskirties žemės įsigijimo. Europos Komisija po Lietuvos prašymo 2011 metais leido pratęsti šį pereinamąjį laikotarpį dar trejiems metais ir Lietuva Konstitucijos 47 straipsnio 3 dalies įgyvendinimo konstituciniu įstatymu pratęsė šį laikotarpį iki 2014 metų balandžio 30 dienos.

REKLAMA
REKLAMA

„Abi šios galimybės (7 metų ir 3 metų pereinamieji laikotarpiai) buvo nustatytos stojimo akte, o kito teisinio pagrindo atnaujinti derybas, kaip nurodyta projekte, dėl pereinamojo laikotarpio pratęsimo nėra“, – savo išvadoje rašo Europos teisės departamentas.

Teisininkai taip pat pažymi, kad Vyriausybei nusprendus iš naujo derėtis dėl tolesnio draudimo leisti parduoti žemę užsieniečiams, Lietuva turėtų siekti sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo keitimo, kadangi kitaip po 2014 metų balandžio 30 dienos „šis diskriminacinis žemės pardavimo režimas būtų laisvo kapitalo judėjimo pažeidimas„.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galimybių derėtis lieka

Pasak teisės specialistų, ES sutartys gali būti keičiamos pagal ES sutarties 48 straipsnyje nustatytas procedūras - į peržiūros procedūrą įtraukiamos Europos Vadovų Taryba, Europos Parlamentas, Europos Komisija ir kitos ES institucijos, kartais ir nacionaliniai parlamentai, o pakeitimai įsigalioja tik visoms valstybėms narėms juos patvirtinus pagal savo atitinkamas konstitucines nuostatas, tačiau abejotina, ar vienai valstybei narei būtų sudaryta galimybė keisti sutartis.

Projekto iniciatorius K.Starkevičius pristatydamas jį parlamente laikėsi pozicijos, jog galimybės derėtis išlieka. „Galimybės derėtis yra, mes dabar pirmininkausime ir galėsime šią kortą naudoti“, – sakė projektą pristatydamas K.Starkevičius.

REKLAMA

Žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna praėjusią savaitę pripažino, kad Lietuva ieško galimybės dar kartą pratęsti draudimą parduoti žemę užsieniečiams, kartu jis pripažįsta, kad šaliai tai gali nepavykti, todėl ministras siūlo įstatymuose numatyti daugiau saugiklių, kurie apsaugotų nuo žemės išpardavimo užsieniečiams.

Dabar draudimas parduoti žemę užsieniečiams galioja iki 2014 metų gegužės. Ūkininkų bendruomenė irgi prašo valdžios pratęsti draudimą parduoti žemę užsieniečiams, kol tiesioginės išmokos Lietuvai pasieks ES vidurkį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų