REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien pasaulis mini Tarptautinę intelektinės nuosavybės dieną, kurios metu valstybinės institucijos, verslo atstovai ir vartotojai skatinami diskutuoti apie intelektinės nuosavybės teisių apsaugą. Šia proga technologijų bendrovė „Microsoft“ prisijungia prie Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos, su kuria sieks atkreipti dėmesį į intelektinės nuosavybės apsaugą ir puoselėti saugią, inovatyvesnę programinės įrangos ekosistemą.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymų laikymasis formuoja intelektinės nuosavybės teisių kultūrą, kuri yra būtinas elementas skatinant inovacijas versle. Platesnis licencijuotų technologijų naudojimas prisideda prie šešėlinės ekonomikos mažinimo ir didina valstybės biudžeto pajamas, kuriomis vykdomos vyriausybinės programos ir siekiama kitų infrastruktūrinių tikslų. Be to, augant originalių technologijų įsigijimui bendrovės gali pradėti kurti naujas darbo vietas, tvirtą verslo ekosistemą bei investuoti į naujų produktų sukūrimą. Rinkose, kuriose klesti originali programinė įranga, taip pat užtikrinama vartotojų bei verslo įmonių apsauga ir išvengiama pavojų, kurie atkeliauja su nelicencijuotomis kompiuterių programomis.

REKLAMA

„Programinės įrangos „piratavimas“ ir pasipelnymo iš neoriginalios programinės įrangos būdai tapo labai sudėtingi. Dėl to labai svarbu dirbti drauge tam, kad užtikrintumėme efektyvesnę intelektinės nuosavybės apsaugą. „Microsoft“ yra pasiruošusi informuoti vartotojus ir bendroves apie tikrus kenkėjiškų ir šnipinėjimo programų bei virusų pavojus“, – sakė „Microsoft“ EMEA regiono Skaitmeninių nusikaltimų skyriaus direktorius Juan Hardoy.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvoje taip pat jau formuojasi originalių programų naudojimo kultūra. Galime pasidžiaugti, kad verslo įmonės supranta legalių programų svarbą jų veikloje, taip pat suvokia, kad nelegali programinė įranga atveria saugumo vartus visiems programišiams, kenkėjams ir kitiems piktavaliams. Užtikrinti įmonės duomenų saugumą su nelegalia programine įranga praktiškai neįmanoma – vis daugiau įmonių tai supranta“, – sako „Microsoft Lietuva“ generalinis direktorius Kristijonas Kaikaris.

Tačiau privačiame gyvenime lietuviai dar linkę naudotis nelegalia programine įranga bei nelegaliais kūrybiniais produktais. „Taip ne tik kenkiama autoriams, tačiau atveriamas kelias asmeninių duomenų vagystei ar paviešinimui internete. Technologijoms vis labiau persmelkiant privatų gyvenimą, žmonės turėtų daugiau dėmesio skirti savo asmens duomenų bei privačios informacijos saugumui, – sako K. Kaikaris. – Juo labiau, jog rinkoje atsiranda vis daugiau patrauklių pasiūlymų namų vartotojams legalizuotis ir už nedidelę kainą naudotis populiariais programinės įrangos produktais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Programinės įrangos „piratavimas“ kainuoja milijardus valandų ir lėšų

Šiemet „Microsoft“ užsakymu „International Data Center“ (IDC) atliko pasaulinį „piratinės“ programinės įrangos tyrimą ir nustatė, kad vartotojai siųsdamiesi „piratines“ kompiuterių programas turi 33 proc. tikimybę užkrėsti savo kompiuterius virusais ir kenkėjiškomis programomis. Vartotojai identifikuodami užkratus ir taisydami jų padarytą žalą sugaištų 1,5 mlrd. valandų ir išleistų apie 22 mlrd. JAV dolerių (apie 76 mlrd. litų).

REKLAMA

Bendrovėms virusų ir kenkėjiškų programų žala gali siekti 114 mlrd. JAV dolerių, kuriuos jos turėtų išleisti spręsdamos tokių programų sukeltas programišių atakas.

Prognozuojama, kad 2013 m. visame pasaulyje bus įdiegta daugiau nei 2 milijardai kompiuterių programų. Šis skaičius yra daugiau nei trigubai didesnis nei 2006 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų