• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Verslininkų prašymu iki lapkričio 1-osios nukeltas terminas pateikti duomenis apie kasos aparatuose įdiegtas taikomąsias programas ekspertinei įmonei VĮ „Infostruktūra“ bei naujų reikalavimų degalinių kasos aparatams įsigaliojimas

Verslininkų prašymu iki lapkričio 1-osios nukeltas terminas pateikti duomenis apie kasos aparatuose įdiegtas taikomąsias programas ekspertinei įmonei VĮ „Infostruktūra“ bei naujų reikalavimų degalinių kasos aparatams įsigaliojimas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2013 m. balandžio 26 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) primena, jog nuo 2013 metų gegužės 1-osios įsigalioja VMI parengto įsakymo* nuostatos, kurios numato, jog viešbučių, restoranų, kavinių ir kitų viešojo maitinimo paslaugas teikiančių įstaigų duomenys apie klientams pateiktas išankstines (tarpines) sąskaitas (vadinamuosius „prečekius“) turi būti išsaugomi kasos aparato atmintyje taip pat, kaip ir galutiniai, apmokėjimą patvirtinantys, kvitai. Įsakymo pakeitimu siekiama užkirsti kelią viešojo maitinimo įstaigoms išvengti gautų pajamų už suteiktas paslaugas apskaitymo, kai tarpiniai duomenis ištrinami iš kasos aparatų (pvz., aptarnaujant klientus, apmokėjimui už paslaugas pateikiamos sąskaitos, kurias apmokėjus, fiskaliniai kvitai šioms sąskaitoms neatspausdinami, o pačios sąskaitos vėliau panaikinamos).

REKLAMA

„Kalbėdami apie viešojo maitino verslo sektorių, galime konstatuoti, kad tai yra verslo sritis, turinti pakankamai aukštą riziką, susijusią su pajamų neapskaitymu buhalterinėje apskaitoje, neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimu, nelegaliu darbu. Vykdant šio sektoriaus kontrolę per pastaruosius kelerius metus vien tik VMI yra nustačiusi per 10 mln. litų pajamų, kurios buvo nuslėptos pasinaudojus kompiuterinių taikomųjų programų galimybėmis“, - pasakoja VMI prie FM viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas, pažymėdamas, kad administraciniai teismai bei Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas palaikė VMI sprendimus bei paliko galioti VMI apskaičiuotas mokėtinas mokesčių sumas, baudas bei delspinigius, kurie buvo apskaičiuoti toms tikrintoms įmonėms, kurios, pasinaudodamos įsidiegtų programų funkcijomis, nuslėpė realias apyvartas. Taip pat VMI yra pateikusi medžiagas ikiteisminio tyrimo institucijoms dėl galimai apgaulingos apskaitos tvarkymo.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgdama į nustatytus piktnaudžiavimus ir siekdama įmonių finansinės veiklos skaidrumo bei didesnės mokesčių mokėtojų mokestinės drausmės, VMI parengė teisės akto, nustatančio reikalavimus viešojo maitinimo įmonėse ir viešbučiuose naudojamiems kasos aparatams, pakeitimą. Įsakymo pakeitimo projektas buvo pristatytas Viešbučių ir restoranų asociacijai bei įmonių, prižiūrinčių kasos aparatus, atstovams. Vesdama atvirą dialogą su verslu VMI ragino asociacijos bei įmonių atstovus aktyviai dalyvauti teikiant pasiūlymus, kuriuos apsvarsčius bei įvertinus, buvo priimtas sprendimas, užtikrinantis teisingą įmonių pajamų apskaitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia A. Klerauskas, numatyti pakeitimai neapsunkins verslininkų darbo organizavimo ir mokesčių naštos nepadidins. Didelė dalis viešojo maitinimo įstaigų šiandien jau atitinka Įsakymo pakeitime numatytus reikalavimus, todėl jo įgyvendinimas papildomų išlaidų jiems nesudarys. Tuo tarpu įmonėms, fiskalinėje kasos aparatų atmintyje fiksuojančioms tik galutinius, apmokėjimą patvirtinančius, kvitus, tereikės tinkamai užprogramuoti kasos aparatus.

Įsakymo pakeitimu buvo atlikti ir kiti pakeitimai, kurių dalis turėjo įsigalioti nuo š. m. gegužės 1 d., tačiau atsižvelgiant į verslo subjektų prašymus ir siekiant suteikti jiems daugiau laiko pasiruošti teisės akto nuostatoms įgyvendinti, VMI prie FM viršininko 2013 m. balandžio 25 d. įsakymu Nr. VA-27 iki š. m. lapkričio 1 d. atidedamas Įsakymo pakeitimo nuostatų (1.11 ir 2.2 punktai), susijusių su duomenų apie kasos aparatuose įdiegtas taikomąsias programas pateikimu ekspertinei įmonei VĮ „Infostruktūra“ ir naujų reikalavimų degalinių kasos aparatams, įsigaliojimas.

REKLAMA

Įvertinusi užsienio praktiką, VMI atkreipia dėmesį, jog Įsakymo pakeitime numatyti reikalavimai yra sėkmingai įgyvendinami Europos Sąjungoje, o kai kuriose šalyse jie yra dar griežtesni. Pvz., Švedija nuo 2010 m. sausio 1 d. nustatė prievolę pajamų apskaitai naudoti kasos aparatus, turinčius specialią programinę įrangą, kuri užtikrina visišką fiskalinių duomenų saugumą. Kaimyninėje Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, kovojant su šešėline ekonomika, privaloma sertifikuota programinė įranga kasos aparatams. Balkanų šalyse informacija iš viešojo maitinimo įmonių kasos aparatų keliauja tiesiai į mokesčių administratoriaus serverius.

* VMI prie FM viršininko 2012 m. lapkričio 26 d. įsakymas Nr. VA-102 , kuris pakeitė kai kurias Kasos aparatų, prekybos (paslaugų teikimo) automatų ir taksometrų spausdintuvų techninių reikalavimų, patvirtintų VMI prie FM viršininko 2004 m. sausio 26 d. įsakymu Nr. VA-9, nuostatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų