REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Poeto Tomo Venclovos poetinis personažas Henkus Hapenčkus Šiaulių universiteto Humanitariniame fakultete turi savo vardinę laiptinę ir paminklinį akmenį. Šiaulių dizaineris Vilius Puronas sukūrė skrendančio herojaus skulptūrą, turbūt skardinę, kaip ir daugelis jo pastatytų “ baibokų“ . Ji jau planuojama pastatyti fakulteto kiemelyje.

REKLAMA
REKLAMA

Aptarė su dekanu

Vilius Puronas pasakojo, kad galimybė Humanitarinio fakulteto kiemelyje pastatyti literatūrinio personažo skulptūrą buvo aptarta su šio fakulteto dekanu Broniumi Maskuliūnu.

REKLAMA

Dizainerį suintrigavo faktas, kad Henkaus Hapenčkaus biografiją dengia paslapties skraistė – niekas apie jį nieko nežino.

Dovanotas arklys

Henkaus Hapenčkaus skulptūra nesvers tonos. Tai bene vienintelis aiškus dalykas, nes skulptūra dar nėra baigta.

„Padarysiu jį iš bronzos ar iš skardos, bet tuo atveju tikrai sudėsiu auksinius dantis“, – juokavo V. Puronas, kritikuojamas dėl kūrinių viešose Šiaulių erdvėse iš skardos.

V.Puronas sakė nėra užsispyręs maždaug trijų metrų dydžio kūrinį matyti vien tik Humanitarinio kiemelyje. Jeigu humanitarai jo skulptūros neįsileis, jai ieškos kitos vietos.

REKLAMA
REKLAMA

V. Puronas sutiko, kad viešosiose erdvėse statomiems kūriniams turėtų būti skelbiami konkursai.

„Bet mano skulptūra yra dovana, o dovanotam arkliui į dantis nežiūrima“, – rėmėsi liaudies patarle.

„Tegul tvarko“

Humanitarinių mokslų daktaras, docentas Vigmantas Butkus „Šiaulių kraštui“ tvirtino V. Purono iniciatyvą vertinantis palankiai.

„Žadėjo sutvarkyti Humanitarinio skverelį, kur piktžolės želia – tai būtų gerai, tegul tvarko“, – sakė V. Butkus.

Pačios skulptūros neteko matyti, jam buvo atsiųsti tik brėžiniai, bet T. Venclovos Henkaus Hapenčkaus personažas V. Butkui gerai pažįstamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Esą realiam žmogui nebūdingas vardas ir pavardė bei neįtikėtinos gimimo ir mirties datos paskatino T. Venclovą sukurti eilėraštį su filosofiniu užtaisu „In memoriam Henkus Hapenčkus“.

Dėl pačios skulptūros Henkui Hapenčkui, nors ir buvo klausiamas, V. Butkus sakė patarti negalėjęs: „Juk nesu tos srities specialistas ar architektas“.

Butaforija ir maskaradas

„Aš negaliu vertinti to, ko nemačiau“, – „Šiaulių kraštui“ sakė Šiaulių Universiteto Dizaino katedros vedėjas, profesorius Giedrius Šiukščius.

Jis tik nuogąstavo, kad naujoji V. Purono skulptūra nebūtų panaši į pastatytąją prie Šiaulių arenos, nes tokia prie universiteto netiktų.

REKLAMA

„Daug kartų esu sakęs, kad V. Purono skulptūros nesiderina prie miesto veido, nes panašios į karikatūras“, – neslėpė profesorius.

Esą statant skulptūras viešosiose erdvėse turėtų būti rengiami konkursai – tada meninis lygis kiltų.

„Susidaro įspūdis, kad Šiauliuose, kas ką nori, tas tą stato, nei konkurso, nei meninės formos. Akcentai turėtų būti pagrįsti, kitaip tampame maskaradiniu miestu, butaforine erdve“, – svarstė G. Šiukščius.

Vadovybė nežino arba tyli

Šiaulių universiteto laikinasis rektorius Donatas Jurgaitis „Šiaulių kraštui“ sakė apie V. Purono sumanymą Humanitarinio fakulteto kiemelyje statyti skulptūrą literatūriniam personažui negirdėjęs.

Nieko nežinanti tvirtino ir Humanitarinio fakulteto prodekanė Reda Toleikienė.

Humanitarinio fakulteto dekanas Bronius Maskuliūnas apie V.Purono planus žino, bet plačiau jų nekomentavo, nes yra išvykęs į užsienį.

rena BUDRIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų