REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Informacijos kol kas yra per mažai, bet labai menkai tikėtina, kad Bostono (JAV) maratono metu įvykdytus sprogdinimus organizavo kokie organizuoti arabų ar kitų užsienio šalių teroristai ir kad dėl to kiltų karas“, – teigia politikos apžvalgininkas, buvęs Valstybės saugumo departamento pareigūnas Giedrius Kiaulakis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak G. Kiaulakio, panašu, kad sprogdinimus organizavęs asmuo ar grupė rūpinosi, kaip čia išnešus sveiką kailį. Praslydo kažkokia informacija, jog neva sulaikytas kažkas iš Saudo Arabijos, tačiau iš ten kilusiems teroristams būdingesnis elgesys – pasiųsti mirtininką, kuriam svarbiau nužudyti ir įbauginti kuo daugiau žmonių. Savo saugumu jis nesrūpina. Su tokiu paprasčiau. Tad man panašiau, jog čia galėjo veikti koks vietinis veikėjas, kuriam atrodo, kad Amerika eina „neteisingu“ keliu, ir kuris ir nori sugrąžinti ją į „teisingą“ kelią“, – sakė jis portalui balsas.lt.

REKLAMA

Nors žiniasklaidoje jau išplito atskirų diplomatų nuomonės, kad nuotaikos JAV esą panašios į tas, kurios buvo po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolių, G. Kiaulakis teigia abejojantis, ar tokia padėtis galėtų išprovokuoti dar kokį nors plataus masto karinį konfliktą kokiame nors pasaulio taške. G. Kiaulakis išjuokė ir teorijas, kad tai galėjęs būti kokių nors JAV tarnybų – Centrinės žvalgybos valdybos, Pentagono, ar kitų – provokacija, siekiant įgyti dingstį ką nors užpulti.

REKLAMA
REKLAMA

„Net mąstant visiškai ciniškai tai būtų nesąmonė. Ką provokuoti? Nori pasilikti Afganistane? Tai lengviau paprašyti kokio talibo, kad daugiau pasprogdintų ten, ir papasakoti, kad vis dar nesaugu išeiti. Koks dar gali būti tikslas? Užkariauti Siriją? Panaudoti kaip dingstį? Kad šios šalies diktatorius jau antrus metus nelabai sėkmingai kariauja pilietinį karą. Būtų labai sunku įtikinti pasaulį tokiomis versijomis, nes dar nepasimiršo Irakas. Tada galiausiai juk paaiškėjo, kad įrodymai dėl Saddamo Huseino bakteriologinio ir kitokio ginklo buvo sufabrikuoti. Tad dabar jau tikrai niekas nepatikėtų. Tiesa, sąmokslo teorijos dabar liesis laisvai. Ir dokumentinių, ir vaidybinių filmų kūrėjai turės ką veikti“, – svarstė G. Kiaulakis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot G. Kiaulakio, čia greičiau susidurta su Timothy McVeigh (1995 metais susprogdinusio federalinį pastatą Oklahomoje ir 2011 metais sulaukusio mirties nuosprendžio įvykdymo) ar Anderso Beringo Breiviko (Norvegijos žudikas, ekstremistas, 2011 metais nužudęs 77 vaikus) variantais. Pirmasis, kaip žinia, sakė protestuojąs prieš tuometinę JAV vyriausybę, antrasis teigė esąs kovotojas prieš Norvegijos islaizaciją ir homofobiją.

G. Kiaulakis sakkė, kad jo nestebintų, jeigu dar būtų parodyta pirštu į kaltininką: „Rusijoje būtų iš karto apkaltinę čečėnus, o atitinkami čečėnai būtų iškart prisiėmę atsakomybę. Taip jau ten viskas režimo sutvarkyta. JAV truputį kitaip viskas visgi yra.“

REKLAMA

******

Bostono maratono finišo tiesiojoje nuaidėję du sprogimai bloškė žmones žemėn, iš karto užmušė bent du (trečias mirė ligoninėje) ir sužeidė dešimtis maratono dalyvių. Vienas žuvusiųjų – 8 metų berniukas. Ligoninių duomenimis, bent 138 asmenys gydomi, 17 būklė kritiška, 25 apibūdinama kaip „rimta“. Bent aštuoni iš pacientų – vaikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų