REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas Aliaskoje tarnavęs karo policijos pareigūnas buvo nuteistas kalėti 16 metų ir bus negarbingai pašalintas iš armijos už tai, kad pardavinėjo karines paslaptis vienam Rusijos šnipu apsimetusiam JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentui, nutarė karinis tribunolas.

Vienas Aliaskoje tarnavęs karo policijos pareigūnas buvo nuteistas kalėti 16 metų ir bus negarbingai pašalintas iš armijos už tai, kad pardavinėjo karines paslaptis vienam Rusijos šnipu apsimetusiam JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentui, nutarė karinis tribunolas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aštuoni karinio tribunolo nariai Elmendorfo-Richardsono (Elmendorfo-Ričardsono) jungtinėje bazėje Ankoridže rekomendavo skirti armijos specialistui Williamui Coltonui Millay (Viljamui Koltonui Miliui) 19 metų laisvės atėmimo, tačiau nuosprendis buvo sušvelnintas iki 16 metų pagal susitarimą, sudarytą iki teismo.

REKLAMA

Į bausmės laiką taip pat bus įskaičiuotos 535 ikiteisminio arešto dienos nuo 2011-ųjų spalio 28 dienos. Tribunolas taip pat pažemino jo laipsnį iki eilinio, o kariškis turės grąžinti visą jam sumokėtą atlyginimą ir lėšas pragyvenimui.

24 metų W.C.Millay praeitą mėnesį padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl mėginimo šnipinėti ir kitų kaltinimų. Nuosprendį paskyrusi kariškių žiuri išklausė parodymų pirmadienį.

REKLAMA
REKLAMA

Kariniai prokurorai apibūdino W.C.Millay kaip baltųjų rasės pranašumo apologetą, kuriam buvo įgrisusi armija ir Jungtinės Valstijos, todėl jis buvo pasiruošęs parduoti visas jam prieinamas paslaptis priešo agentui, net jeigu tai galėjo sukelti pavojų kitų karių gyvybėms. Tuo tarp advokatai teigė, kad W.C.Millay buvo emociškai nebrandus, kad jis tik stengėsi atkreipti į save dėmesį, todėl galėtų būti reabilituotas.

Siatle dirbantis W.C.Millay advokatas Charlesas Swiftas (Čarlzas Sviftas) sakė, kad jie supranta ir priima skirtą nuosprendį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau "ketiname siekti tolesnės malonės, šiai bylai žengiant į priekį - dėl priežasčių, kurias išdėstėme teisme: jo psichinės būklės, jog emocinio amžiaus, motyvacijos tai daryti ir aplinkybių", pridūrė jis.

FTB specialusis agentas Derrickas Chriswellas (Derikas Krisvelas) sakė, kad W.C.Millay atkreipė specialiųjų tarnybų dėmesį 2011-ųjų vasarą, gavus anoniminį perspėjimą, kai karys pasiuntė elektroninį laišką vienam Rusijos leidiniui, prašydamas informacijos apie kariuomenę, taip pat kelis kartus paskambino Rusijos ambasadai.

REKLAMA

FTB, dirbdamas kartu su karinės žvalgybos agentūromis, atliko tyrimą. 2011-ųjų rugsėjo 13 dieną vienas Rusijos agentu apsimetęs FTB pareigūnas paskambino W.C.Millay ir susitarė kitą dieną su juo susitikti vieno Ankoridžo viešbučio restorane.

D.Chriswellas paliudijo, kad per pirmąjį susitikimą su agentu, įvykusį tą dieną, W.C.Millay "išreiškė pasišlykštėjimą JAV kariuomene". Tuomet jie perėjo į agento kambarį viešbutyje, kur buvo paslėpta vaizdo ir garso įrašymo įranga.

W.C.Millay sakė, kad galėtų dirbti Rusijos vyriausybei, o jeigu jam būtų deramai atlyginta už pastangas, jis pratęstų tarnybą armijoje dar penkeriems metams. Karys taip pat sakė turintis konfidencialios informacijos apie elektroninių signalų trikdymo sistemą "Warlock Duke", kurią JAV kariuomenė naudoja ieškodama pakelės bombų.

REKLAMA

Praėjus dviem dienoms po to susitikimo W.C.Millay pranešė savo vadui, kad su juo susisiekė Rusijos agentas.

Vėliau jis sakė agentui, kad nori parduoti informacija, panaudojant konfidencialią apsikeitimo vietą viename parke.

2001-ųjų spalio 21-ąją jis paliko baltą voką su informaciją apie JAV naikintuvus F-22 ir "Warlock Juke" viename šiukšlių konteineryje. Tą voką vėliau paėmė FTB.

W.C.Millay buvo nurodyta nuvažiuoti, kur jis pasiėmė 3 tūkst. dolerių ir vienkartinį mobilųjį telefoną iš vieno pikapo.

Vėliau agentas susisiekė su W.C.Millay skųsdamasis, kad jo viršininkams buvo reikalinga informacija, kurios nebūtų įmanoma rasti internete. W.C.Millay patikino, kad maždaug vienos pastraipos apimties informacija apie signalų trikdymo sistemą nėra prieinama. Tai vėliau patvirtino kariškiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis buvo suimtas spalio 28-ąją. Apieškojus jo vietą kareivinėse, rasti du pistoletai, išsamios instrukcijos, kaip naudotis Rusijos internetinio telefono paslaugomis ir baltųjų pranašumą šlovinančios organizacijos - Nacionalsocialistų judėjimo - literatūros.

D.Chriswellas taip pat paliudijo, kad W.C.Millay yra išsitatuiravęs ant rankos SS runas ir voratinklio atvaizdą. Pasak agento, tokios tatuiruotės dažnos tarp kalėjimuose laikomų baltųjų rasistų.

Gynybos liudininkė psichiatrijos daktarė Veronica Harris (Veronika Haris) patvirtino, kad W.C.Millay pagal emocijų brandą prilygsta penkiamečiui ir kad jam būdinga menka savivertė, lengva depresija, alkoholizmas bei narcizizmas.

W.C.Millay pateikė teismui pareiškimą be priesaikos, sakydamas: "Tai mane sunaikino."

Karys teigė, kad jaučiasi apsėstas demono.

"Užtrukau trejus metus, kol suvokiau, kad jis yra, - aiškino W.C.Milley. - Jis yra mano didžiausias priešas; mano blogiausias priešas - aš pats."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų