REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Teroras Bostono maratone ir Lietuva: nepanikuoti ir stiprinti apsaugą

D. Lobačevskė: nežinau, ar norėčiau bėgti Amerikoje

Teroro aktas Bostono maratone pirmadienį sukrėtė ir Lietuvos sporto bendruomenę. Portalo balsas.lt kalbinti lengvosios atletikos atstovai sunkiai rinko žodžius siaubui apibūdinti ir tvirtino, kad sportą lydintys tokie sprogimai niekaip negali būti pateisinami.

REKLAMA
REKLAMA

Prie kiekvieno policininko nepastatysi

„Labai baisu. Mintys liūdnos ir nykios. Maratonas nėra ta vieta, kur reikėtų aiškintis politinius dalykus ir rengti teroro aktus. Sportas susijęs su taika ir taip turėtų būti visą laiką“, – teigė Evaldas Martinka, buvęs ilgametis Vilniaus maratono direktorius, šiuo metu organizuojantis Trakų pusmaratonio ir Druskininkų maratono renginius.

REKLAMA

Anot jo, maratonuose Amerikoje bėga daugiatūkstantinės minios, ateina dar daugiau tūkstančių pažiūrėti, todėl visų nepatikrinsi. „Jei įsineša sprogmenis į lėktuvus, kur būna 100 žmonių, ką jau kalbėti apie tokius renginius kaip maratonas“, – sakė jis.

E. Martinka tvirtino, kad Lietuvoje teroro aktų nėra vykę, ir tikisi, kad jų niekada nebus. „Apsauga pas mus taip pat yra – budi policininkai, savanoriai, šauliai. Daugiau nelabai ką ir gali padaryti. Belieka pasikliauti žmonėmis – jei ką nors pastebi, informuoja organizatorius ar policininkus. Juk neapsupsi varžybų trasos ir prie kiekvieno žmogaus nepastatysi po policininką“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Olimpietė D. Lobačevskė – šokiruota

„Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad vykstant maratonui gali būti įvykdytas teroro aktas. Juk ten žmonės sportuoja, bėga“, – taip žinią apie teroro aktą Bostone sutiko viena geriausių Lietuvos maratonininkių Diana Lobačevskė. Londono olimpiadoje dalyvavusi bėgikė pasakojo, kad visuomet norėjo bėgti Bostono maratone, tačiau dabar galvoje viskas apsivertė.

„Niekada nebuvau bėgusi Bostono ir apskritai Amerikos maratonuose. Po šio įvykio nebežinau, ar norėčiau“, – komentavo šį sekmadienį Hamburgo maratone bėgsianti D. Lobačevskė. – Tikiuosi, Hamburge nieko panašaus nebus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maratonininkė prisipažino, kad buvo šokiruota naujienos ir pirmiausia pasiteiravo apie kelis pažįstamus elitinius bėgikus iš Rusijos, kuriems teko varžytis Bostone: „Susisiekiau su vienu pažįstamu vadybininku, sakė, kad jiems viskas gerai – finišą kirto daug anksčiau, nei įvyko tie sprogimai.“

Paklausta, ar yra pagrindo sunerimti Europai ir Lietuvai,D. Lobačevskė atsdakė: „Nemanau. Jei pradėsime panikuoti, nerimauti, prisikviesime nelaimių. Baisu, kad taip atsitiko Amerikoje, bet Europoje, tikiuosi, tokių dalykų nebus.“

REKLAMA

Skirs didesnį dėmesį Izraelio sportininkams

Lietuvos lengvosios atletikos federacijos generalinė sekretorė Nijolė Medvedeva į žinią apie sprogimus Bostono maratone reagavo emocingai. „Tragedija. Jei tokiuose renginiuose ekstremistai ar nesveiki žmonės sugalvoja tokias akcijas, tai baisu. Sporte apskritai neturėtų tokių dalykų būti, jokios politikos. Čia pasinaudota tuo, kad privažiavo daug žmonių iš viso pasaulio. Juk tai vienas didžiausių maratonų“, – komentavo ji.

Viena iš LLAF vadovių prisiminė, kad panašių išpuolių būta ir anksčiau, pavyzdžiui, Berlyno olimpiadoje. „Tai sritis, kuri pritraukia viso pasaulio dėmesį, tačiau visiškai nesuvokiama, kai politika kišama į sportą, kuris yra santarvės ir taikos nešėjas“, – sakė ji.

REKLAMA

Paprastai, ypač tokiuose maratonuose,daug investuojama į saugumą. Ar reikėtų sunerimti Europos ir Lietuvos panašių renginių organizatoriams? „Sunku širdyje suvokti, kad pas mus taip pat gali atsirasti tokių iškrypusių žmonių, bet gyvenimas verčia manyti, kad saugumą reikia stiprinti. Aišku, jei saugumas perdėtas, tuomet ir renginys ne toks šventiškas. Perdėtas saugumas varžo, atsiranda nemalonus pojūtis, diskomfortas, bet, matyt, tai reikės daryti“, – tikino N. Medvedeva.

LLAF generalinė sekretorė atkreipė dėmesį, kad šią vasarą, birželio 22–23 dienomis, Kaune vyks Europos lengvosios atletikos komandinis čempionatas (II lyga): „Ant mūsų pečių guls Izraelio rinktinės saugumas. Kai buvome Europos uždarų patalpų čempionate Gioteburge, prie arenos buvo susirinkę ekstremistai su plakatais prieš Izraelį. Bijau, kad ir mums teks Izraelio komandos apsaugai skirti išskirtinį dėmesį.“

Teroro akto Bostono maratono vaizdo įrašas:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų