• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiojoje Britanijoje atlikti tyrimai parodė, kad 1 iš 10 tenykščių vaikų turi antsvorio dar prieš pradėdamas lankyti mokyklą. Jei vakarietišką gyvenimo būdą ir toliau taip noriai perimsime mes, netrukus Lietuvos vaikų statistika bus panaši.

REKLAMA
REKLAMA

Ar įmanoma ką nors padaryti? Specialistai skuba raminti: ne tik įmanoma, bet ir reikia. Štai keletas priemonių, padėsiančių jūsų vaikams išlikti liekniems ir sveikiems.

REKLAMA

Vaikams iki 2 metų:

• Pasportuokite drauge. Idealus sportas tokiems mažyliams – plaukimas ar tiesiog pasipliuškenimas baseine. Jei neturite galimybių drauge su atžalėle lankyti baseino, pasidomėkite kūdikių mankštos pamokėlėmis, kreipkitės į savo poliklinikos kineziterapeutą kad parodytų kasdienės mankštos pratimų kompleksą, atitinkantį jūsų vaiko amžių. Kasdienė mankšta ne tik lavins mažylio laikyseną, stiprins raumenukus, bet ir pratins jį prie sveiko gyvenimo būdo ir tinkamų įpročių.

REKLAMA
REKLAMA

• Užsirašykite į jūsų vaiko amžiui tinkamą būrelį. Nors ankstyvasis muzikinis ugdymas ar piešimas nėra panašūs į sportą, tai jau nuo kūdikystės plės jūsų vaiko akiratį, skatins domėtis įvairia veikla, tad veikiausiai jums pavyks užbėgti už akių televizoriaus ir kompiuterio manijai.

• Skatinkite vaiką daugiau vaikščioti. Vos jis žengia pirmuosius žingsnelius – pasirūpinkite, kad progos pasivaikščioti turėtų kasdien. Geriau drauge nueikite trumpesnį atstumą, bet tegul mažylis jį įveikia pats, be vežimėlio. Palengva kasdienį maršrutą ilginkite, kasdien susigalvokite įdomių kelionės tikslų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2-5 metų vaikams:

• Nupirkite pirmąjį dviratį. Triratuku važinėti kai kurie mažyliai išmoksta netgi anksčiau, nei pradeda vaikščioti. Tuo tarpu pirmajam dviračiui, kad ir su papildomais prisukamais ratukais, dabar – pats laikas. Dar geriau, jei kaip tik nuo šio amžiaus mažylis jau dalyvaus visos šeimos iškylose dviračiais kaip lygiateisis narys. Aišku, iškylos maršrutą rinkitės pagal jauniausiojo šeimos nario amžių ir galimybes.

• Matote, kad vaikas nuobodžiauja? Išmokykite jį savo vaikystės žaidimų lauke. Šokinėti per gumą, įvairių žaidimų su kamuoliu, grupinių judriųjų žaidimų.

REKLAMA

• Įsiklausykite į savo vaiko poreikius, pamėginkite atrasti jo talentą ar bent jau veiklą, kuri iš tiesų domintų labiau, nei kiti užsiėmimai. Paraginkite vaiką imtis jam patinkančių dalykų, skatinkite aktyvią veiklą ir kūrybingumą.

• Jei turite savo sodą – būtinai įtraukite į jo darbus ir vaiką. Pasitelkite visą savo kūrybiškumą, kad tik jam būtų įdomu. Na, o vėliau paties užsiaugintas daržoves bei vaisius, be abejo, valgyti bus neįtikėtinai gardu ir... sveika!

Virtuvės gudrybės nesveiko maisto mėgėjams

Vienas didžiausių sunkumų tėvams, auginantiems mokyklinio amžiaus vaikus – sulaikyti juos nuo nesveikų užkandžių. Kad ir kaip besinertumėte iš kailio, vargu ar pavyks įtikinti savo nenuoramą paauglį, kad daržovių salotos yra skaniau nei bulvių traškučiai, o baklažanų troškinys – geresni pietūs už picą. Ir... ar verta stengtis? Gal geriau pamėginti pačiai nesveikus patiekalus pagaminti sveikiau?

REKLAMA

Sveikesnė pica Mitybos požiūriu kenksmingiausia picos dalis – jos pagrindas ir riebūs priedai. Jei picą kepsite namuose, galite jos pagrindui naudoti tik pusę paprastų miltų, o kitą pusę – rupaus malimo. Picos įdarui rinkitės daugiau daržovių, naudokite sūrį, kuriame mažiau riebalų. Ir žinoma, paraginkite vaikus gaminti picą drauge.

Mėsainiai Riekelė liesos kalakutienos, daug daržovių ir ne kvietinė, o ruginė bandelė – taip namuose paruoštas mėsainis gali pretenduoti net į sveikuolių stalą.

Bulvių traškučiai Taip, net ir jie gali būti ne tokie „blogi“ kaip parduotuviniai. Plonai supjaustykite bulves, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite prieskoniais ir pakepinkite orkaitėje.

Spageti Šis makaronų patiekalas paruošiamas lengvai ir paprastai. Svarbiausia gudrybė – į jo padažą galite sukišti tiek daržovių, kiek tik pajėgsite: patroškinkite pomidorą, baklažaną, cukiniją, morkas, pagardinkite prieskoniais ir sutrinkite iki tyrės konsistencijos. Štai jums ir padažas. O kad būtų gardžiau, šiek tiek paskrudinkite keptuvėje mėsos faršo, tada jį sumaišykite su daržovių tyre, o užpylusi ant makaronų apibarstykite neriebiu tarkuotu sūriu.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų