• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aplink Marsą skriejančio NASA palydovo MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) padarytose nuotraukose pastebėtas į 1971 m. gruodžio mėnesį šios planetos paviršiuje nusileidusį Sovietų Sąjungos kosminį aparatą „Mars-3“ panašus objektas, skelbia space.com.

REKLAMA
REKLAMA

Automatinė stotis „Mars-3“ į Marsą buvo paleista 1971 m. gegužės 29 dieną. Gruodžio 2 d. į Marso atmosferą įskriejo jos nusileidimo modulis. „Mars-3“ tapo pirmuoju kosminiu aparatu, minkštai nusileidusiu Marse. Kartu tai buvo vienintelis toks nusileidimas visoje Sovietų Sąjungos vykdytoje Marso tyrimų programoje.

REKLAMA

„Mars-3“ pasiekus Raudonosios planetos paviršių buvo pradėtas radijo ryšio su Žeme seansas, tačiau vos po 14,5 sekundės ryšys nutrūko. Ekspertai mano, kad tai galėjo nutikti dėl statinės elektros iškrovos Marso paviršiuje. Ji galėjo sugadinti „Mars-3“ elektroniką.

Pirmieji NASA paskelbtose MRO fotokamera padarytose Marso paviršiaus nuotraukose į „Mars-3“ panašų objektą pastebėjo entuziastai iš Rusijos, tyrinėję Marso sritį „Mars-3“ nusileidimo rajone. Jiems buvo žinomos „Mars-3“ nusileidimo Marse koordinatės, sakoma pranešime.

Nors NASA atstovai šio atradimo dar nepatvirtino, abejonių dėl to lieka mažai. Didelės raiškos MRO nuotraukose gerai matyti „Mars-3“ nusileidimo modulio fragmentas su minkštojo nusileidimo varikliais, stabdymo konusas, parašiutas ir pats vos 1,5 m skersmens nusileidimo modulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų