REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 LRT radijo laida „Ryto garsai“

Ūkio šakose, kurios yra jautrios minimaliosios mėnesinės algos didinimui, įsivyravusios laukimo nuotaikos lėmė mažą įdarbinimą, rodo šių metų pirmųjų mėnesių duomenys.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą šių metų ketvirtį Lietuvos įmonės įdarbino tik 1,9 tūkst. darbuotojų, kai tuo pat metu pernai šis skaičius augo 7,9 tūkst., remdamasi „Sodros“ duomenimis nurodo rizikos vertinimo įmonė „Creditreform Lietuva“.

REKLAMA

„Reikėtų patikslinti, kad šis skaičius reiškia ne apskritai įdarbintų žmonių skaičių, o skirtumą tarp atsiradusių laisvų darbo vietų ir žmonių, kurie išėjo iš darbo. Taigi pernai įsidarbinusių žmonių pagausėjo beveik 8 tūkstančiais, o šiemet – tik 2 tūkstančiais“, – LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė bendrovės generalinio direktoriaus pavaduotojas Romualdas Trumpa.

Jo teigimu, priežasčių šio rodiklio suprastėjimui yra keletas.

„Pirmas metų ketvirtis visuomet yra pats blogiausias, nes tai daugeliui veiklų yra ne sezonas. Tai, kad praėjusiais metais augimas didesnis – natūralu, nes darbo rinkos dugnas buvo 2010 m., tad 2011 m. buvo pakankamai didelis augimas, 2012 m. – kiek mažesnis ir 2013 m. – natūraliai mažesnis. Taigi priklauso, su kuo lyginame.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto svarbesnė priežastis yra ne ta, kad kažkurios bankrutavusios bendrovės atleido gana nemažai žmonių, o ta, kad artėjo minimaliosios mėnesinės algos (MMA) padidinimas. Ji padidėjo nuo 850 iki 1000 litų. Tose ūkio šakose, kurios MMA padidinimui yra jautresnės, buvo arba sezoninis sumažėjimas, arba augimas lėtesnis, arba įsivyravo laukimo nuotaikos“, – MMA padidinimo įtaką įdarbinimo rodikliui komentavo įmonės „Creditreform Lietuva“ atstovas.

R. Trumpa įvardijo, kad MMA didinimui jautrios ūkio šakos yra paslaugų įmonės, kuriose dirba nekvalifikuota darbo jėga: valymo, apsaugos, iš dalies – sveikatos apsaugos, įvairios mažmeninės prekybos įmonės. Pramonės šakose prastesni rodikliai ten, kur didesnis darbuotojų skaičius: baldų pramonėje, medienos pramonėje. „Susidėjo keli dalykai. Daug smulkių įmonių šitose šakose yra regionuose, ir ten šis dalykas yra jautresnis“, – laidoje sakė R. Trumpa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kuriose metalų, mašinų gamybos, IT įmonėse įdarbinimo rodiklis praktiškai nesikeitė. „Creditreform Lietuva“ atstovas pabrėžė, kad augimas matomas kiek netikėtoje šakoje – pastatų statyboje.

„Creditreform Lietuva“ skaičiavimais, darbuotojų skaičiaus augimas sulėtėjo, nors buvo įsteigta daugiau naujų įmonių. Iš pernai pirmąjį ketvirtį įkurtų 3 tūkst. 7 įmonių tik 47,4 proc. turėjo darbuotojų. Tuo tarpu šiemet jau tik 37 proc. iš 3 tūkst. 525 naujokių galėjo pasigirti įdarbinusios bent vieną žmogų. Iš dalies tai paaiškina mažųjų bendrijų steigimo bumas. Iš pirmąjį ketvirtį registruotų 782 tokio tipo bendrijų tik šimte buvo darbuotojų.

Balandžio 1 d. 92,569 tūkst. Lietuvos įmonių buvo įdarbinta 1,2588 mln. darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų