REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sankt Peterburge su Rusijos premjeru Dmitrijumi Medvedevu bei „Gazprom“ vadovu Aleksejumi Mileriu susitikęs premjeras Algirdas Butkevičius pajuto, kad Rusija baiminasi dujų tranzito į Kaliningrado sritį nutraukimo.

REKLAMA
REKLAMA

Laukia pasiūlymų

Lietuvos ir Rusijos premjerų susitikimas įvyko praėjus trejiems metams po 2010 m. vasario Prezidentės Dalios Grybauskaitės bei Vladimiro Putino ir mėnesiu vėliau – to paties V.Putino bei tuomečio ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus – pokalbių. A.Butkevičius dalyvavo  Baltijos jūros šalių vyriausybių vadovų konferencijoje apie Baltijos jūros aplinkosaugą. Konferencijoje pasisakė apie tai, kaip Lietuva vykdo įsipareigojimus, kurie įtraukti į Vilniaus deklaraciją „Baltijos jūros regiono vizija 2020“. Ši deklaracija buvo pasirašyta Baltijos jūros valstybių viršūnių susitikime 2010 m.

REKLAMA

Darbo grupių įkūrimu beveik kiekvienu klausimu pagarsėjęs Lietuvos ministras pirmininkas į susitikimą su A.Mileriu bei D.Medvedevu atvyko, galima sakyti, nepasiruošęs, nes nepateikė jokio aiškaus plano. Matyt, todėl, kad prieš vizitą į Sankt Peterburgą nebuvo sudaręs darbo grupės pasiūlymams rengti.

Išvykdamas į Sankt Peterburgą, žurnalistams A.Butkevičius paminėjo du klausimus, kuriais bus kalbama su Rusijos atstovais: gamtinių dujų kaina Lietuvai bei Karaliaučiaus srityje statomos atominės elektrinės saugumas. Rusijos apžvalgininkai spėliojo, kad planuotas A.Butkevičiaus bei D.Medvedevo susitikimas galėjo ir neįvykti. Nieko aiškaus nebuvo ir dėl planuoto premjero susitikimo su A.Mileriu. Tačiau šeimininkų svetingumas nugalėjo ir Lietuvos bei Rusijos vyriausybių vadovų susitikimas „aptarti dvišalius santykius ir bendradarbiavimą“ įvyko.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai susitikome su ponu Medvedevu, jis išsakė mintį, kad kitą savaitę ekspertai tegul vyksta į Lietuvą ir tegul kalbasi“, – savaitgalį prasitarė A.Butkevičius vienoje televizijos laidoje. Taigi, pradės veikti dar viena darbo grupė, šį kartą tarpvalstybinė, kuri turės aiškintis priežastis, galinčias paveikti „Gazpromą“ mažinti dujų kainas. Žodžiu, Rusija pati turės spėlioti, kaip sumažinti „Gazprom“ pelnus.

Dialogas prasidėjo?

Susitikime D.Medvedevas pasidžiaugė, kad Lietuvos vyriausybės dialogas su „Gazprom“ jau vyksta, taip parodydamas, kas iš tikrųjų užsako muziką. Praėjusių metų pabaigoje „Gazprom“ atstovai bandė susitikti su A.Butkevičiumi, tačiau šis jų nepriėmė. Vilniuje tuo metu lankėsi koncerno viceprezidentas Aleksandras Medvedevas, kuris susitiko tik su energetikos ministru Jaroslavu Neverovičiumi. Grįžęs į Lietuvą, A.Butkevičius buvo kategoriškas: 2014 m. pabaigoje pastačiusi suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą, Lietuva neketina pasirašyti naujos ilgalaikės gamtinių dujų tiekimo sutarties su dabar vieninteliu dujų tiekėju „Gazprom“. Jis teigė, kad Rusija galėtų daryti kainų nuolaidų Lietuvai nebent mainais už garantuotą dujų tiekimą Karaliaučiaus sričiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos šantažo, kad Lietuva gali nutraukti dujų tranzitą, paveikta Rusija jau sunerimo ir praėjusią savaitę skelbė planus tiesti atšaką nuo dujotiekio „Nord Stream“ į Karaliaučių. Šis dujotiekis nutiestas Baltijos dugnu tarp Rusijos ir Vokietijos. „Manau, pradėjus veikti SGD, rusai prašys garantuoti dujų tiekimą į Karaliaučiaus sritį ir sudaryti ilgalaikę sutartį, kurioje būtų numatyti tranzito tarifai. Manau, kad su tokia sąlyga nesutiksime“, – atsakydamas į klausimą, ką Lietuva galėtų pasiūlyti „Gazprom“ mainais už mažesnes dujų kainas, interviu televizijos laidoje sekmadienį sakė A.Butkevičius.

REKLAMA

„Buvo matyti, kad tranzito klausimas D.Medvedevą labai jaudino, – sakė A.Butkevičius. – Kažkodėl jautėsi tokia nuostata, kad Lietuva gali kartais ir uždaryti tą sklendę“. Premjeras po Seimo rinkimų yra sakęs, kad tranzito tarifo dydis – Lietuvos koziris kovoje dėl mažesnių dujų kainų.

Atskirti netrukdys

Anksčiau Rusijos diplomatų, „Gazpromo“ atstovų ir paties D.Medvedevo išsakyti priekaištai, kad Lietuva per greitai įgyvendina vadinamąjį trečiąjį ES energetikos paketą, šį kartą nei susitikime su A.Mileriu, nei su D.Medvedevu paliesti nebuvo. Įgyvendindama šį ES energetikos paketą, Lietuva įsipareigojo atskirti dujų tiekimą nuo skirstymo iki 2014 m. pabaigos – įgyvendinus reformą, magistraliniai dujotiekiai atitektų nuo „Lietuvos dujų“ atskiriamai naujai įmonei.

REKLAMA

Likus dienai iki A.Butkevičiaus vizito į Sankt Peterburgą, Rusijos ambasadorius Vladimiras Čchikvadzė susitikime su Seimo pirmininku Vydu Gedvilu sakė, kad Lietuvos kaltinimai „Gazprom“ atžvilgiu „užnuodija abipusio bendradarbiavimo atmosferą“ ir tik todėl, kad atidėjo ES energetikos trečiojo paketo įgyvendinimą, Latvija ir Estija dujas iš „Gazprom“ perka penktadaliu pigiau.

A.Butkevičiaus teigimu, susitikimuose nebuvo kalbama ir apie atominę energetiką, nes išvakarėse Rusija atsiuntė 150 puslapių apimties atsakymus į Lietuvos klausimus dėl Karaliaučiaus srityje statomos atominės elektrinės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų