REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mėginimas per baudžiamąją bylą pričiupti Darbo partiją, o etika ir ideologija yra likusios politinio gyvenimo paraštėje – nesusipratimas, teigia Kauno Vytauto Didžiojo Univesiteto (VDU) dėstytojai politologai Antanas Kulakauskas ir Algis Krupavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Krupavičiaus, DP susijungus su kita organizacija (Rolando Pakso vadovaujama partija „Tvarka ir teisingumas“ ar DP satelitine „Leiboristų partija“, - balsas.lt) Lietuvos demokratinis procesas nežlugs. „Sakyčiau, kad procesas grįš į civilizuotas vėžes. <...> Teismo procesas tęsiasi labai ilgai ir be jokių aioškių rezultatų – tai vienas dalykas. Kitas dalykas yra tas, kad DP oponentai „juodosios buhalterijos“ bylą naudoja įvairiose poltinėse situacijose ir stengiasi ... net nežinau kokį žodį pasirinkti..., panaudoti tai DP kompromitavimui. Jeigu ta byla vienaip ar kitaip pasibaigs, situacija bus gerokai aiškesnė. <...> Matyt tuomet išnyks ši tema iš politikos diskurso ir tuomet pradėsime kalbėti apie tas problemas, kurios iš tiesų svarbesnės Lietuvai: ta pati energetika, socialinis ir ekonominis augimas ir kt. “, - sakė politologas.

REKLAMA

A.Krupavičius tikino nepateisinąs „juodų“ pinigų dalyvavimo politikoje ir „juodosios“ buhalterijos. „Nepateisinu aš juodų pinigų politikoje buvimo. Reikalai yra iš esmės pasikeitę, DP yra negavusi valstybės dotacijų. Tam tikros sankcijos DFP buvo pritaikytos. Kitas dalykas, kad jei pasirodytų, jog ta DP yra nusikaltusi, primiausiai reiktų taikyti nekaltumo prezumpciją. Gal reiktų dėti tašką Lietuvoje apskritai dėl to ir gal reiktų tam tikro pakto trp partijų dėl to, kad juodi pinigai kampabijose negalimi“, - svarstė A. Krupavičius.

REKLAMA
REKLAMA

VDU profesorius, istorikas ir politolgas A. Kulakauskas taip pat portalui balsas.lt teigė, kad DP baudžiamoji byla yra gerokai sureikšminta. Pasak jo, ši byla nepalkiks Lietuvos politinėje istorijoje tokio reikšmingo pėdsako, kaip galvojama.

„Labai sunku pasakyti, nors nesitiki, kad tai būtų labai reikšminga.... Labai visi užsižaidė, o tų labai aiškių moralinių kriterijų, dėl kurių vyksta ši byla – nėra, deja. Kaip Viktoras Uspaskichas (DP lyderis , - balsas.lt) blefuoja politikoje, taip blefavimas vyksta ir teisingumo ieškojime. Vieni į tai žiūri rimtai, kiti nerimtai, bet žinote... suma sumarum išeina nerimtai. Kaip matematikoje + ir – yra minusas. Niekada nebūna pliusas. Šioje vietoje neturiu ką pridurti. V. Uspaskichas blefotojas talentingas, išradingumo lyg ir begalinio. <...>. Panašu, kad niekuo ypatingu viskas nesibaigs. Tai, kad partijai, kaip juridiniam asmeniui, iškelta byla – man išvis atrodo nesusipratimas. Iš pat pradžių. Net jei tai įrašyta į kažkokius kodeksus, tai aš nelaikyčiau šito didele teisine išmintimi. Jei vogė, tai vogė juk konkretūs žmonės partijoje. Partijos suvažiavimas už tai, kad būtų vagiama ir blefuojama, juk nebalsavo. Galima klausti, kodėl tų, kurie atseit vogė neatsikrato, bet tada kyla klausimas, kodėl turi atsikratyti be teismo sprendimo. Jeigu šešis metus teismai arba teisėsauga nesugeba įrodyti – kodėl partija turi atsikratyti?“, - ironizavo A. Kulakauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas ar moralės, etikos kodeksai nereikalautų, jog DP nušalintų savo vadovus iki tyrimo pabaigos, A. Kulakauskas portalui balsas.lt sakė:

„Etika ne tai kad visai dingo iš viešojo gyvenimo, bet tai, deja, toks paraštinis reikalas. Ne magistralinis, nei versle, įskaitant stambūjį, nei politikoje. <...> Kalbėti apie ideologijas jau irgi sunku. Vieni vaizduoja savo ideologinę tapatybę rimčiau, kiti ne. Ir visi tai jaučia. Tada atsiranda tokie, kaip V. Uspaskichas, kuris viską daro atvirai ir tai daliai publikos patinka. <...>Juk rimtų politinių bendruonenių nėra nei socdemų, nei konservatorių. Taip - ten daugiau rimtumo, bet tai vistiek atskiri, pavieniai atvejai. Nėra to, ką galima vadinti to, ką būtų galima aiškinti pagal klasikinę politologiją. Taip aiškinant - 80 procentų prognozių ir vertinimų būna pro šalį. Negali visko pasmerkti. <..> Kai yra 20 procentų ekonomikos, kuri yra nereali, o ekonomika be politikos juk neegzistuoia, galima versti atvirkščiai ir sakyti, kad 80 procentų veikia, kaip spekuliacinis kapitalas", - svarstė A. Kulakauskas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų