• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nesileiskite liečiami be reikalo

Rankos šiluma verčia mus tikėti labiau nei žodis

Jiems paliekame savo pinigus, nes žmogiškos rankos šiluma verčia mus tikėti labiau nei žodis.

„Mano senyva giminaitė kažkokiam aferistui, neva prekybos agentui, atidavė paskutinis pinigus už bevertį daiktą. Kausiu, kaip jam pavyko jai, šiaip nekvailai moteriškei, užkalbėti dantį, o ta tvirtina, kad anas jos beveik nešnekinęs, tik labai nuoširdžiai paspaudęs ranką įeidamas ir išeidamas. Ką apie tai manote, ar čia kokie burtai?“ – norėtų sužinoti vilnietė Stasė.

REKLAMA
REKLAMA

Atsako psichologė Rūta Bubelienė.

Patvirtinti burtų versiją būtų patogiau, ypač nežinant visų aferisto apsilankymo aplinkybių. Tačiau manipuliatorių pučiama migla dažnai slepia labai žmogiškus, nesunkiai perprantamus dalykus. Tie rankų paspaudimai man perša mintį apie vieną manipuliavimo būdą, kuriuo ir nepatiklieji sėkmingai apsukami aplink pirštą: tai lytėjimo stebuklas.

REKLAMA

Kaip įgyti jūsų palankumą, priversti jus patikėti, pasielgti priešingai savo valiai net neaušinant burnos? Atsakymas – palytėjimu.

Kai kolega prašo paslaugos liesdamas jūsų ranką ar petį, atsispirti sunkiau. Kodėl? Nustatyta, kad kito rankos prisilietimas ne tik teigiamai veikia mūsų fiziologiją: toks fizinis kontaktas pakelia nuotaiką, padeda užmegzti ryšį, didina pasitikėjimą nepažįstamuoju. Ištirta, kad pedagogų prisilietimas skatina mokinius geriau mokytis, o studentus – būti sąžiningesniems per egzaminus. Pacientui paspaudus ranką prieš nemalonią procedūrą ar operaciją, jis patiria gerokai mažiau streso. Gydytoją, kuris renka anamnezę (žinias apie ligonį ir jo ligą), ligos istoriją sužino bendraudamas su ligoniu tik žodžiu ir net apžiūrinėdamas ligonį stengiasi jo nepaliesti, pacientai vertina prasčiau nei tą, kuris ir pačiupinėja. Apskritai abejoju, ar lytėti pacientą vengiantis medikas gali būti geras gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA

Tokių medikų vietą kaipmat užima lytėjimo galią puikiai žinantys visokio plauko šarlatanai, ekstrasensai ir chiromantai: jie tuoj pat griebia jūsų ranką, tyrinėja ir jūsų delną, neva nuskaitydami informaciją. Jiems paliekate savo pinigus, nes žmogiškos rankos šiluma verčia jus tikėti labiau nei žodis.

Tvirtiname, kad žodis gydo, tačiau lytėjimas – senesnis gydymo metodas nei žodis. Tą puikiai žino šunys. Maloniai pakalbinti juos negana. Tik glostomi jie gerai jaučiasi, o neglostomi gali net susirgti.

Fizinio kontakto svarba siekiant išgauti sutikimą ar pelnyti palankumą nepaliauja gluminti net psichologus. Jie pastebi, kad vos juntamas brūkštelėjimas per ranką ar lengvas peties spustelėjimas bene triskart padidina mūsų patiklumą, paslaugumą, geranoriškumą! Čigonė ne veltui taikosi pastverti jūsų delną, kad paburtų. Jei nesiryžote jos ištraukti, kaltinkite tik save: nesvarbu, kas jums bus pažadėta, tačiau čigonės ranka – jau jūsų kišenėje!

Taigi jei norite išvengti manipuliavimo, nesileiskite liečiami nei šundaktarių, nei čigonių, nei prekybos agentų. Taip intuityviai elgiasi atsargūs šunys ir vaikai, išsisukdami nuo paglostyti tiesiamos nepažįstamojo rankos. Štai naujus kvepalus siūlanti mergina lengvai paliečia jūsų riešą, kviesdama juos išbandyti... Neatsispiriate, nors tuos pinigus turėjote skirti maistui. Ar iš tikrųjų tų kvepalų aromatas toks jau kerintis? Kodėl kitai merginai vilioti pirkėjus sekasi prasčiau, nors ji nemokamai dalija tokių pat kvepalų mėginėlius? Pirmoji, tikra gudruolė, švelniai palietė jūsų riešą, ir taip nejučia jus papirko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų