REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pinigų plovėjui uždrausta direktoriauti

Pasisavino 40 milijonų?

Nusikalstamos grupuotės, Didžiojoje Britanijoje išplovusios daugiau kaip 300 000 svarų sterlingų, vadeiva Evaldas Žiogas (31 m.) Kenterberio karališkojo teismo nuteistas 5 metams laisvės atėmimo. Dar 3 lietuviai, kaip įtariama, prisidėję net prie 40 milijonų svarų sterlingų išplovimo, toje gaujoje užėmė ne tokias svarbias pareigas, bet irgi gali ilgam netekti laisvės.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvį E. Žiogą, Didžiojoje Britanijoje įsikūrusį dar 2003 metais, teisme pareigūnai pavadino įžūliu sukčiumi, kuris vadovavo rytų europiečių gaujai, išplovusiai šimtatūkstantines sumas. Kad galėtų tai daryti, E. Žiogas buvo įsteigęs netikrą įmonę. Per ją pinigai buvo plaunami daugiau negu 4 metus.

REKLAMA

E. Žiogas ir jo bendrininkai turėjo dešimtis padirbtų pasų – su šiais įvairiuose Jungtinės Karalystės bankuose atsidarė sąskaitas ir gavo kreditines korteles. Pastarosiomis vėliau buvo mulkinami lošimo namai, prabangių prekių parduotuvės, degalinės ir tie patys bankais. Iš pasisavintų pinigų E. Žiogas netgi sugebėjo Didžiojoje Britanijoje atidaryti rusiško stiliaus restoraną „CCCP“.

Atidarė sąskaitas tėvams

Gerai pagyvenęs ne vienerius metus E. Žiogas į teisėsaugininkų rankas papuolė 2006-aisiais, kai atsidarė verslo sąskaitą bendrovės „Stone GB“ vardu. „Pareigūnai pastebėjo, kad ta bendrovė nevykdo jokių aktyvių veiksmų, kurie paprastai būdingi panašaus tipo bendrovėms. Po kurio laiko kilo įtarimų, kad ji įsteigta ir sąskaita atidaryta grynai pinigams plauti“, – sakė prokurorė Junisė Šang-Simpson.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo laikotarpiu, kai fiktyvi bendrovė „Stone GB“ veikė, į jos sąskaitas buvo pervesta apie 160 000 svarų sterlingų, o 2009 metais ji buvo uždaryta. Prieš uždarant lėšos iš jos sąskaitų buvo pervestos į keliolika individualių sąskaitų, priklausančių Lietuvos piliečiams, gyvenantiems Jungtinėje Karalystėje.

Teisėsauga nustatė, kad E. Žiogas Anglijoje buvo atidaręs sąskaitas net savo tėvų vardu. Atgabenti iš Lietuvos jie paėmė iš savo vardu atidarytų sąskaitų 12 000 ir 7000 svarų sterlingų, o banko darbuotojams pamelavo, atseit dirbantys vietiniame indų restorane.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su 19 apgaule gautų kortelių vien degalų buvo pasisavinta už maždaug 50 000 svarų sterlingų. E. Žiogas nė nemėgino slėpti, kad gyvena kaip inkstas taukuose – į savo paskyrą socialiniame tinkle jis dėdavo nuotraukas iš atostogų egzotiškuose kraštuose.

Sulaikius E. Žiogą, jo namuose buvo rasti du vestuviniai žiedai, vienoje juvelyrinėje parduotuvėje pirkti apgaule įgyta kortele. Virtuvėje po atšokusia plytele buvo rasta 17 940 svarų sterlingų grynaisiais, o asmeniniame kompiuteryje aptiktas trijų puslapių ilgumo dokumentas su 36 asmenų vardais, banko sąskaitų ir kreditinių kortelių numeriais.

REKLAMA

Ieškojęs žalesnės žolės

Advokatas teisme bandė įrodyti, atseit E. Žiogas veikęs vienas ir jokios nusikaltėlių iš Rytų Europos gaujos nė nebuvę. „Visas šis nusikaltimas buvo vieno žmogaus, sėdinčio prie kompiuterio savo namų svetainėje, operacija“, – aiškino Ričardas Farlongas. Jis pasakojo, jog E. Žiogas į Angliją atvykęs tikėdamasis, kad kitur „žolė žalesnė“, bet greit jam tekę nusivilti, nes jis nesugebėjęs rasti „prasmingo darbo“. „Taigi jis sugalvojo planą, kaip gerai pagyventi, ir pats vienas jį įgyvendino. Nuo pat pradžių buvo aišku, kad vieną dieną jo sėkmė išseks, ir ši diena atėjo šiandien“, – teisme kalbėjo gynėjas.

REKLAMA

E. Žiogas pripažino savo kaltę dėl 13 apgaulės ir pinigų plovimo epizodų. Skirdamas jam 5 metų laisvės atėmimo bausmę, teisėjas Saimonas Džeimsas taip pat uždraudė 6 metus būti bet kokios bendrovės direktoriumi. Atlikęs bausmę E. Žiogas greičiausiai bus deportuotas atgal į Lietuvą, kurioje žolė ne tokia žalia.

Pasisavino 40 milijonų?

Dar trys lietuviškos pavardės figūruoja kitoje Didžiosios Britanijos teisėtvarkos iškeltoje baudžiamojoje byloje, kurioje organizuota nusikaltėlių grupuotė įtariama išplovusi net 40 milijonų svarų sterlingų. Liudvikas Steckis (48 m.) ir Svajūnas Stančius (38 m.) bei Neda Šeputytė (33 m.) kaltinami prisidėję prie Konstantino ir jo žmonos Andželikos Usičenkų kartu su sėbru Andrejumi Muska gudriai suregztos pinigų plovimo schemos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K. ir A. Usičenkos kaltinami atidarę daugiau kaip 100 banko sąskaitų, kurių dauguma buvo priskirta Lietuvos piliečiams. Nustatyta, kad didžioji dalis sąskaitų buvo atidarytos pateikus suklastotus lietuviškus pasus. Manoma kad nuo 2003 metų vasario, kai šita šutvė pradėjo savo veiklą, iki 2010 metų rugsėjo, kai pagaliau įkliuvo teisėsaugai, per tas sąskaitas perėjo daugiau kaip 40 milijonų svarų sterlingų.

Prokuroras Markas Fenholas Sautarko karališkajame teisme pabrėžė, kad kol kas neaišku, kokie nusikaltimai buvo daromi, kad sąskaitose „vaikščiojo“ tokios sumos pinigų. Vis dėlto surinkta pakankamai įrodymų, jog tos gaujos nariai aktyviai dalyvavo vykdant nusikaltimus. K. Usičenka, laikomas jos vadeiva, buvo įsteigęs fiktyvią bendrovę „Nikita“, kuri buvo „piniginių operacijų ir pervedimų voratinklio centras“.

S. Stančius su N. Šeputyte ir L. Steckis kaltinami tuo, kad leido naudotis savo banko sąskaitomis žinodami, jog per jas bus plaunami pinigai ir atliekamos kitos nusikalstamos operacijos. Tiek lietuviai, tiek kiti gaujos nariai savo kaltę atkakliai neigia.

Giedrė POTELIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų