• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ieškodami efektyvesnio projektų valdymo įrankio, IT srityje dirbantys lietuviai sukūrė sistemą, kuri sudomino įvairių sričių specialistus iš viso pasaulio.

REKLAMA
REKLAMA

„Eylean“ istorija prasideda nuo kitos IT įmonės – suomių „Prewise“. Bendrovės filialo Lietuvoje generalinio direktoriaus pareigas ėjęs Tomas Sakalauskas ieškojo patogaus įrankio suvaldyti visus įmonėje vykstančius projektus.

REKLAMA

Dabar „Eylean“ produktui vadovaujantis T. Sakalauskas tuomet pats pradėjo gaminti „Prewise“ vidaus vartojimo programos prototipus ir taip atsirado dabartinė „Eylean“ projektų valdymo sistema.

„Vėliau sukurtą įrankį parodėme pažįstamiems iš kitų įmonių. Jie sureagavo pozityviai ir klausė, kodėl mums nepadarius jo kaip atskiro produkto“, – pasakoja T. Sakalauskas, kuris nusprendė sutelkti visas jėgas į naują sistemą ir pasitraukti iš „Prewise“ vadovo pareigų. O nuo pernai rugsėjo mėnesio jis kartu su trimis kolegomis įkūrė atskirą verslą – „Eylean“.

REKLAMA
REKLAMA

Sudomino kitas sritis

Iš pradžių kūrėjai manė, kad jų produktas, kuris leidžia bendroje sistemoje tarp kelių žmonių valdyti keletą projektų, sudomins tik IT specialistus, bet netikėtai jie sulaukė susidomėjimo iš įvairiausių sričių. „Pavyzdžiui, dabar mūsų sistemą naudoja ir Australijos universitetas, ir Danijos kabelinė televizija, ir „Velux“ langų gamintojai“, – pasakoja „Eylean“ pardavimų vadybininkė Kamilė Vitaitė.

Kūrėjų nuomone, jų sukurta sistema patraukė įvairias sritis lankstumu – ji visiškai konfigūruojama, vartotojas gali pritaikyti prie savo poreikių. Taip pat ji vizualesnė už kitas panašias programas ir leidžia aiškiai matyti, kas vyksta įmonėje. Ateityje „Eylean“ ketina programą dar labiau pritaikyti įvairių sričių poreikiams bei padaryti versiją, kurią galima naudoti „debesų“ kompiuterijos principu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip parduoti

Nepaisant sistemos patrauklumo, didžiausiu uždaviniu „Eylean“ tapo produkto pardavimas. „Anksčiau esame kūrę produktus užsakovams, tad didelių techninių kliūčių kuriant produktą nekilo, – sako T. Sakalauskas. – Tačiau pardavimo proceso kūrimas, virsmas iš paslaugos į produkto pardavimą vyko nelabai sklandžiai ir jis vis dar tebevyksta.“

K. Vitaitė pasakoja, kad iš pradžių paskambinus klientams, kurie net nežino, kur yra Lietuva, ir pasiūlius visiškai naują programą, sulaukdavo įvairių atsakymų. „Buvo ir tokių, kurie sakydavo: kai surinksi 200 klientų bazę arba turėsi rekomendacijų, tada ir paskambink“, – prisimena K. Vitaitė.

REKLAMA

Tačiau šiandien „Eylean“ gali pasidžiaugti turintys apie pusantro tūkstančių klientų ir tuo, kad dabar jau patys sulaukia sistema besidominčių žmonių skambučių. Be to, „Eylean“ domimasi Lietuvoje, nors iš pradžių ši sistema į savo gimtąją rinką net nesiorientavo.

Produktas – kaip vaikas

T. Sakalauskas džiaugiasi, kad jų produktas finansiškai kol kas ne tik išgyvena, bet ir atneša šiek tiek pelno. Tačiau didžiausią malonumą suteikia gera kolegų kompanija, klientų atsiliepimai. „Smagu kurti smagų produktą. Jis tikrai atras savo vietą“, – verslo ateitimi tiki T. Sakalauskas.

REKLAMA

Vos keturių asmenų komanda pripažįsta, kad kuriant produktą „paplušėti tenka“, o kitiems IT projektų kūrėjams pataria turėti daug kantrybės, nes, pasak „Eylean“, produktas prilygsta vaikui.

„Pradžioje reikia labai rimtai žiūrėti į gamybą. Produktas – kaip vaikas, todėl būtų labai nemalonu, jei visi sakytų: koks negražus tavo vaikas, – juokauja T. Sakalauskas. – Reikia paleisti gražų kūdikį, o vėliau jį už rankutės vesti, kol pats išmoks eiti. O tai gali užtrukti.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų