REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva, kartu su Latvija ir Estija, padarė didžiausią pažangą inovacijų srityje Europos Sąjungoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip rodo naujausia Europos Komisijos rengiama Inovacijų sąjungos švieslentė, Lietuva pirmą kartą pateko į nuosaikių novatorių grupę – iki šiol buvome priskiriami prie menkų novatorių. Esame vienintelė šalis per du metus pakilusi iš vienos grupės į kitą.

REKLAMA

Estijos vidutinė metinė pažanga per 2008–2012 metų buvo didžiausia ir siekė 7,1 proc., už jos rikiuojasi Lietuva su 5 proc. bei Latvija su 4,4 procento. Bendras ES vidurkis siekė 1,6 procento.

Švieslentėje už Lietuvos rikiuojasi Lenkija (ji nukrito viena grupe žemyn), Latvija, Rumunija ir Bulgarija.

„Lietuva yra viena iš nuosaikių novatorių, kurių rezultatai nesiekia ES vidurkio. Santykinės stipriosios Lietuvos pusės yra žmogiškieji ištekliai ir finansavimas bei rėmimas. Santykinės silpnosios jos pusės – mokslinių tyrimų sistemų ir intelektinės nuosavybės srityje. Lietuvos augimo rodikliai Europos Sąjungos pramoninio dizaino ir užimtumo žinioms imlioje veikloje srityje yra didžiausi iš visų ES valstybių narių“, – pastebima EK ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA

Anot EK, didelis augimas taip pat stebimas ir inovacijų, nesusijusių su moksliniais tyrimais ir plėtra, išlaidų, ES prekės ženklų ir licencijų bei patentų pajamų užsienyje srityje. Labai sumažėjo rinkai ir įmonėms naujų novatoriškų produktų pardavimas. Verslo investicijų ir intelektinės nuosavybės srities augimas gerokai didesnis nei vidurkis, o inovacijų kūrėjų ir ekonominio poveikio – gerokai mažesnis nei vidurkis.

Nors inovacijų lyderės toliau gerino savo veiklos rezultatus, kitų šalių pažanga buvo vangi. ES pirmąsias reitingo pozicijas toliau užima Švedija, nuo jos nedaug atsilieka Vokietija, Danija ir Suomija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šių metų rezultatai rodo, kad ekonomikos krizė neigiamai paveikė inovacijų veiklą kai kuriose Europos dalyse. Norėdami išlaikyti mūsų konkurencingumą pasauliniu mastu ir atkurti Europos ekonomikos augimą, turime investuoti į inovacijas. Būtina skatinti verslumą, nes MVĮ yra svarbiausia inovacijų varomoji jėga“, – pranešime cituojamas už pramonę ir verslumą atsakingas Europos Komisijos narys ir pirmininko pavaduotojas Antonio Tajani.

Praėjusiais metais paskelbtoje Inovacijų švieslentėje, vertinančioje Lietuvos progresą 2011 metais, šalis buvo trečia nuo pabaigos, 2010 metais – taip pat trečia, 2009–2008 metais – ketvirta.

Pernai kalbinti savaitraščio „Ekonomika.lt“ pašnekovai tikino, kad padėtis inovacijų sektoriuje nėra tokia bloga, kokia gali pasirodyti iš Inovacijų sąjungos švieslentės.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų