REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Kauno narkotikų mafijos byloje – pareigūno liudijimas

Tatos „chebrai“ liudytojų parodymų nepakanka

Vienos didžiausių pastarojo meto baudžiamųjų bylų Kaune, teisme kartą jau užstrigusios 8 mėnesiams, nagrinėjimas juda į priekį. Nusikalstamo susivienijimo, nutiesusio narkotikų kelią iš Ispanijos į Rusiją, teismo posėdyje liudijo Kauno VPK Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos (ONTT) vyr. tyrėjas Tomas Mickevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Giedrė Poteliūnaitė

Pareigūno liudijimas truko vos keliolika minučių, kurių metu vyr. tyrėjas pakartojo savo ikiteisminio tyrimo metu jau duotus parodymus ir atskleidė didžiąją dalį jau paviešintų ir neblogai žinomų nusikalstamos grupuotės, kuriai vadovavo Kauno rajono Lapių gyventojas Svajūnas Bukauskas, sėbrų vadinamas Svaika arba Tata, veiklos aplinkybių. Gerokai ilgiau, bene 2 valandas, truko kaltinamųjų advokatų klausimai liudytojui, kuriuose gynėjai neslėpė pasipiktinimo, kad daugelis byloje surinktų įrodymų remiasi „tik“ buvusių įtariamųjų, kurie vėliau sutiko padėti pareigūnams ir atskleisti savo bei buvusių sėbrų veiklos subtilybes ir taip tapo bylos liudytojais, parodymais.

REKLAMA

Narkotikų kurjerio Andriaus Šipelio advokatė tiesiai klausė tyrėjo, ką gi jis pažadėjo įtariamiesiems, kad šie nusprendė išduoti „savus“ ir talkinti teisėsaugininkams. „Jie tokį sprendimą priėmė laisva valia, o kodėl, klauskite jų pačių“, - nesutrikęs atrėmė T. Mickevičius.

Reikalavo įrodymų

Nusikalstamos grupuotės narių advokatams kliuvo kone kiekvienas liudijančio tyrėjo sakinys – jie vis prašė tiksliai nurodyti surinktus faktinius įrodymus, kuriais remiantis buvo nustatytos vienos ar kitos 20-ies tomų bylos aplinkybės. Advokatai prašė paaiškinti, kaip buvo nustatyta, jog gaujos vadeivai artimiausi buvo jo meilužė, kartu vykusi į Ispaniją ir neretai Tatą pavadavusi Daiva Prekevičienė, bei dešniąją ranka vadinamas Darius Urbonavičius, rūpinęsis iš Ispanijos perkamo ir per Lietuvą į Rusiją gabenamo hašišo kokybe. Gynėjai taip pat teiravosi, ar tyrėjęs, tvirtinęs, jog į Ispaniją vykstantiems kurjeriams buvo įduodami 3000 eurų, o į Rusiją – 1500 eurų, pats tai matęs ir iš kur jis žinantis, kad į Ispaniją parsigabenti narkotikų išvykstantys kurjeriai specialiai savo įjungtus telefonus palikdavo namuose ir nusipirkdavo naujus, kuriuos grįždami, prie Lietuvos sienos, sunaikindavo.

REKLAMA
REKLAMA

Gausiai susirinkę kaltinamųjų advokatai piktinosi ir ONTT vyr. tyrėjo pasakojimu, jog gaujos nariai turėjo bendrą kasą, vadinamąjį „obščiaką“, kuriame buvo kaupiami pinigai nenumatytiems atvejams, tokiems kaip advokatas, sulaikytam kurjeriui „ištraukti“ ar kyšiai, pareigūnams papirkti. Tų pinigų buvo prireikę, kai vienas kurjerių – Stasys Vaišvila – pakliuvo į pareigūnų rankas Rusijos ir Latvijos pasienyje bei buvo pasodintas į kalėjimą...

Kai tyrėjas patvirtino, jog didžioji dalis šių duomenų buvo gauti iš liudytojais virtusių įtariamųjų Dainiaus J. ir Raimundo R., gynėjai, panašu, jautėsi atlikę didelį darbą ir gerokai sumenkinę tyrėjų surinktų įrodymų svarbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apsimesdavo turistais

Nusikalstamą narkotikų gabentojų ir platintojų grupuotę Kauno pareigūnai išaiškino dar 2010 metais, kai turėdami operatyvinės informacijos teisėsaugininkai prie Baltarusijos pasienio sulaikė Dainiaus J. vairuojamą automobilį, kurio slėptuvėje buvo rasta 80 kilogramų hašiso. Tų pačių metų gegužę prie sienos su Lenkija buvo sulaikytas Gedimino Tumėno vairuojamas automobilis, kuriame taip pat buvo rastas panašus kiekis kvaišalų. Netrukus pareigūnai abu šiuos tyrimus sujungė į vieną, o jų žvilgniai nukrypo į gaujos vadeivą, prabangų gyvenimą aistringai pamėgusį S. Bukauską. Tiesa, iki sulaikant Tatą, 2010 spalio 14-ąją pareigūnai sučiupo dar 4 narkogaujos narius, kurie įkliuvo tikrinant garažą Jonavoje. Tame garaže pareigūnai taip pat aptiko hašišo ir tablečių. Iš viso kratų metu pareigūnai rado ir paėmė beveik 300 kilogramų hašišo, daugiau kaip 3000 tablečių su narkotinėmis medžiagomis, ginklų, šovinių ir sprogmenų.

REKLAMA

„Rimtai“ apsirūpinę gaujos nariai buvo surezgę puikiai sustyguotą narkotikų gabenimo schemą – nuolat keisdavo telefonus, prieš vykdami į kelionę atlikdavo kruopšias automobilių technines apžiūras, į Ispaniją, atsivežti kvaišalų vykdavo su žmonomis ar draugėmis, taip vaidindami poilsiaujančius turistus. Po krovinio pargabenimo į Lietuvą, specialiai narkotikams vežti pritaikyti automobiliai buvo kruopščiai išvalomi, išpurškiami specialiu skysčiu, kuris padėdavo paslpėti kvaišalų kvapą nuo tarnybinių šunų. Jokių reikalų kaltinamieji telefonu nederindavo – skirdavo vis kitas susitikimų vietas, kurių metu ir patardavo operacijų eigą. Ne vienas toks susitikimas vyko ir S. Bukausko meilužės D. Prekevičienės sodo namelyje Amaliuose, bei bute.

REKLAMA

Už grotų nevargsta

3 kartus, iš jų kartą už nužudymą, teistas gaujai vadovavęs S. Bukauskas laisvėje mėgosi iš nelegalios veiklos sukauptais turtais – gyveno itin prašmatniame name, turėjo ne vieną prabangų automobilį, nekilnojamuoju turtu buvo aprūpinęs ir savo vaikus. „Nuo pat pradžių nei slėpiausi, nei bėgau ir dabar nežadu to daryti. Galiu ir užstatą sumokėti“, –teisme sprendžiant suėmimo pratęsimą yra sakęs S. Bukauskas ir patikinęs nesunkiai galintis atseikėti iki 100 000 litų... Teismui nusprendus grupuotės vadeivos nepaleisti į laisvę, šis neturėjo labai nusiminti, mat prabangą ir komfortą pamėgęs Svaika už grotų taip pat nevargsta. 2011 metų rugpjūtį S. Bukauskas, Kauno tardymo izoliatoriuje švęsdamas savo gimtadienį, sugebėjo gauti net alkoholio – vėliau nustatyta, kad jis buvo apsvaigęs nuo savo pasigaminto raugo. Už tai jam buvo skirta drausminė nuobauda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų