REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuteistųjų prašymai klampina į skolas

Sulaukia reikalavimų ir iš Jėzaus

 Nuo tradicinių prašymų padėti nutraukti santuoką iki Jėzaus iš kalėjimo reikalavimo skirti advokatą dėl per garsiai kameros duris trinktelėjusio prižiūrėtojo. Tokių ir dar absurdiškesnių raštų iš nuteistųjų sulaukiančios Panevėžio valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos skola advokatams siekia ne vieną šimtą tūkstančių.

REKLAMA
REKLAMA

Sulaukia reikalavimų ir iš Jėzaus

Nuo tradicinių prašymų padėti nutraukti santuoką iki Jėzaus iš kalėjimo reikalavimo skirti advokatą dėl per garsiai kameros duris trinktelėjusio prižiūrėtojo. Tokių ir dar absurdiškesnių raštų iš nuteistųjų sulaukia Panevėžio valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba.

REKLAMA

Vien per praėjusius metus ją pasiekė per 70 prašymų iš įvairiose šalies įkalinimo įstaigose bausmę atliekančių panevėžiečių.

Dažniausiai jie pageidavo advokato surašyti apeliaciniam skundui dėl, nuteistųjų nuomone, neteisingų nuosprendžių baudžiamosiose bylose, kreipėsi dėl santuokos nutraukimo.

„Sulaukiame ir tik laiką gaišinančių, valstybės pinigus eikvojančių prašymų“, – „Sekundei“ teigė Panevėžio tarnybos direktorius Alfonsas Petrauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš tokių – nuteistojo atsiųstas reikalavimas jam atstovaujantį valstybės apmokamą advokatą aprūpinti garso ir vaizdo įrašymo priemonėmis, kad šis galėtų įrašyti teismo posėdį.

Norėjo atlygio už pažeistas teises

Kai kurie nuteistieji sugeba tarnybą užversti raštais. Tokių „etatinių“ rašytojų pavardes teisininkai jau gerai įsidėmėję. Vienas iš rekordininkų – dešimt prašymų per dieną suspėjęs pateikti antrus metus už žmogžudystę kalintis panevėžietis, save vadinantis Jėzumi.

Pernai jis sugebėjo Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybai sukurpti net 30 reikalavimų. Šiam nuteistajam, pasak A. Petrausko, nemokamo advokato prireikia spręsti patiems netikėčiausiems reikalams. „Prašo padaryti visų baudžiamosios bylos dokumentų kopijas, jei pavėluoja jam kas nors atsakyti bent vieną dieną – iš karto skundžiasi, reikalauja imtis priemonių prieš jam neįtikusį advokatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuteistajam jo prireikia net dėl prižiūrėtojo, per garsiai užtrenkusio kameros duris“, – pasakojo direktorius. Anot A. Petrausko, tarnyba kaip neturinčius pagrindo netenkina maždaug 5 proc. iš įkalinimo vietų gautų prašymų suteikti nemokamą teisinę pagalbą.

Už tai įstaigai kartais tenka minti teismų slenksčius. Už nepatenkintą prašymą skirti valstybės apmokamą advokatą savo abejotiniems reikalams susitvarkyti nuteistasis iš Panevėžio tarnybos siekė prisiteisti 50 tūkst. Lt neturtinės žalos. Kalinys motyvavo, jog skirti nemokamą advokatą atsisakiusi įstaiga pažeidė jo teises.

REKLAMA

„Pasipiktinę esame ir mes, ir teismai, bet ignoruoti negalime. Žaidžiame, ir tiek. Švaistome laiką, valstybės lėšas, kad procedūros būtų išlaikytos“, – pasakojo A. Petrauskas.

Nelaisvėje tuokiasi ir skiriasi

Vien Panevėžio pataisos namų gyventojos pernai pateikė 46 prašymus skirti valstybės apmokamą advokatą. Dažniausiai moterys jo šaukėsi prašydamos padėti nutraukti santuoką.

Pataisos namuose bausmę atliekančiosios tuokiasi ir skiriasi dažniau nei esančiosios laisvėje. Kai kurios per keletą įkalinimo metų suspėjo bent tris kartus susituokti ir išsiskirti.

REKLAMA

Įkalinimo įstaigų gyventojai tarpusavyje neturi teisės susirašinėti, išskyrus giminaičius.

Antrąsias puses susirasti ir net įsimylėti atliekantiesiems bausmę dažniausiai padeda laisvėje esantys asmenys, persiunčiantys laiškus iš vieno kalėjimo į kitą.

Pataisos namų direktoriaus Edvardo Norvaišo teigimu, santuokų būta daugiau, kai įstatymas dar numatė galimybę kūdikio susilaukusioms nuteistosioms anksčiau išeiti į laisvę.

Nuo praėjusių metų jos nelikus, direktorius įtaria, kad santuokų gali sumažėti.

Prasiskolino advokatams

Teisinius reikalus iš anapus grotų tvarkantiems nuteistiesiems teisininkų paslaugos nekainuoja nė lito, tačiau valstybei jos vidutiniškai atsieina 800 litų. Pigiausiai – 400 litų iš valstybės iždo advokatams sumokama už surašytą apeliacinį skundą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be nuteistųjų, nemokamą arba iš dalies mokamą teisinę pagalbą gali gauti asmenys, kurių pajamos neviršija minimaliojo darbo užmokesčio, tai yra 1000 litų vienam šeimos nariui.

Panevėžio valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba praėjusiais metais panevėžiečiams nemokamai advokatus skyrė 3225 civilinėse bylose ir 4251 baudžiamojoje.

Pernai kas mėnesį tarnyba sulaukdavo po 320 prašymų, šįmet jų šiek tiek sumažėjo – po 280. Tokio antplūdžio nesitikėjusi tarnyba advokatams už pernai suteiktas paslaugas dar yra įsiskolinusi apie 300 tūkst. Lt.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų