• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lygiai prieš metus XVIII a. aludarystės tradicijas atgaivinusi alaus darykla alų verda tik iš aukščiausios kokybės sudėtinių dalių – šaltinio vandens, apynių ir Lietuvoje augintų miežių salyklo, o svarbiausia – alaus nepasterizuoja. Kaip ir seniau, Eliu (angl. – Ale) vadinamas alus rauginamas naudojant aukštutinės fermentacijos mieles, 28 dienas brandinamas rūsiuose horizontaliose talpyklose. 

Lygiai prieš metus XVIII a. aludarystės tradicijas atgaivinusi alaus darykla alų verda tik iš aukščiausios kokybės sudėtinių dalių – šaltinio vandens, apynių ir Lietuvoje augintų miežių salyklo, o svarbiausia – alaus nepasterizuoja. Kaip ir seniau, Eliu (angl. – Ale) vadinamas alus rauginamas naudojant aukštutinės fermentacijos mieles, 28 dienas brandinamas rūsiuose horizontaliose talpyklose. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vartotojai įvertino ir pagal senųjų aludarių patirtį verdamo alaus skonį, ir išskirtinę pakuotę – visas „Vilkmergės“ alus verdamas nedidelėmis partijomis ir pilstomas į specialiai sukurtus, išskirtinį Ale tipo alų nuo kenksmingo šviesos poveikio apsaugančius tamsaus stiklo butelius. Natūrali ar dirbtinė šviesa, prasiskverbianti pro butelį, alaus struktūrą gali pakeisti vos per vieną valandą.

REKLAMA

„Ultra violetiniai spinduliai skatina alaus oksidaciją – alus įgauna rūgštumo, šlapio kartono prieskonį, jo aromatas tampa panašus į verdamos kopūstienės. Tobulėjant alaus receptūroms, tobulėjo ir jo tinkamumo vartoti laiką prailginantys būdai, tara. XII a. alų pradėta pilstyti į tamsios, bemaž juodos spalvos storo stiklo butelius – tai padėjo apsaugoti tuomet dar nepasterizuojamą alų nuo kenksmingų saulės spindulių“, - sako Alaus žinovas Linas Čekanavičius.

REKLAMA
REKLAMA

„Vilkmergės“ alaus butelis – tamsiausias ir geriausiai nepasterizuotą alų nuo neigiamo šviesos poveikio apsaugantis lietuviško alaus butelis. Nors kelias iki aludarių norimo butelio atspalvio buvo ilgas ir sudėtingas, o procesas pareikalavo daug investicijų ir bandymų, šiandien galime didžiuotis – tokio tamsumo alaus butelį gaminame vieninteliai visose Baltijos šalyse, o visame Baltijos jūros regione panašaus tamsumo butelį rastumėte nebent Danijoje“, - sako „Kauno stiklo“ direktorius Evaldas Sauliūnas.

Šiandien „Vilkmergės“ asortimente puikuojasi pagal tradicines senovines lietuviškas receptūras virtas Gyvasis, Tamsusis, Kvietinis ir „Metų gaminio 2012“ aukso medalį pelnęs Šviesusis alus.

Pagal senąsias XVIII a. aludarystės tradicijas, alaus daryklos buteliai – kvortos (0,82 l) ir pusės kvortos (0,41 l) talpos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų