REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Sekso bitelių“ gaudytojų neatbaido jokios grotos

 Metai prasidėjo stipriu kirčiu prekeiviams žmonėmis. Panevėžyje už grotų pasiųsta dešimties žmonių grupė, įtraukusi į prostituciją nepilnametę. Kaune bei Vilniuje taip pat perskaityti nuosprendžiai asmenims, kurie pelnėsi iš prostitucijos ir ketino į sekso vergovę parduoti merginas.

REKLAMA
REKLAMA

Aurelija Žutautienė

Kaltino auką

Trejiems su puse metų laisvės atėmimo už bandymą į sekso vergiją parduoti merginą šiomis dienomis nuteistas marijampolietis Vidas Genius (35 m.), pravarde Santas. Jo bendrininką Harį Smirnovą (37 m.) Kauno apygardos teismas kalėti 4 metus nuteisė dar pernai.

REKLAMA

Įtariamieji, bylos nagrinėjimo laukdami laisvėje, bandė nukentėjusiąją ir gražiuoju, ir grasinimais paveikti, kad šioji atsiimtų kaltinimus. Mergina nepasidavė, tad svylant padams abu žmonių prekeiviai pasislėpė. Pirmasis buvo sugautas ir nuteistas H. Smirnovas.

V. Geniaus byla buvo išskirta, tačiau ir jis greitai buvo sučiuptas Estijoje už kitus nusikaltimus, sulaikytas ir perduotas Lietuvai.

Kaip įprasta, abu prekeiviai merginomis tvirtino esantys nekalti, teisinosi, jog, girdi, juos apkaltinusi nestabilios psichikos mergina.

REKLAMA
REKLAMA

Naujųjų metų „šventė“

Mėtytas ir vėtytas H. Smirnovas, su sėbrais už prekybą merginomis jau teistas 2003 metais, kartu su savo draugeliu V. Geniumi 2009-ųjų pabaigoje vėl ėmė dairytis į patiklias merginas, kurias galėtų prikalbinti važiuoti į užsienį, o ten jas parduoti į viešnamius.

Pasisekė susipažinti su pora merginų. Kad jas „apdorotų“, nusivežė į Prienus pas vieną pažįstamą švęsti Naujųjų metų. Tačiau šventė truko neilgai – apgirtę H. Smirnovas su V. Geniumi pareiškė vešią merginas į užsienį dirbti prostitutėmis. Viena mergina, nugirdusi tokias kalbas, nieko nelaukė ir, nutaikiusi momentą, pabėgo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antroji iš pradžių tokių kalbų nepalaikė rimtomis, todėl į kalbinimus dirbti užsienyje mandagiai atsisakinėjo. Tačiau ką tik mandagius vaidinę vyrai staiga virto agresyviais. Pirmas rankas į darbą paleido H. Smirnovas – besirengiančiai išeiti merginai trenkė per veidą. Nuo jo neatsiliko ir V. Genius. Jiedu tąsė merginą už plaukų, spardė, grasino išmesti per langą iš ketvirto aukšto.

Laimė, kad merginos pagailo buto šeimininkui, jo dėka buvo iškviesta policija. Smurtautojai prekeiviai atsidūrė areštinėje, o mergina – ligoninėje.

REKLAMA

Vis dėlto iš H. Smirnovo bei V. Geniaus elgesio per teismo posėdžius galima daryti išvadą, jog „kuprotą tik grabas ištiesins“.

Šeimos sekso verslas

Prostitutes išnaudoja ir šeimos. Vilniaus apygardos teismas už pelnymąsi iš prostitucijos sutuoktinius Jolantą (51 m.) bei Steponą (54 m.) Gedminus nuteisė kalėti 4 metus ir 3 mėnesius.

Šioje byloje buvo surinkti įrodymai ir įkalčiai apie 2002–2007 metais J. ir S. Gedminų vykdytą nusikalstamą veiklą. Nustatyta, kad merginas dirbti prostitutėmis verbuodavo J. Gedminienė. Ji nuomodavo butus įvairiuose

REKLAMA

Vilniaus rajonuose ir apgyvendindavo ten merginas. Taip pat ieškodavo klientų: užsakydavo skelbimus, priimdavo užsakymus, nurodydavo adresus, kur bus teikiamos seksualinės paslaugos.

S. Gedminas dirbo taksi vairuotoju, tačiau aktyviai dalyvavo ir „šeimos biznyje“ – skaičiuodavo gautą pelną. Klientai už valandą su prostitute mokėdavo apie 100 litų. Iš pinigų, gautų už sekso paslaugas, sutuoktiniai Gedminai pasilikdavo maždaug pusę sumos.

Kartu su sutuoktiniais 3 metams ir 3 mėnesiams laisvės atėmimo nuteista Jolanta P. (35 m.) tvirtino, jog pati dirbusi prostitute ir esanti nekalta. Girdi, dirbusi tokiomis pačiomis sąlygomis kaip ir kitos merginos, įkainis už valandą su klientu buvęs toks pat kaip ir kitų merginų, ji mokėjusi už butą, paslaugas ir reklamą. Kas mėnesį ji uždirbdavusi iki 1500 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnams pavyko išsiaiškinti ir apklausti 18 „sekso bitelių“, tik kai kuriems epizodams įrodyti pritrūko įkalčių, nes dalis merginų atsisakė liudyti. Tad J. ir S. Gedminai pripažinti kaltais dėl pelnymosi tik iš 10 pilnamečių ir vienos nepilnametės prostitucijos.

Nuosprendį sutuoktiniai žada apskųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Beje, sutuoktiniai Gedminai už pelnymąsi iš prostitucijos nuteisti ne pirmą kartą. Praeitų metų kovo mėnesį už tai, kad ilgiau negu dvejus metus pardavinėjo merginą ir iš jos pelnėsi, Vilniaus miesto apylinkės teismas J. Gedminienei paskyrė 2600 litų baudą, o S. Gedminui – 3120 litų.

REKLAMA

Gal dabartinė įkalinimo bausmė privers uždaryti šį „vergovinį versliuką“..?

Prekeivių žmonėmis gauja

Šių metų vasarį Panevėžio apygardos teismas paskelbė nuosprendį dešimčiai prekeivių žmonėmis (viena įtariamoji išteisinta). Jie pripažinti kaltais dėl vaiko pirkimo ir pardavimo, pelnymosi iš kito asmens prostitucijos, įtraukimo į prostituciją, išžaginimo, poveikio nukentėjusiajam.

Trys nuteistieji – Romualdas Mažylis (39 m.), Tomas Merkelis (44 m.) ir Vidas Stakė (41 m.) – nuosprendžio laukė už grotų. Jiems skirtos griežčiausios bausmės: kalėti 12, 11 ir 10 metų. Vienuolika metų laisvės atėmimo gavo ir Valdas Kemeklis (43 m.)

REKLAMA

Kiti bendrininkai nubausti švelnesnėmis laisvės atėmimo bausmėmis. Darius Mickevičius (g. 1973 m.) nuteistas kalėti 8 metus, Vaidas Levickas (g. 1974 m.) ir Ramūnas Vaišvila (g. 1974 m.) – po 5 metus, o Darius Lapinskas (g. 1974 m.) – 3 metus.

Kartu su vyrais buvo teisiamos ir trys moterys. Gargždiškei Aušrai Mašniovai (35 m.) teismas paskyrė 5 metus laisvės atėmimo. Panevėžietė Jurgita Naujalienė palikta laisvėje – teismas jai davė 3 metus ir mėnesį lygtinai, o bausmės vykdymą atidėjo 2 metams. Biržų rajono gyventoja Janina K. (33 m.) buvo išteisinta. Dviem nuteistiesiems – V. Stakei bei R. Mažyliui – apribotos teisės į jiems priklausantį turtą: automobilius, pinigines lėšas ir žemės sklypą. Šeši nuteistieji nukentėjusiai merginai privalės atlyginti 50 000 litų neturtinės žalos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priimta atskira nutartis dėl dviejų merginų, įtartų davus melagingus parodymus teisiamų prekeivių žmonėmis naudai. Vokietijoje Prostitutėmis dirbusios Vita M. bei Laila Č. tvirtino, atseit nepilnametė sekso paslaugas teikusi savo noru. Ar patraukti jas baudžiamojon atsakomybėn už melagingus parodymus, bus sprendžiama vėliau, nes visi nuteistieji nuosprendžius apskundė.

Nepilnametė auka

Minėtoji gauja buvo nuteista už nusikaltimus, kuriuos įvykdė 2007–2008 metais. Tuo metu pagrindinei nukentėjusiajai, patyrusiai sekso vergės dalią, tebuvo 16 metų. Ikiteisminio tyrimo nustatyta, jog į prekeivių žmonėmis akiratį pakliuvusi daili mergina buvo apmulkinta.

REKLAMA

Matydami, jog paauglė auga skurdžioje šeimoje, nusikaltėliai pažadėjo jai legalų darbą Ispanijoje – neva skinti mandarinų – ir sutvarkė mergaitės kelionės dokumentus, kad niekam neužkliūtų, jog į užsienį važiuoja nepilnametė.

Tačiau vietoje žadėto darbo Ispanijoje suteneriai paauglę nuvežė į Vokietiją ir apgyvendino nuosavame viešnamyje. Čia šešiolikmetei buvo trumpai drūtai pareikšta, jog dirbsianti prostitute. Iš jos buvo atimti asmens dokumentai, o vietoj jų paduota suklastota tapatybės kortelė su jos merginos nuotrauka, bet svetima pavarde.

REKLAMA

Šešiolikmetė iš pradžių priešinosi, tačiau tuoj pat gavo mušti ir paeiliui buvo keleto sutenerių išžaginta. Paauglei buvo paaiškinta, jog niekas jos neišgelbės, tad galinti neturėti vilčių.

Grupuotės nariai merginas stropiai saugojo – niekur neleisdavo išeiti, nuolatos kontroliuodavo, ką veikia ar ką kalba. Kad aukų artimiesiems nekiltų įtarimų, suteneriai leisdavo merginoms kartą per savaitę paskambinti į namus. Bet prieš tai nurodydavo, kad namiškiams privalančios sakyti, jog sekasi gerai, o viso pokalbio metu apsaugininkai lyg cerberiai stovėdavo šalia.

REKLAMA
REKLAMA

Savo aukas gaujos nariai ne tik pardavinėjo sekso ištroškusiems vyrams, bet ir patys dažnai jas žagino. Šešiolikmetės ir kitų merginų nuotraukos buvo skelbiamos to viešnamio tinklalapyje – iš jo dažniausiai merginas ir rinkdavosi klientai. Tokį pragarą Vokietijos viešnamyje pasvalietei teko kęsti 10 mėnesių.

Vis dėlto mergina neprarado vilties ištrūkti iš kankintojų nagų. Kai išgirdo, jog ją žadama parduoti kitataučiams suteneriams, ryžosi sprukti bet kokia kaina. Nutaikiusi progą, kai apsaugininkas išėjo iš kambario, ji išdaužė langą ir pabėgo. Laimė, vienas buvęs merginos klientas jos pasigailėjo ir padėjo grįžti į gimtinę.

Išvežė dar kartą

Atrodė, kad paauglės patirtas košmaras baigėsi. Deja, po keleto dienų prie jos namo durų ir vėl išdygo jos kankintojai. Jie pareiškė, jog mergina privalanti važiuoti su jais vėl dirbti prostitute, nes neva likusi skolinga, o jei nesutiksianti, tai nužudysiantys ir ją, ir visą jos šeimą. Psichologiškai palaužta mergina išsigando, kad nusikaltėliai neįvykdytų grasinimų, tad, nors ir nenoromis, sutiko sėsti į autobusiuką. Šį kartą nepilnametė buvo nuvežta į viešnamį Jungtinėje Karalystėje. Už nepaklusnumą ją vėl sumušė ir išniekino, ėmė dar akyliau saugoti.

REKLAMA

Laimė, po savaitės Anglijos policija vykdė reidą ir sučiupo tą sutenerių gaują. Kartu su kitomis merginomis nepilnametė buvo išvaduota iš vergijos.

Buvo nustatyta, jog tos prekeivių žmonėmis gaujos nariai viename Anglijos banke buvo atidarę sąskaitą svetima pavarde. Iš šios sąskaitos buvo apmokamos visos išlaidos, susijusios su prostitucijos verslu: viešnamio reklama laikraščiuose, merginų kelionių bilietai, o kai kuriems viešnamio darbuotojams – net atlygis už darbą.

Taip pat ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo, jog dalis prostitučių sekso paslaugas teikė savo noru, o kai kurios net buvo „persikvalifikavusios“ į suteneres – akylai stebėjo savo koleges, nurodinėjo ką, su kuo ir kaip daryti.

Bylos teismuose

Kaip teigia Panevėžio apygardos vyriausiasis prokuroras Justinas Pupka, prokurorams pavyksta atskleisti vis daugiau šių žmogaus orumą žeidžiančių nusikalstamų veikų ir nustatyti kaltininkus. „Šiuo metu teisme nagrinėjamos trys prekeivių žmonėmis baudžiamosios bylos, kuriose prokurorai kaltina 14 asmenų. Mūsų prokurorai vadovauja 5 ikiteisminiams tyrimams, susijusiems su prekyba žmonėmis, ir netrukus teismą pasieks dar viena tokia baudžiamoji byla, – pasakojo J. Pupka. – Už prekybą žmonėmis bausmių jau sulaukė 24 nuteistieji, teismo pripažinti kaltais į prostituciją pardavę ne vieną dešimtį merginų, tarp jų ir vaikų“.

REKLAMA

J. Pupka įsitikinęs, kad bendros visų pastangos – nuoseklus prokurorų ir tyrėjų darbas su į prekeivių pinkles įtrauktomis merginomis, „Carito“ pagalba ir globa – pelno nukentėjusiųjų pasitikėjimą, todėl pastaraisiais metais panevėžiečiams pasiseka ištirti ne vieną su prekyba žmonėmis susijusį nusikaltimą ir perduoti bylas teismui.

Iš 10 pernai Lietuvoje ištirtų prekybos žmonėmis nusikalstamų veikų 7 buvo ištirtos ir perduotos teismui būtent Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorų. Apygardos teisme šiuo metu nagrinėjamos 3 su prekyba žmonėmis susijusios baudžiamosios bylos. Dvigubai daugiau bylų nagrinėjama ir sostinės teismuose.

TIK FAKTAI: Pernai vasarą už siekimą įtraukti į prostituciją devyniolikmetę nuteistas panevėžietis Nerijus Abluževičius (g. 1979 m.), jau teistas už vagystes ir turto prievartavimą, ir jo bendrininkas biržietis Donatas Sutnikas (g. 1983 m.), gerai žinomas Biržų policijai. Abu gavo po 4 metus laisvės atėmimo. Kartu įkliuvęs biržietis Simas K. (g. 1990 m.) įkalinimo išvengė.

N. Abluževičius ir D. Sutnikas, susipažinę su devyniolikmete ir sužinoję, kad ji neturi nei darbo, nei kas ją apgintų, ėmė ją vilioti geru uždarbiu užsienyje. Melavo, atseit galėtų įdarbinti Vokietijoje padavėja ar kambarine, ji neva gautų padorų atlyginimą. Savo planų, kad ketina parduoti į sekso vergiją, jiedu, žinoma, neatskleidė. Kad devyniolikmetė nepersigalvotų, atsivežė ją į Biržus ir uždarė D. Sutniko išnuomotame bute. Laimė, mergina laiku susivokė, kas jos laukia, ir sugebėjo prisikviesti pagalbą.

REKLAMA

Praeitų metų lapkritį nuteista kalėti dar viena prekeivių žmonėmis grupė. Šiaulietis Gintaras Paksas (47 m.) gavo 7 metus laisvės atėmimo, biržietis Andrius Kačerauskas (38 m.) – 6 metus, o biržietis Jonas Vaičiulevičius (45 m.) bei anykštėnas Raimundas Šereika (30 m.) – po 5 metus.

Minėtieji nuteistieji apsuko galvą vienišai dviejų vaikų motinai, prižadėję parūpinti darbą Londone – neva reikės tvarkyti ir valyti viešbučio kambarius. Nuvykusi į Londoną moteris buvo nuvežta į viešnamį ir parduota sekso vergių pirkliams, kurie pažadėjo bendrininkams mokėti 10 procentų nuo jos uždirbtų pinigų. Tačiau jaunoji moteris nepakluso savo kankintojams, nors šie, įsiutę, kad negali uždirbti pinigų, ją mušė ir prievartavo. Nutaikiusi progą, ji vis dėlto sugebėjo ištrūkti į gatvę ir praeivių lietuviškai paprašė pagalbos. Kai kurie anglai nesuprato, kas darosi, bet atsirado tokių, kurie pagelbėjo.

KITAME NUMERYJE: Interviu su Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato Organizuotų nusikaltimų tyrimo biuro viršininku Ramūnu Sarapu apie tai, kaip buvo tiriami aukščiau aprašyti nusikaltimai ir apie kriminalistų kasdienybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų