• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turint omenyje, kad beveik kiekvieną dieną sužinome apie modifikuotus organizmus ir neaiškią mėsą įvairiuose parduotuvėse parduodamuose, patiekaluose, gali būti sudėtinga pasakyti, jog žinote, ką valgote. Galbūt sugebate iššifruoti visą sąrašą dažiklių ir konservantų, nurodytų etiketėje, bet vis tiek negalite žinoti, kad jums pateikiama visa informacija. Listverse.com pateikia jums papildomų faktų apie kasdien vartojamą maistą ir siūlo jų niekam neatskleisti valgant...

REKLAMA
REKLAMA

10. Trąšų sumuštinis

Amonio sulfatas, arba neorganiška druska, žinoma kaip populiari trąša. Tačiau ji yra ir ingredientas, dedamas į daugumos duonos gamintojų tešlą. Tikriausiai nė vienas sumuštinis nebebus toks skanus kaip anksčiau, kai suvoksite, kad ši medžiaga naudojama siekiant mieles papildyti azotu ir taip iškepti lengvą bei minkštą duoną. Kuo labiau po valgymo, kurio metu suvartojote daug duonos gaminių, norite išleisti orą iš organizmo, tuo daugiau, tikėtina, jame buvo amonio sulfato.

REKLAMA

9. Plaukuota duona

Jei nusprendėte išvengti trąšų ir vietoj sumuštinių duonos pasirinkti bandelę, tai dar nereiškia, kad valgysite visai sveiką produktą. Gali būti, kad jūsų pasirinktame produkte yra žąsies plunksnų ar net žmogaus plaukų. Niekada nesužinosite, kuris iš šių ingredientų galėjo būti panaudotas, tačiau jei tešloje panaudotas cistinas arba L-cistinas, kažko keisto jūsų maiste tikrai yra. Dauguma košerinių duonos gaminių turi šių „skanėstų“...

REKLAMA
REKLAMA

8. Smėlio pica

Dauguma maisto gamintojų ant šaldytų picų purškia silicio dioksido. Tai reiškia, jog siekiant, kad sušaldyti produktai nesuliptų, pica yra sukietinama smėliu taip pat, kaip tai daroma betono mišiniuose. Kodėl naudojamas smėlis, o ne kokia nors kita maisto gamyboje labiau paplitusi medžiaga, kaip, pavyzdžiui, miltai, nėra aišku.

7. Vilnonė kramtomoji guma

Kai kramtote savo mėgstamą kramtomąją gumą, derėtų susimąstyti, kad jos pagrindas gaminamas iš aliejaus, gaunamo iš avių vilnos. Ši medžiaga vadinama lanolinu. Tačiau tai dar ne viskas. Karmino rūgštis yra natūralus raudonos spalvos dažiklis. Toks natūralus, kad jam pagaminti buvo traiškomi ir verdami vabalai, kol išskyrė gražų rožinį atspalvį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Lervų grybai

Jūsų pasirinktoje pjaustytų arba sveikų grybų skardinėje galima rasti ir lervų. Apytiksliai su kiekvienu šimtu gramų grybų gaunate 20 įvairaus dydžio lervų ir dar apie 75 erkutes.

5. Jūros kirmėlių sušiai

Su šviežia žuvimi galite gauti ir mažiau malonų siurprizą – užšaldytoje žuvyje yra nematomų kirmėlių ir lervų. Nors jos jau negyvos, valgydami žalią žuvį galite įsigyti naujų „draugų“ skrandyje. Tiesa, neišgyvenkite, tos kirmėlytės būna gyvos tik 5–7 dienas. Kad suvoktumėte, kokios grėsmės tyko šviežios žalios žuvies mėgėjų, reikia paminėti ir kitą aspektą – kaspinuočių užkratą. Šie gali tiesiogine žodžio prasme užstrigti jūsų žarnyne ir, pasilikę porai metų, įspūdingai išaugti. Lašišos ir menkės yra geriausiai žinomi šių parazitų šeimininkai.

REKLAMA

4. Pelenai

Mėgstate mėgautis kava, paskaninta baltu cukrumi? Gaminant šį baltesnį už sniegą cukrų yra naudojami kaulų pelenai. Komponentas gaunamas džiovinant, deginant ir malant gyvulių kaulus. Taip pat gerai pagalvokite, jei norite vegetariško arbatos puodelio. Kaulų milteliai dažnai naudojami ir vegetariškų multivitaminų tablečių gamybai.

3. Plastiko šonkauliukai

Kai tik greitojo maisto pasiūloje pasirodo „McRib“ (sumuštinis su šonkauliukais), žmonės stumdosi norėdami įsigyti kuo didesnį jų kiekį. Gali būti, kad suvalgę visus įmanomus kiaulės likučius norėsite išgerti šiek tiek kviečių daigų – perdirbtos mėsos recepte būna ir širdies, ir liežuvio dalelių. Dar vienas svarbus minėto patiekalo ingredientas – azodikarbonamidas, naudotas gaminant putplastį.

REKLAMA

2. Vegetariška? Ne!

Dažnuose namuose randamame riešutų svieste yra ir mažų nebegyvų padariukų. Riešutų sviesto stiklainyje, kuriam pagaminti sunaudota apie pusė kilogramo sviesto, taip pat yra maždaug 145 įvairiausių rūšių vabzdžių dalelių. Akivaizdu, kad surinkti riešutų maišai vilioja ir graužikus, tad kiekviename stiklainyje reiktų tikėtis ir bent 5 graužikų plaukų.

1. Klonų sultys

Jei perkate neorganišką pieną arba mėgaujatės kava su pienu, galite save įspėti, kad vartojate grynas klonų sultis. „Food and Drug Administration“ nemano, kad yra svarbu informuoti vartotojus, kuris pienas gautas iš klonuotų karvių, maitinamų klonuotu maistu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų