REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš piligriminės kelionės į Romą grįžta apie pusšimtis žmonių, gavę pinigų iš Akmenės rajono biudžeto padengti dalį išlaidų. Tačiau tai kategoriškai neigė vienas iš piligrimų Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas, kai prieš kelionę kalbėjosi su „Šiaulių kraštu“.

REKLAMA
REKLAMA

Asmeninių pinigų – dvigubai mažiau

Telšių vyskupijos sumanymui vykti į piligriminę kelionę šiemet minimo Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejaus proga pritarė dauguma savivaldybių, kuriose yra Telšių vyskupijos parapija. Susidarė apie 700 žmonių. Jie Italijoje buvo kovo 2 – 7 dienomis, dabar yra pakeliui į namus.

REKLAMA

Kai Akmenės rajone pirmą kartą pernai lapkričio mėnesį viešai paskelbta Akmenės rajono savivaldybės tarybos posėdyje apie įvyksiančią kelionę, tada nurodyta, kad kiekvienam piligrimui kainuotų maždaug po 2 tūkstančius litų.

Po kelių savaičių rajono meras V. Mitrofanovas surengė spaudos konferenciją dėl kelionės ir pranešė, kad reikės mokėti po 1145 litus.

Galiausiai vienas žmogus už kelionę mokėjo vos daugėliau kaip po 1000 litų.

Meras V. Mitrofanovas tokį nukainavimą paaiškino tuo, kad kelionės organizatorė Telšių vyskupija norėjo iš piligrimų užsidirbti.

REKLAMA
REKLAMA

„Bet paskui pasiūlėme ieškoti kelionių agentūrų paslaugų – ir paaiškėjo, kad nebereikia tokių didelių pinigų“, – sakė V. Mitrofanovas.

Siūlyta važiuoti ir nemokamai

Ir kitos Žemaitijos savivaldybės rūpinosi, kad piligrimams kuo mažiau reikėtų mokėti.

Pavyzdžiui, Klaipėdos rajono savivaldybė iš biudžeto kelionei skyrė 10 tūkstančių litų, juos pervedė į išvyką organizuojančios parapijos sąskaitą. Taip Savivaldybė kiekvienam piligrimui kompensavo po 250 litų kelionės išlaidų.

Klaipėdos miesto savivaldybė sužinojo dar apie vieną kelionės finansavimo schemą. Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Rima Beinoravičienė aiškino žiniakslaidoje: „Savivaldybėje gautas elektroninis laiškas, kad vyskupija organizuoja tokią kelionę. Jei surenki 4 žmonių grupę, vienam kelionė – nemokama. Tačiau iš savivaldybės darbuotojų niekas tuo nesusigundė“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar tokį pat laišką gavo ir Akmenės rajono savivaldybė? Administracijos direktorius Apolinaras Nicius to fakto nepatvirtino.

Organizatoriai tyli

Kelionės išvakarėse į „Šiaulių krašto“ skambutį atsiliepusi Telšių vyskupijos piligriminę kelionę koordinuojanti Rita Dirgėlaitė pareiškė apie organizacinius reikalus nekalbėsianti.

Akmenės rajono savivaldybės viešųjų ryšių vyriausioji specialistė Jolanta Šiurkuvienė tvarkė organizacinius piligriminės kelionės reikalus.

Tačiau ji redakcijai pareiškė nežinanti, su kokiomis kelionių agentūromis tartasi ir kieno paslaugos pasirinktos.

REKLAMA

17 tūkstančių litų – iš biudžeto

Akmenės rajono piligrimams paslaugas suteikė kelionių agentūra Vilniuje. Ten paaiškėjo, kad išvyka į Romą įkainota daugiau, negu iš keleivių surinkti 45 tūkstančiai litų.

Reikėjo dar 17 tūkstančių litų. Juos pervedė Akmenės parapija, paprašiusi Akmenės rajono savivaldybės paramos.

Dar vasarį į parapijos sąskaitą iš rajono biudžeto pervesta 17 tūkstančių litų. Nurodyta ir jų panaudojimo paskirtis – piligriminės kelionės į Romą transporto išlaidoms iš dalies padengti.

Tai esą teisėta, nes pirmajame šių metų Savivaldybės tarybos posėdyje patvirtintos Akmenės rajono savivaldybės 2013-2015 metų strateginių veiklos programos. Vienoje iš jų – Kultūros veiklos plėtros ir jos vaidmens bendruomenės gyvenime stiprinimo programoje numatyta iš rajono biudžeto skirti 30 tūkstančių litų religinių bendruomenių projektams iš dalies kompensuoti.

REKLAMA

Ar įjungtas kompensavimo mechanizmas?

Dabar, kai paaiškėjo, jog rajono biudžeto pinigų panaudojimą piligriminei kelionei viešai nuslėpė rajono vadovas Vitalijus Mitrofanovas, „Šiaulių kraštas“ išsamiau primena jo interviu, išvykos išvakarėse.

– Tai nėra įjungta kokio kompensacijų mechanizmo?

– Ne.

– Bet kelione besidomintys žmonės girdėjo kalbų, kad savivaldybė kompensuos šimtą kitą litų.

– Savivaldybė negali kompensuoti. Yra kitokių būdų, pavyzdžiui, kaip darė Šilalės savivaldybė – pati organizavo kelionę. Tad darė viešuosius pirkimus ir tokiu būdu padengė kažkokią dalį sumos. Galimas toks variantas.

Dar gali pats dekanatas pasirūpinti – gali rasti rėmėjų ar dar iš kažkur gauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų